logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekonwertować film z DVD na MPG lub AVI i umieścić w internecie?

COPIERNICK 19 Paź 2005 17:03 3699 7
REKLAMA
  • #1 1911280
    COPIERNICK
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam!

Nie znam się na tym kompletnie, a dostałem od szefa bojowe zadanie w postaci wycięcia kawałka filmu DVD (znajdującego się na płycie dvd) i zamieszczenia go w internecie. Jak to zrobić? Jakich narzędzi użyć? Jaki format pliku będzie najlepszy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1911328
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witaj!
    Zacznę może od tego że na elci mnie dosyć długo nie było...
    a teraz co do Twego problemu.
    Sprawa tyczy się tego czy jest to film w którym sa porobione przedziały(vob) czy jest to jednolity(bez przedziałów) (mpg).
    Najłatwiej będzie Ci "wyciągnąć" mpg z pliku vob i wyciąć odpowiadający Ci fragment poczym przekonwertować do domyślnego formatu. Do wyciągnięcia plików z dvd polecam clonedvd bądź dvd decrypter(pomija zabezpieczenia płyt oryginalnych).Następnie użyć jakiegoś programu do edycji strumieni mpeg(Tmpg)i przekonwertować dajmy na to do divx lub rmvb(polecam!!)

Możesz też użyć programu DVDx , umożliwi On Ci bezpośrednią konwersję "wybranego" fragmentu do dowolnego formatu pliku(jego kompresji)w zależnośći od zaistalowanych kodeków.

pozdrawiam!
    Michał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1911468
    maxym
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam!

Moim zdaniem, jeżeli nie jesteś obcykany w temacie to przekonwertuj cały materiał do avi (dvdrip,dvdfab) po czym użyj darmowego virtualduba do wycięcia danego fragmentu - obsługa prawie intuicyjna.
    W razie problemów pisz......pomogę.

Pozdrówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1911767
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Albo programem DVDlab.
  • Pomocny post
    #5 1912268
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Ja kompresję załatwian programem DVD2AVI + xvid. Bardzo prosty, można wybrać fragment do kompresji.
  • REKLAMA
  • #6 1914102
    COPIERNICK
    Poziom 16  
    No po kilku (kilkunastu?) nieudanych próbach jakoś poszło.

Skopiowałem z DVD do pliku MPG za pomocą programu DVDx, wyciąłem potrzebny fragment filmu VirtualDubem i.... mam dwuminutowy plik o wielkości 900 MB (!)

Teraz rozumem, że należy go jakoś skompresować do odpowiedniego formatu, tylko jak i czym. Ważne jest dla mnie, żeby plik był możliwie mały, ale żeby każdy mógł go odtworzyć nawet na gołym windowsie (bez zainstalowanych divixów, dekoderów itd.).

Jaki format pliku i jaką kompresję wybrać?
  • Pomocny post
    #7 1914287
    maxym
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Format: windows media video(wmv) a kompresja zależna od jakości jaką potrzebujesz.......pobaw się i ustaw odpowiednią.

Pozdrówki
  • #8 1940257
    COPIERNICK
    Poziom 16  
    Dzięki Waszej pomocy udało się to zrobić. Dziękuje i pozdrawiam !

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konwersji fragmentu filmu z płyty DVD do formatu MPG lub AVI oraz jego publikacji w internecie. Zalecane jest najpierw skopiowanie pliku VOB z DVD za pomocą programów takich jak CloneDVD lub DVD Decrypter, które omijają zabezpieczenia płyt. Następnie można wyodrębnić fragment filmu i przekonwertować go do formatu AVI lub DivX przy użyciu narzędzi takich jak TMPGEnc, DVDx, DVD2AVI z kodekiem Xvid lub VirtualDub, który umożliwia łatwe wycinanie fragmentów. W przypadku dużych rozmiarów pliku wynikowego wskazane jest zastosowanie kompresji, np. do formatu Windows Media Video (WMV), aby uzyskać mniejszy plik przy zachowaniu kompatybilności z systemem Windows bez konieczności instalowania dodatkowych kodeków. Proces ten wymaga eksperymentowania z ustawieniami kompresji, aby znaleźć optymalny balans między jakością a rozmiarem pliku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA