logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Panasonic TX-47AS650E - Mruganie podświetlenia i wyłączanie się TV, niestabilna praca diod

kammien 18 Lut 2021 09:54 2607 7
REKLAMA
  • #1 19264970
    kammien
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam posiadam TV Panasonic TX-47AS650E.
    Telewizor przy próbie włączenia mrugał podświetleniem 3 razy po czym się wyłączał i mrugała czerwona dioda.
    Poczytałem tematy o tym problemie i okazało się, że to podświetlenie. Rozebrałem TV i faktycznie jedna z diod nie zapalała się, wypiąłem listwę z uszkodzoną diodą i poszedłem do znajomego żeby przelutować niedziałającą diodę. Przed przelutowaniem sprawdzone było napięcie i zapaliły się 4 diody z 5 na listwie, jednak przy drugiej próbie sprawdzenia napięcia zapaliły się wszystkie. Wpiąłem z powrotem listwę i TV zaświecił normalnie (nie mrugał 3 razy i nie wyłączył się) Skręciłem całość i po włączeniu to samo czyli mrugał i wyłączał się, po 4 próbach uruchomienia włączył się normalnie i działał cały wieczór. Rano jednak to samo i nawet 30 prób włączenia nic nie dało.
    Co może być powodem, że raz podświetlenie działa a raz jednia dioda nie odpala ?
    Myślałem o wymianie płytki zasilacza, tylko czy tam leży problem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19265020
    pan_deejay
    Poziom 25  
    Ocena: 114
    Cześć. Prawdopodobnie masz "niekontakt " w samej obudowie diody. Miałem podobne przypadki że dioda pracowała kiedy była zimna (przy małym prądzie) lecz kiedy się rozgrzała to przestawała świecić. Przyczyną takiego zjawiska może być odklejenie się struktury od podłoża montażowego. W takim przypadku w grę wchodzi tylko wymiana wadliwego LED-a.
  • REKLAMA
  • #3 19265042
    kammien
    Poziom 9  
    Czyli wystarczy przelutować diodę która czasami nie świeci, czy całą listwę wymienić ? (zielony w tych tematach jestem)
  • Pomocny post
    #4 19265081
    czajnik23
    Poziom 22  
    Ocena: 168
    Wymienić na nowe całe podświetlanie. Tak ma wyglądać prawidłowo przeprowadzona naprawa inaczej zaraz będzie ponowne rozbieranie panela pozdr.
  • Pomocny post
    #5 19265093
    pan_deejay
    Poziom 25  
    Ocena: 114
    Bezwzględnie wymienić całą listwę - to co opisałem to wyjaśnienie problemu z diodą. Żadne przelutowanie nie pomoże bo masz uszkodzenie wewnątrz diody.
  • REKLAMA
  • #6 19265159
    kammien
    Poziom 9  
    czajnik23 napisał:
    Wymienić na nowe całe podświetlanie. Tak ma wyglądać prawidłowo przeprowadzona naprawa inaczej zaraz będzie ponowne rozbieranie panela pozdr.

Wiadomo że najlepiej wymienić całość, jednak to nie mój TV potrzebuje go jeszcze jakieś 2-3 tyg na ten czas chciałem coś po kosztach zrobić aby tylko działał

pan_deejay napisał:
    Żadne przelutowanie nie pomoże bo masz uszkodzenie wewnątrz diody.

To ja naprawdę czegoś chyba nie rozumiem, skoro uszkodzona dioda to można w jej miejsce wlutować nową i powinno działać. Przynajmniej tak wnioskuje z wypowiedzi.
    Pojedynczej listwy do tego modelu nie znalazłem niestety, a wymiana całości odpada z racji że to nie mój TV. 2-3 tyg i wracam do siebie chciałem na ten czas coś z tym zrobić tylko.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19265286
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2295
    Witam

Nawet jak znajdziesz dokładnie taka samą diodę i ja wlutujesz to i tak podświetlenie po czasie się uszkodzi z racji tego iż te diody które zostały już są wyeksploatowane mają zmienione parametry z racji tego że pracowały już trochę czasu.
    Dobrą metodą ale czasochłonną jest wymiana wszystkich diod na listwach na nowe wtedy naprawa ok i jeszcze do tego korekta prądu dla zwiększenia żywotności.
  • #8 19300083
    kammien
    Poziom 9  
    podswietlenie wymienione

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Panasonic TX-47AS650E, który mruga podświetleniem i wyłącza się. Po rozebraniu urządzenia stwierdzono uszkodzenie jednej z diod LED. Po przelutowaniu diody telewizor działał przez krótki czas, ale problem powrócił. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być "niekontakt" w diodzie, co prowadzi do jej niestabilnej pracy. Zaleca się wymianę całej listwy podświetlenia, ponieważ przelutowanie pojedynczej diody może nie rozwiązać problemu, a pozostałe diody mogą być już wyeksploatowane. Użytkownik poszukuje tymczasowego rozwiązania, aby telewizor działał przez kilka tygodni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA