logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Laney V30: Dioda kontrolna gaśnie po 3 sekundach. Sprawdzone bezpieczniki.

Dżezi 26 Sty 2021 19:38 423 6
REKLAMA
  • #1 19212029
    Dżezi
    Poziom 2  
    Witam, mam problem ze wzmacniaczem lampowym Laney V30, otóż dowiedziałem się i tak zrobiłem przepłukałem dwa potencjometry Volume Kontakt PR, trzeszczały niesamowicie. Złożyłem wzmacniacz włączyłem przycisk Power żeby sprawdzić jak potki i niestety wzmacniacz odmówił posłuszeństwa. Na chwilę zapaliła się dioda kontrolna i zgasła po trzech sekundach. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki są całe, ze wzmacniacza nie poszedł żaden dymek czy smrodek, wszystkie części na płycie żadnych oznak spalenia przydymienia. Proszę o pomoc.

Moderowany przez Futrzaczek:

Nie ma potków, za to są potencjometry. Dziękuję.

• REKLAMA
  • #2 19212092
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1327
    Dżezi napisał:
    przepłukałem dwa potki Volume Kontakt PR, trzeszczały niesamowicie. Złożyłem wzmacniacz włączyłem przycisk Power

Przed czyszczeniem potencjometrów był jak rozumiem sprawny.
    Obejrzyj dokladnie co źle złożyłeś albo urwałeś.
    Tu nic innego stać się nie mogło.
  • REKLAMA
  • #3 19212112
    Dżezi
    Poziom 2  
    Tak był sprawny oprócz tych nieszczęsnych potencjometrów. Sprawdziłem wszystkie luty kabli w sensie czy żaden kabel nie odskoczył, tam nawet nie ma co urwać przy wyciąganiu szuflady z elektroniką i lampami, odłączyłem kable Reverb i to są jedyne kable wychodzące na zewnątrz płyty głównej. A tak się zastanawiam czy ten preparat nie musi wyparować gdyż ponoć w wzmacniaczach lampowych jest dużo większe napięcie na potki niż w tranzystorowych, może potek po zalaniu preparatem robi zwarcie?

Dodano po 8 [minuty]:

A story jeszcze wychodzą kable z transformatora ale to jest wiązka kabli która zaraz wchodzi w obudowę z płytą główną, tu raczej ciężko je zerwać i na 100% mocno siedzą w płycie.
  • REKLAMA
  • #4 19212145
    jozgo
    Poziom 42  
    Dżezi napisał:
    ponoć w wzmacniaczach lampowych jest dużo większe napięcie na potki niż w tranzystorowych,

Na jak to nazywasz Potki nie idzie żadne napiecie stale. Sa w torze sygnału.
    Mam schemat VC-30 tam lampka jest właczona na napiecie +/- 15 V.
    Z opisu wnioskuje, że nie znasz sie na elektronice.
    A tu jest jeszcze dosć wysokie napięcie rzędu 300 V.
  • #5 19212161
    Dżezi
    Poziom 2  
    Fakt, z elektroniką słabo, zlutować, wlutować nowe części w miejsce spalonych to tak, ale nic za bardzo więcej.
  • REKLAMA
  • #6 19212174
    jozgo
    Poziom 42  
    Jak masz woltomierz to sprawdź po koleji napi ęcie z sieci na wjściu przewodu zasilajacego do wzmacniacza, dalej na uzwojeniu sieciowym transformatora. itd.
  • #7 19212181
    Dżezi
    Poziom 2  
    Pewnie jest to błacha sprawa no mogę się mylić. Ktoś mi podpowiedział że może padł tranzystor przez to płukanie ale to by przez niego całkowicie wzmacniacz nie dostawał napięcia na płytę, lampy?

Dodano po 2 [minuty]:

Jutro pożyczę woltomierz i sprawdzę, bo dziwnie martwy jak by od samego gniazda kabla nie dostawał prądu. Sprawdzałem na innym kablu i to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem lampowym Laney V30, który po czyszczeniu potencjometrów Volume przestał działać. Po włączeniu zasilania dioda kontrolna zapala się na 3 sekundy, a następnie gaśnie. Użytkownik sprawdził bezpieczniki oraz stan komponentów na płycie głównej, nie zauważając oznak uszkodzenia. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny problemu, takie jak błędne złożenie wzmacniacza, zwarcie spowodowane preparatem czyszczącym, a także sprawdzenie napięcia zasilania oraz transformatora. Użytkownik planuje użyć woltomierza do dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA