logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki

rupek987 03 Lut 2021 13:04 3543 5
REKLAMA
  • #1 19230577
    rupek987
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,

Mam PCta z następującymi komponentami:

Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X
    Procesor Intel Core i5-9600KF, 3.7GHz, 9MB, BOX (BX80684I59600KF)
    Zasilacz SeaSonic CORE Gold GM-650 (SSR-650LM)
    Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436
    Obudowa SilentiumPC Signum SG1X TG RGB (SPC233)
    Karta graficzna Gainward GeForce RTX 2070 SUPER Phoenix 8GB GDDR6 (471056224-1679)

Od dłuższego czasu obserwuję ciągłą, nierówną pracę wentylatrów, która powoli doprowadza mnie do szału. Mówię tutaj głównie o wentylatorach obudowy, które z niewiadomych dla mnie przyczyn pracują skokowo, zmieniając prędkość obrotów (szybciej->wolniej->szybciej). Próbowałem walczyć z tym tematem ustawiając ich charakterystykę pracy w BIOSie, ale bezskutecznie.
    Poniżej zamieszczam ustawienia charakterystyki pracy wentylatorów CPU i obudowy (FAN_2) oraz wykres pracy z OCCT, gdzie bradzo ładnie widać jak te wentylatory "szaleją" góra dół.

Macie jakieś pomysły jaki może być powód tak nierównej pracy i ewentualne pomysły jak ją ustabilizować?
    Z góry dzięki! :)

Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki
  • REKLAMA
  • #2 19230636
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Ustaw stałą prędkość wentylatorów na akceptowalnym poziomie. Temperatura procesora może często się wahać w przedziale np 40-60st co powoduje częste zmiany prędkości wentylatorów.
  • REKLAMA
  • #3 19230880
    rupek987
    Poziom 8  
    Dzięki badboy84 za radę. Rzeczywiście szybko rozsnąca krzywa wentylatorów mogła wpływać na częste zmiany prędkości.
    Zmieniłem charakterysytkę na tąką jak radzisz, czyli stałą w przedziale 30-60 stopni, niestety wentylatory w dalszym ciągu falują. Widać to na wykresie z OCCT i w dalszym ciagu słychać te przyszpieszenia i zwolnienia. Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki
  • REKLAMA
  • #4 19230943
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 873
    rupek987 napisał:
    niestety wentylatory w dalszym ciągu falują.

Ustaw w BIOS-ie stałą prędkość na sztywno z krzywą od CPU .
    Po prostu przypisz wentylatory do wentylatora CPU i będą działały tak jak wentylator CPU.
  • REKLAMA
  • #5 19230964
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Zmień Temperature Input, jakie jeszcze masz opcje poza CPU?
  • #6 19231057
    rupek987
    Poziom 8  
    sunrise84 napisał:
    rupek987 napisał:
    niestety wentylatory w dalszym ciągu falują.

Ustaw w BIOS-ie stałą prędkość na sztywno z krzywą od CPU .
    Po prostu przypisz wentylatory do wentylatora CPU i będą działały tak jak wentylator CPU.

Ustawiłem krzywą na sztywno z krzywą CPU (są identyczne tak jak na zdjęicu). Przepiąłem też wejście wentylatorów z FUN_2 na FUN_1 dla pewności, że to nie tam tkwi jakiś nieznany problem.

Jak widać na zamieszczonych screenach, picki i dropy rzeczywiście się pokrywają, natomiast w chwilach spokoju wentylatora CPU, wentylator obudowy nadal faluje.

Dodano po 6 [minuty]:

badboy84 napisał:
    Zmień Temperature Input, jakie jeszcze masz opcje poza CPU?

Poniżej podsyłam opcje jakie mam do wyboru przy ustawianiu charakterystyki pracy wentylatora obudowy.
    Od razu dodam, że zmiana w polu "Temperature input" niestety nie naprawia problemu. Wentylatory falują niezależnie czy jest to CPU, System, czy temperatura 3-ciego systemu itd.
    Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki Nierówna praca wentylatorów - Wentylatory obudowy pracują nierówno, ciągłe skoki
REKLAMA