logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diagnoza awarii w laptopie Samsung R530 - brak reakcji na próbę włączenia

Sabaj69 16 Sty 2021 17:46 408 4
REKLAMA
  • #1 19188102
    Sabaj69
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam.
    Znalazłem ostatnio w stercie gratów mojego starego pierwszego laptopa i przypomniało mi się, że kiedyś przyczyniłem się do jego awarii która trwa do dziś :D.
    Jest to laptop Samsung R530 i po podłączeniu do zasilania dioda ładowania się świeci po próbie włączenia laptopa wszystkie diody wraz z podświetleniem touchpada się zapalają ale sam laptop nie wstaje. Nie ma żadnych dźwięków ze spekaera,wentylator się nie kręci i ekran jest czarny.
    Pamiętam, że dawno temu w dniu jego rozwałki wyglądało to tak że podczas grania w jakąś grę jako zbuntowany małolat uderzyłem w niego pięścią i cały ekran się zawiesił więc postanowiłem go zrestartować... I to była jego ostatnia próba restartu bo po tym już nie wstawał :D.
    Postanowiłem, że po latach może uda mi się zdiagnozować usterkę i naprawić ją po kosztach, tylko pytanie brzmi czy czasem po prostu nie trzeba by było wymienić całej płyty bo jeśli tak to pomysł odpada.
    Ktoś ma jakieś pomysły co mogło paść w lapku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19188142
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    Po takim potraktowaniu z pewnością nastąpiło mechaniczne uszkodzenie płyty głównej. Trzeba rozkręcić laptopa na czynniki pierwsze i obejrzeć płytę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19188157
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 944
    Trzeba by sprawdzić czy pamięć RAM dobrze siedzi w swoich slotach. Na wszelki wypadek wyciągnąć i włożyć jeszcze raz. Dobrze mieć jakąś sprawną kość pod ręką w celu eliminacji uszkodzonego RAMu. Inspekcja połączenia slotów, czy jakaś nóżka się nie oderwała. Następnie taśma matrycy, jeżeli siedzi właściwie we swoim miejscu to pomijając socket procesora dalsze podejrzenia mogą wskazywać na któryś z układów BGA. A tu już przy oderwanych padach pod nimi opłacalność naprawy się kończy.
  • REKLAMA
  • #4 19188182
    Sabaj69
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Właśnie rozłożyłem laptopa na części pierwsze i sprawdzam stan płyty głównej, jeśli chodzi o dysk, kości ram to na spokojnie wszystko posiadam w razie żeby przetestować, póki co sprawdzam wszelkie łączenia, tasiemki, sloty na ram, dysk, cpu itd.
    Mogę załączyć zdjęcia płyty głównej z obu stron lecz nie sądzę żeby można było zdiagnozować problem poprzez zdjęcia.

Edit. Posiadam do laptopa oryginalną baterię oraz zasilacz gdyby ktoś pytał, wszystkie komponenty w stu procentach sprawne.

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Rozłożyłem całą płytę poodpinałem wszystkie tasiemki, gniazda, cmos, wszystko przedmuchałem sprężonym (gniazda ram, dysk itd) ... Złożyłem wszystko do kupy i laptop dalej zachowuje się tak jak się zachowywał ponad to na zasilaniu(podczas włączanego laptopa) podczas wyciągnięcia dysku i ramu dalej nie było żadnych dźwięków mimo to że gniazdo speaker na płycie nie było ułamane ani nic

Dodano po 7 [minuty]:

O proszę państwa po chwili stania na włączonym lapku mimo że ekran bez zmian czarny to wentylator zaczął chodzić (dalej brak reakcji na wyjecie ramu a dysk podczas restartu kompa przez przytrzymanie przycisku zasilania nawet nie wydaje swojego charakterystycznego kliku) dysk jest hdd więc gdyby działał to przy restarcie byłoby go słychać

Dodano po 16 [minuty]:

Postanowiłem sprawdzić porty usb czy działają, w tym celu użyłem pendrive który podczas włożenia w port podświetla się na czerwono.
    Po włożeniu go do każdego portu usb z osobna dosłownie przez sekundę paliło się to czerwone światełko i gasło. Podejrzewam że na płycie występują jakieś dziwne zwarcia albo napięcia idą lewe przez co ani dysk ani nic nie startuje.
  • #5 19189735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA