logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakie macie opinie na temat internetu satelitarnego tooway?

seku69 22 Sty 2021 13:38 20985 17
  • #1 19202308
    seku69
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Witam. Czy ktoś korzysta z internetu tooway.Stoję przed wyborem niezależnego internetu i chciałbym trochę konkretów od użytkowników.
  • #2 19203887
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    A co chcesz wiedzieć? Czy działa? ;)Działa...zamówione prędkości masz w rzeczywistości. Jeżeli nie masz LTE to nic innego nie znajdziesz. Zasięg cała Europa.
  • #3 19208376
    seku69
    Poziom 16  
    Chciałbym, dowiedzieć się jak to jest z tymi opóźnieniami, czy np. można oglądać telewizje z internetu, czy przy opadach atmosferycznych sygnał jest stabilny. Jak to jest faktycznie z pakietami danych.

Dodano po 6 [minuty]:

Mam LTE, ale od jakiegoś czasu internet od mniej więcej połowy miesiąca spada tak, że, ani do banku, ani na inne strony wymagające logowania nie da rady się dostać. Taka sytuacja powtarza się od kilku miesięcy. Płacę 65 zł i niby jest to pakiet bez ograniczeń - ale fakty są inne. Jestem w tej sieci ze 20 lat albo dłużej i raczej się nie zdecyduje na pozostanie.
  • #4 19208470
    telbod
    Poziom 32  
    Nie ma pakietów bez ograniczeń. W tooway pingi są ok 600ms. TV działa, grać się da ale w szachy itp.;) Każdy operator po przekroczeniu pakietu zmniejsza prędkość. W tooway widzę że po przekroczeniu 150-200G tez tak robią. W jakiej sieci masz LTE? Trzeba zrezygnować z serwisów video..;)) Ilu użytkowników masz na LTE, Jakie prędkości?
  • #5 19208489
    seku69
    Poziom 16  
    Lte mam w t-mobile.Zasięg mam dobry, w routerze wszystkie kreski,anteny zewnętrzne.Wieczorem podam szybkości, sprawdze i wkleje zrzuty.Kiedyś nie było takiego problemu.Kożystam tylko jednoosobowo, plus monitoring.
  • #6 19208508
    telbod
    Poziom 32  
    Jaki masz pakiet?? W Plus było 60G teraz chyba 100G w Play dają 300GB. Leżeli masz LTE to tooway nie będzie lepszy. Sprawdza się tylko tam gdzie nie ma LTE. Sprawdź zasięg np PLAY i zmień operatora.
  • #7 19241295
    seku69
    Poziom 16  
    O.K. Więc satelitarny odpada.Zdecydował bym się na internet w sieci OTVARTA.Mam tam dwa nr. telefonu.Jest tam wybór: IP dynamiczne-stałe , adres publiczny czy stały.Jak to ogarnąć.Z internetu korzystam też do monitoringu w domu.Co wybrać z tych ustawień.
  • #8 19241324
    telbod
    Poziom 32  
    Jeśli masz monitoring to przyda ci się stały adres. OTVARTA to sieć wirtualna. Jak z zasięgiem LTE w twojej lokalizacji??
  • #9 19241357
    seku69
    Poziom 16  
    wg. mapki: LTE PLUS Advanced. Miejscowość Sianów . Zachodnio-Pomorskie.
    Do tej pory miałem w t-mobile też LTE. Tam chyba miałem IP dynamiczny.( jeszcze mam)pewnie trzeba będzie pozmieniać coś w rejestratorach, ale skoro twierdzisz że lepiej stałe IP. to tak zrobie.Otvarta proponuje 300GB. za 45 zł.
  • #10 19241454
    telbod
    Poziom 32  
    Z mapkami ostrożnie ;) rzeczywistość może być inna. Otvarta działa w oparciu o PLUS GSM. Nie sądzę żeby prędkość tam była większa niż 10M. Podpisz umowę taką abyś mógł ja po kilku dniach zwrócić...Jeżeli jesteś kumaty to sobie na dynamicznym IP poradzisz. :)
  • #11 19241531
    seku69
    Poziom 16  
    Mam dwa abonamenty w tej sieci, jeden to domofon a drugi -telefon.W telefonie też mam internet.Może dało by się sprawdzić jakoś w telefonie tą szybkość internetu przed podpisaniem umowy?
  • #12 19241951
    telbod
    Poziom 32  
    Ciągnij aplikacje ze sklepu np. Test prędkości OKLA i sprawdź..:)
  • #13 19377123
    crashzero
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Może warto poczekać na starlink.com już w UK i DE działa. :)
  • #17 19506375
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 290
    seku69 napisał:
    Tak ,faktycznie to nie są ceny na europe.

Głównie - nie na polskie zarobki.

Co do Tooway - Nie jest dla graczy ze względu na spore pingi 600ms - 800ms.
    Za to Voip o dziwo nawet nieźle na tym działa (sprawdzane 2 dni temu).
    Niemniej do "normalnego" użytkowania wystarcza, sam użytkowałem kilka lat.
    Jak pisali koledzy, jeśli nic nie działa, to Tooway, ale jeśli LTE z dobrym zasięgiem, to tylko LTE.

Ze dwa czy trzy lata temu sporo zakładałem w różnych leśniczówkach.
    Po prostu nawet telefony w środku lasu nie chciały działać, a co dopiero internet.
    Leśnicy dostali odgórny przykaz pracy na aplikacji przez internet (w dużym skrócie).
    Piszę to, żeby pokazać przykład, gdzie nie było po prostu innego wyjścia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami z internetem satelitarnym Tooway. Wskazują, że usługa działa, ale z opóźnieniami (pingi 600-800 ms), co czyni ją nieodpowiednią dla graczy. W przypadku korzystania z VoIP, jakość jest zaskakująco dobra. Użytkownicy zauważają, że Tooway sprawdza się w lokalizacjach bez dostępu do LTE, jednak w obszarach z dobrym zasięgiem LTE, jak T-Mobile czy Plus, lepszym wyborem jest internet mobilny. Wiele osób sugeruje, aby przed podjęciem decyzji o Tooway rozważyć inne opcje, takie jak OTVARTA, która oferuje różne pakiety danych. Wspomniano również o Starlink jako alternatywie, która może oferować lepsze prędkości w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA