logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór piecyka gazowego do łazienki: Termet, Junkers czy Vaillant?

grosia 19 Paź 2005 09:18 60527 10
REKLAMA
  • #1 1910167
    grosia
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Musze zmienic piecyk gazowy w łazience, do tej pory myslalam ze kupie Junkersa bo oszczedny itp ale w sklepie bardziej doradzano mi Termet ze ma tansze czesci, slyszalam tez o firmie vailant, mam duzy dylemat co wybrac, prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1911642
    Sati
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,

Ja osobiście posiadam piec Termeta i jestem z niego bardzo zadowolony. Jak na razie ma za sobą 3 lata bezawaryjnej pracy. Jego zaletą jest także prostota obsługi i bezpieczeństwo pracy (posiada chyba 9 różnych czujników). Nie wiem jak w Junkersie ale Termet udzielił mi 24 miesięcznej gwarancji. Szczerze polecam :D
  • REKLAMA
  • #3 1911759
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Junkers i Vailant to firmy z tradycją i wyrobioną marką, a o Termecie przyznam się słyszę pierwszy raz.
    Nie znaczy to, że jest zły. Jest to polska firma, więc na pewno części będą tańsze. Widzę że mają całkiem nowoczesne urządzenia, więc raczej nie ma się czego obawiać.
    Poza tym lepiej wspierać polski przemysł, niż dorabiać niemców :D
  • #4 1911837
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    [quote="Orochimaru"]Junkers i Vailant to firmy z tradycją i wyrobioną marką, a o Termecie przyznam się słyszę pierwszy raz.

Termet mozna polecic, szkoda kasy, technologia podobna do zachodnich. Firma istnieje ze 30-40lat, dziwne ze nie slyszales.Kiedys za komuny kazdy "Junkers" u statystycznego Kowalskiego to byl wlasnie jeden z modeli TERMETU.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #5 1911983
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Czyli wybór jest prosty. Brać Termeta :D
  • REKLAMA
  • #6 1912380
    grosia
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Roznica w cenie miedzy tymi dwoma piecykami to raptem 100 zl dlatego prosilam o jakies porady? :) wskazowki.
    Wizualnie Junkers jest ciut mniejszy ale tak naprawde to najbardziej chodzi o to zebym nie musiala ciagle wzywac fachmanow.
    Dzieki wielkie za odzew i rady :)
    pozdrawiam cieplo
  • #7 2438595
    awaryjka
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Osobiście miałem też taki dylemat, ale już nie mam. Zainwestowałem w vaillanta. Bez świeczki z bateryjnym zapłonem (970zł). Jest cichy i małej wielkości. Polecam wszystkim.

A montera z Krakowa poszukaj http://www.awaryjka.malopolska.pltutaj
  • #8 2466498
    Maciekx
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witaj,
    Junkersa nie polecam...części drogie jak nie wiem co a kupić je może tylko SERWISANT JUNKERSA z licencja...przerabane...zwłaszcza jak woda nie jest miejska...czyli z własnej studni...przeważnie jest zakamieniona=co rok awarja Junkersa:(
    kupiłem 2 junkersy jeden jako tako chodzi 4 lata drugi po 2 latach jak skonczyla sie gwarancja zepsuł sie a naprawa miala wynosic 300PLN wiec załorzyłem stary piecyk i dziala do dzis:)
    Pozdrawiam
  • #9 4867175
    derbys11
    Poziom 2  
    Omijajcie z daleka Junkersa!

Mam WRP 250 i 3 razy musiałem kupować sterownik.Mam dosyć tego pieca, fachowcy mówią taka uroda.Sam potrzebuje nowy i nie wiem co wybrać, jedno jest pewne:nigdy więcej junkersa!! Zadowoleni są tylko serwisanci, ostatnio chcieli za wymianę sterownika 450zł...
    To ostatni badziew.

Marek
  • #10 18127899
    claudine
    Poziom 7  
    Ocena: 15
    Czy ktoś może doradzić co w takim razie zrobić w przypadku usterki jaką mam? Mój junkers Termet ma on z 10 lat na pewno.
    I od pól roku zaczęło mi dziwnie kapać na podłogę (pojedyncze krople) .
    Już zmieniłam wężyk do odpływu wody ale jednak nie ustało i dziś zrobiłam zdjęcia skąd kapie woda i co się stało z częścią.
    Czy może mi ktoś napisać co jest powodem i doradzić czy zakupić daną część czy od razu nowy junkers?
    Boję się też o bezpieczeństwo, żeby coś się złego nie stało :(
    Załączniki:
    • Wybór piecyka gazowego do łazienki: Termet, Junkers czy Vaillant? 68728829_668730793631143_2618681190034440192_n.jpg (809.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór piecyka gazowego do łazienki: Termet, Junkers czy Vaillant? 69357311_891866967846807_7124732204348866560_n.jpg (683.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21756072
    jerols33
    Poziom 1  
    Junkers też nie jest ten, co dawniej. Dzisiaj fachowiec wymieniał mi nagrzewnicę w trzyletnim Junkersie HYDRO 4200 za 1600 zł. Nagrzewnica przeżarta w kilku miejscach. Poradziłby przed upływem gwarancji zamawiać przegląd piecyków. Pewnie na gwarancji coś się tam już zaczynało dziać, tylko nie zwróciłem uwagi, bo piecyk koło umywalki i zawsze było nachlapane na podłodze przy myciu, a kapało po jego załączeniu. Wydaje mi się, że szkoda pieniędzy na droższe piecyki. Stary piecyk PG-6 na tej samej wodzie służył 30 lat i nagrzewnica do końca była dobra.
    Załączniki:
    • Wybór piecyka gazowego do łazienki: Termet, Junkers czy Vaillant? wymieniana 3 letnia nagrzewnica.jpg (315.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru gazowego piecyka do łazienki między Termetem, Junkersem i Vaillantem. Wypowiedzi wskazują, że Termet jest chwalony za prostą obsługę, bezpieczeństwo, tańsze części i długą, bezawaryjną pracę, a także za polskie pochodzenie i podobną technologię do zachodnich marek. Junkers i Vaillant są przedstawiane jako marki z tradycją, ale Junkers zbiera wiele negatywnych opinii: drogie części, kosztowny serwis, częste awarie sterownika i nagrzewnicy oraz problemy przy twardej, zakamienionej wodzie. Vaillant pojawia się jako alternatywa cicha, mała i z bateryjnym zapłonem. W końcowych wpisach pojawia się też temat wycieków, korozji nagrzewnicy i konieczności przeglądów oraz wymiany części w starszych piecykach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA