logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak usunąć błąd braku odpowiedzi? Access i czas odpowiedzi bazy.

Duck71 12 Sty 2021 21:44 468 7
REKLAMA
  • #1 19179194
    Duck71
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich.
    Zdarza się, że przy większym ruchu w sieci lub dłuższych zapytaniach do backendu czy też większej ilości operacji po sobie Access wyrzuca na belce "Brak odpowiedzi". Po chwili oczywiście wraca do "pełnego kontaktu". Jak temu zaradzić?
  • REKLAMA
  • #2 19179734
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 891
    Jak każda aplikacja okienkowa, gdy jest zajęta, to pojawia się taki komunikat. Nie tylko Akces.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19179762
    Duck71
    Poziom 9  
    Można jakoś ten czas wydłużyć?
  • #5 19180283
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Żeby Access coś zrobił, nawet łącząc się zdalnie, musisz pobrać bazę danych (mniej więcej) na swój komputer i tam wykonać co chcesz. Czyli przy dużych bazach nie ma szans na szybkość, bo komputer wykonuje kupę nikomu niepotrzebnej roboty. Potrzebujesz jakiejś bazy na zewnętrznym serwerze (serwer wykonuje zapytanie i przesyła tylko wynik), albo bardzo pokawałkowanego Accessa/Excela (to ten sam silnik), żeby każdy kawałek miał akceptowalny rozmiar, co da większą szybkość. Da się, ale wygodne to nie będzie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19182303
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Do wykonania zapytania SQL potrzebne są dane z tablic i opis ich struktury, tam gdzie jest motor, czyli na moim PC. W przypadku prostych baz (niewiele jest złożonych w Accessie) praktycznie cała baza. Nie wiem jak M$ to robi, ale nie zdziwiłbym się gdyby pobierali wszystko dla oszczędności. :)
    Robiłem kiedyś archiwizację takiej bazy i dopóki archiwum było w tej samej bazie nie było efektu, po przeniesieniu do innego pliku i skompaktowaniu, baza wyraźnie przyspieszyła. :)
  • #8 20040707
    Duck71
    Poziom 9  
    Jest jak jest

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem występowania komunikatu "Brak odpowiedzi" w programie Access podczas intensywnego ruchu w sieci lub długich zapytań do bazy danych. Użytkownicy zauważają, że jest to typowe dla aplikacji okienkowych, a nie tylko dla Accessa. Sugerowano, że wydajność można poprawić poprzez przeniesienie bazy danych na zewnętrzny serwer, co pozwoli na szybsze przetwarzanie zapytań. Wspomniano również o konieczności pobrania danych na lokalny komputer, co może spowalniać działanie przy dużych bazach. Użytkownicy zauważyli, że archiwizacja i kompresja bazy mogą przyspieszyć jej działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA