logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwana końcówka mocy do subwoofera z crossoverem: Fidek, American Audio czy ADS?

raveland 28 Sty 2021 16:51 879 4
REKLAMA
  • #1 19216558
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Witam.
    Szukam jakiejś końcówki do subwoofera do domu.
    Końcówka musi mieć crossover i pracować w mostku w 4 Ohm lub mieć z 500 W RMS w 8 Ohm na kanał.
    Szukam używki.
    Co możecie polecić?
    Na obecną chwilę znalazłem na olx fidek:
    https://www.olx.pl/oferta/koncowka-mocy-fidek...cf-eminence-stx-pro-audio-CID751-IDIiURL.html
    I american audio:
    https://www.olx.pl/oferta/koncowka-mocy-ameri...jak-ads-crown-t-amp-crest-CID751-IDGvc0V.html
    Niestety o pierwszym znalazłem mało pochlebne recenzje o pracy w mostku przy 4 Ohm.
    Drugi strasznie wytyrany, sam nie wiem.
    Są jeszcze ADS ale tam crossover na chyba tylko jedno ustawienie na 75Hz.
    Czy jest coś jeszcze na rynku w niedużych pieniądzach wartego zainteresowania?
  • REKLAMA
  • #2 19218411
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    W przypadku V 3000 jest większa szansa na stabilną pracę z obciążeniem 4 om w mostku, ale nie można dopuszczać do zapalania się CLIP-ow.
    Co do ADS, to seria LX jak i PLX ma regulowany crossover, tyle że w pełni stabilnie w mostku 4 om pracują końcówki serii PLX. Co do serii LX, to tylko LX 1100 a zwłaszcza 1400 od biedy pracować z takim obciążeniem, ale jednak nie zawsze w pełni stabilnie i jak w przypadku V-3000, należy unikać CLIP-owania.

Pozostaje kwestia tego, co chcesz tak dużej mocy końcówką zasilać, bo w przypadku kolumn home audio, będzie to mocno ryzykowne.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 19236753
    raveland
    Poziom 28  
    W sumie po zastanowieniu doszedłem do wniosku że nie będę przepłacał i kupiłem Fidek fpa 10 za 640zł z wysyłką, myślę że to dobra cena.
    Kupiłem tą końcówkę do zasilania subwoofera domowego. Myślę że aż tak bardzo ryzykowne nie jest.
    Ale mam problem, wyprowadziłem ze wzmacniacza sygnał z wyjścia PRE OUT do końcówki, podłączyłem za pomocą jack-a i sygnał jest tak słaby że w mostku prawie nic nie słychać. Ledwo co gra.
    Wcześniej miałem aktywny subwoofer yamaha, podłączenie było takie samo z pre out do input w subie i grało super.
    Co jest nie tak? Końcówki mocy nie są kompatybilne z wyjściami pre out?
    Jak to podłączyć inaczej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19236899
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Zazwyczaj sygnał z wyjść sprzętu konsumenckiego, jest zbyt słaby do poprawnego wysterowania wejścia sprzętu estradowego. Choć zdarza się, że w niektórych końcówkach stosuje się przełączniki czułości wejściowej.
    Trza będzie zastosować jakiś przedwzmacniacz/mikser, najlepiej z możliwością regulacji wzmocnienia, np. Millenium Pocket Mix.
    Jak w amplitunerze jest wyjście liniowe LINE OUT/AUX OUT, to z niego sygnał powinien być nieco silniejszy, ale nie będzie możliwości sterowania jego poziomem w amplitunerze, tylko na końcówce.

Pozdrawiam.
  • #5 19238198
    raveland
    Poziom 28  
    Dziękuję za pomoc.
    Na obecną chwilę sygnał podłączę z wyjścia słuchawkowego i zobaczę jak będzie się sprawowało na dłuższą metę, jeżeli będzie źle, będę szukał jakiegoś miksera aby wzmocnić sygnał.
    Poczytałem opinię o Millenium Pocket Mix i niestety jest mało pochlebnych opinii, w tym negatywne komentarze o słabym wzmocnieniu. Niemniej jednak wiem że takie rzeczy są na rynku i będę szukał urządzenia zasilanego z 12V.
REKLAMA