logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 nie ładuje baterii po upadku – test baterii i F100, co sprawdzić dalej?

prorocx 20 Paź 2005 07:53 3240 20
  • #1 1912857
    prorocx
    Poziom 16  
    Panowie nie wiem czy telefon jest po upadku (sądzac po wizji lokalnej wewnątrz,raczej tak) ale nie do tego zmierzam - tak jak w temacie po podłaczeniu ładowarki wyskakuje komunikat 'bateria nie jest ładowana'

Testowałem juz na nowej orginalnej baterii [to samo], bezpiecznik (F100) tez jest dobry no i jest tam taka dioda kolo F'a tez jest dobra

panowie macie jakies pomysły bo nie chce jej bezmyslnie grzac, mile widziane schem albo linki,badz solucje jakies - DZIEKUJE

pozdro :_
    :idea:
  • #2 1928977
    owiec77
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Może to pomoże.
    Pozdr.
    Załączniki:
    • Nokia 6230 nie ładuje baterii po upadku – test baterii i F100, co sprawdzić dalej? 6230 CHARGE WAYS.jpg (249.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1929353
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    przecież autor wyraznie pisze że sprawdził F i diodę zenara więc po co umieszczesz nic nie wnoszący załącznik (i to za dwa punkty) zamiast np schematu o którym jest akurat mowa.
    Co do tematu to jednak przelutował bym płytę.Może to dać dobre rezultaty gdy fon jest po upadku choć nie wiemy co tak naprawdę było uszkodzone (poza przypuszczeniem że był gdzieś zimny lut lub miejscowe zawilgocenie) .
    W załączniku schemat z płytą.

ftb
    Załączniki:
    • 6230sch.zip (1.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3223449
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Mam wlasnie taki sam problem. Tylko ta 6230 ktora dostalem lezala pare dni w wodzie. Odpala ale komunikat o nie ladowaniu i podwietlenia.
  • #5 3327487
    maciekstyczen
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    mam podobny problem u mnie na 90% wina baterii
  • #6 3431892
    gauka
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam mam ten shemat ale zupelnie zielony jestem
    szukam schematu wyjasnionego i dobrze opisanego
    z wyposzczegulnionym gdzie jest bezpiecznik f <czyli fuse> i jak ewentualnie podlaczyc kabelek i obejsc uklad... jak kolega mam problem z ladowaniem poniewaz probowalem zrobic ladowarke usb do noki i widocznie sie cos spalilo.. prosil bym o wyjasnienie z dory dziekuje:)
  • #7 3432130
    mietekgpz
    Poziom 19  
    @maciekstyczen nie spotkałem się jeszcze żeby w Nokii była uszkodzona bateria(oryginalna BL-5C). @gauka-masz komunikat "nie ładuje" czy po podpięciu ładowarki nic sie nie dzieje??

Pzdr
  • #8 3434427
    gauka
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz!!!
    niema komunikatu nic na schemacie znalazlem fuse
    i mysle ze na plycie tez. Nie wiem jak to dokladnie sprawdzic patrzylem pod poterzna lupa w pracy ale nic istotnego niezauwarzylem przydal by sie microscop zreszta mam wrazenie jak by byl miniety cap(capasador) c 102 bo go niema hmmm moze tak ma byc. A moze wybuchnoł przy zwarciu..
  • #9 3447155
    gauka
    Poziom 11  
    ok zrobiony!! dzieki z pomoc ktorej nie uzyskalem (no ale warto bylo szukac ) tak na przyslosc jezeli ktos bedzie probowal lub przez przypadek spali mu sie f 100 albo bedzie mial problemy z ladowaniem proponuje w miejsce f 100 wlutowac kawaleczek kabelka ,w prawdzie nie jest to latwe bo te zespoly byly drukowane,i trzeba bardzo leciutko grzac ten fiuzik:) no ale powodzenia ja amator dalem rady to dlaczego kto inny nie da:)pozdrawiam

Moderowany przez MILO:

to nie onet czat ani żaden blog - nie wstawiaj bzdurnych obrazków

• #10 3447256
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    bezpiecznik można sprawdzić np. magicznym omomierzem lub multimetrem za zł 10 od ruskich choćby, a propozycja jego zwarcia do najlepszych nie należy bo co się stanie jak znów się pojawi skok napięcia?
  • #11 3447321
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    No cóż znowu takiego - w extremalnym przypadku mozna na UEM'ie jajecznice ugotować ;) A tak na serio to kolego wylutuj sobie bezpiecznik chociażby z jakiejs dct3 i wstaw, bedzie po problemie.

pozdrawiam
  • #12 3447331
    gauka
    Poziom 11  
    czyli musi byc jaki kolwiek bezpiecznik??? ten mostek nie przejdzie???
  • #13 3447349
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Tak, musi być. Dla dobra Twojego telefonu weź np bezpiecznik z 3310, jest takiej samej wartośc.
  • #14 3447463
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    to nie ten sam bezpiecznik, w 6230 jest mniejszy i watpie ze sie mu to uda jak o lutowaniu drucika tyle sie napisal, a tak nawiasem to bardzo dobry patent zeby w przyszlosci zamiast bezpiecznika polecial odrazu UEM
    pozdr
  • #15 3447471
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Jak drucik przylutował to dwoma może i bezpiecznik :D
  • #16 3447489
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    matiksm napisał:
    to nie ten sam bezpiecznik, w 6230 jest mniejszy

Nie twierdziłem że jest taki sam tylko że ma taką samą wartość, wielkością różni się nieznacznie więc poskojnie tam wejdzie.
  • #17 3447504
    Carat
    Poziom 12  
    Podepne sie pod temat, bo założyłem nowy ale został usunięty.

Mam 6230 ładuje tylko na ładowarkach transformatorowych, na szybkich pisze bateria nie jest ładowana, stało się tak po wgraniu złego PM. To na 10000% soft, ale nie umiem sobie z tym poradzić. Wgrywam rozne PM ale nic nie pomaga. Na gsmhosting wyczytałem, że pomaga zmiana wersji oprogramowania na 4.44. Czy ktos z użytkowników mógłby taką wrzucić na jakiś serwer (rapidshare megauplad), ponieważ mam same nowsze i nie umiem znaleść starszej.

Ogromnie dziękuje.
  • #18 3449887
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    Aaadam napisał:
    matiksm napisał:
    to nie ten sam bezpiecznik, w 6230 jest mniejszy

Nie twierdziłem że jest taki sam tylko że ma taką samą wartość, wielkością różni się nieznacznie więc poskojnie tam wejdzie.

nieznacznie a moze jednak znacznie, przy jego wymiarach.. mysle ze mozna powiedziec ze jest 2x wiekszy ten w 3310
  • #19 3452041
    gauka
    Poziom 11  
    naraznie nic niewstawia niechce mi sie ale i tak dzieki za rade z 3310 jest tozo wiekszyale parametry sa takie same i wydaje mi sie ze musial bym traka poszeszyc,<a tam wogule niem miejsca>nieistotne mam z 7210..
    resistant jest taki sam wiec jak sie tam bede nudzi to go przespawam, takich strasznych problemow niemialem,ja mam lutownice przemyslowa w pracy i jest dozo wieksza i niezgrabna pozatym rece mi sie telepia dlatego mialem problemy..jeszce raz dzieki:D
    [/b]
  • #20 3665539
    gunial
    Poziom 11  
    macie jeszczejakieś pomysły

Dodano po 2 [minuty]:

port wymieniłem baterie i nic
  • #21 3667423
    karol0012
    Poziom 19  
    UEM...klejony- i cyna bezołowiowa...wymaga wprawy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6230, który po upadku wyświetla komunikat "bateria nie jest ładowana" mimo podłączenia oryginalnej nowej baterii oraz sprawdzenia bezpiecznika F100 i diody Zenera, które są sprawne. Użytkownicy sugerują możliwość uszkodzenia zimnych lutów na płycie głównej, zalecając przelutowanie elementów, zwłaszcza w okolicy bezpiecznika i układu UEM. W dyskusji pojawiły się porady dotyczące sprawdzania bezpiecznika multimetrem oraz kontrowersje dotyczące zastępowania go kawałkiem drutu, co jest odradzane ze względu na ryzyko uszkodzenia telefonu przy skokach napięcia. Proponowano wymianę bezpiecznika na odpowiednik z modelu 3310 lub 7210, choć różnice wymiarowe mogą wymagać modyfikacji. Wspomniano również o problemach z ładowaniem po wgraniu niewłaściwego oprogramowania (PM) i potrzebie przywrócenia starszej wersji softu (np. 4.44). Jeden z użytkowników podkreślił, że w Nokii 6230 rzadko dochodzi do uszkodzenia oryginalnej baterii BL-5C. Wskazano, że uszkodzenie układu UEM wymaga precyzyjnego lutowania bezołowiowego. W przypadku problemów z ładowaniem po upadku lub zalaniu wodą, oprócz baterii i bezpiecznika, warto zwrócić uwagę na kondensatory i połączenia lutowane na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA