logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pamięć ROM w MAXIMATOR MAX 10 - wypełnienie pliku .mif

motoman12 22 Sty 2021 15:16 594 1
REKLAMA
  • #1 19202476
    motoman12
    Poziom 9  
    Witam!

Założyłem ten temat gdyż rozpocząłem pracę z układami FPGA.
    Na próbę podjąłem się odtworzenia projektu Termometru z wykorzystaniem płytki maXimator MAX 10.

Układ udało mi się odtworzyć ( z gotowym samplem na stronie maXimator). Wszystko działa, pomiar temperatury działa ale jest jedno ale. Wszystko zrozumiałem jak się tworzy w plikach .vhdl oraz w oparciu o schemat blokowy, samodzielnie stworzyłem układ ADC.
    Problem miałem w jednym miejscu i wykorzystałem plik z projektu udostępniony na stronie maXimatora. Chodzi o pamięć ROM otóż wykonałem pamięć ROM-1 Port i przy jej tworzeniu wykorzystałem gotowy plik .mif z wypełnioną tablicą wyrazów.
    Plik mif jest wypełniony wyrazami (liczbawi) ale nie wyświetla wartości po przecinku.

Mój problem polega na tym, że chciałbym się dowiedzieć jak wypełnić taką tablicę 4096 x 16 oraz jak dodać do niej takie wartości aby wyświetlacz na maXimatorze wyświetlił wartość po przecinku np. 23,6'C.
    Czy jest jakaś aplikacja pomagająca wypełnić taki plik mif? Bo chyba ręcznie się tego nie wypełnia?

Z góry dzięki za odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 19259861
    mechatroniku
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    plik mif (memory initialization file) jest tylko i wyłącznie ciągiem bitów. Do programu należy odpowiednia reprezentacja danych w niej umieszczonych. Nie znam tego projektu i nie wiem, czy wystarczy tylko i wyłącznie modyfikacja pamięci. Możliwe, że kod źródłowy też musi być zmodyfikowany aby wyświetlać części po przeczinku.
    Plik mif jest plikiem tekstowym i może być zmodyfikowany w dowolnym edytorze tekstowym. W przypadku dużych plików jest to najwygodniejsza opcja, ale trzeba uważać, aby nie uszkodzić struktury pliku. Można też otworzyć taki plik w quartusie (który domyślnie pokazuje tylko pliki źródłowe) i wtedy dostępny jest widok komórek pamięci, dzięki czemu łatwiej jest wpisać dane pod odpowiedni adres. No i nie trzeba się martwić o strukturę pliku.

Pozdrawiam
REKLAMA