logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja PV 4.6-4.8 kWp: Wybór falownika 1 czy 3 fazowego, zależności, Solaredge

soboliero 20 Lut 2021 17:38 1557 20
REKLAMA
  • #1 19270415
    soboliero
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam. Planuje założyć PV na swoim dachu na poziomie ok. 4.6-4.8 kWp. Jaki powinien być falownik 1 czy 3 fazowy. Od czego to zależy? Czytałem że przy instalacji o wielkości powyżej 3.68 kWp musi być 3 fazowy. Jedna firma chce mi założyć instalację na Solaredgu w wielkości 4.8 na falowniku 1 fazowym.
  • REKLAMA
  • #2 19270429
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Dobrze wyczytałeś ze 3,68 kW a firmę co chce 4,8 ignoruj
  • REKLAMA
  • #3 19270477
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Jeżeli Ty to wiesz a twoja firma już nie to powinieneś zmienić firmę. Moc instalacji PV mierzy się w kWp.
  • #4 19270546
    soboliero
    Poziom 10  
    Wiem, że w kWp, ale napisałem z rozpędu.
    Chcą na takim (1 fazowym), bo jak mi tłumaczyli w SE, na 3 fazowym falowniku, musi być łańcuch 14 paneli, ale jak dadzą 1 fazowy to można to obejść i dać mniej paneli, byle się moc zgadzała.
  • #5 19270549
    theo33
    Poziom 27  
    Cym mierzysz to kWp, wskaż miernik? to sztuczny twór
    Podstawowa jednostka mocy to W, następnie kW, w zgłoszeniu ZM podajesz w kW, moc modułów też podają w W, kodeks sieci też mówi o kW
  • #6 19270599
    toolpusher
    Poziom 23  
    Wytłumaczenie: Link
  • #7 19270614
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    soboliero napisał:
    Jaki powinien być falownik 1 czy 3 fazowy.

Pytanie jaką masz moc umowną i czy masz 3f w domu gdzie będzie PV. Bo może chcesz mieć 4.8 a warunki na to nie pozwalają więc firma jedzie po bandzie żeby zaspokoić klienta czasami takie fakty są przemilczane.
  • #8 19270627
    soboliero
    Poziom 10  
    Mam w domu 3f i taki licznik. Nie wiem jaką mam moc umowna. W każdym razie to nowy budynek-2 letni a w zeszłym roku zuzylem 3,6 kWh.
  • REKLAMA
  • #9 19270635
    Cytro12
    Poziom 26  
    Skoro nowy budynek to pewnie masz standardowo 12-14kW, pewnie firma ma jakiś leżak i chcą go wypchnąć.
  • REKLAMA
  • #10 19270636
    toolpusher
    Poziom 23  
    OK tylko jak takie zgłoszenie będzie wyglądać do ZE. Założą 4,8kW a napiszą w zgłoszeniu 3,6kW? Inaczej nie przejdzie. Choć w sumie przy stałej autokonsumpcji trudno będzie to chyba wykryć.
  • #11 19270641
    Cytro12
    Poziom 26  
    Zakładając 30% autokonsumpcji to by się zmieścili ale w papierach będzie śmierdzieć.
  • #12 19271152
    pief
    Poziom 17  
    Ocena: 79
    Panowie , nie tak prędko ...

Zakładałem sam panele , w planie miałem od strony wschodniej 10 szt i od strony południowej 12 szt(suma 7480kWp) .
    Umówiłem się z elektrykiem na podbicie papierów za miesiąc . Zrobiłem stronę " południową" , inwerter ,okablowanie i
    nie wyrobiłem się w czasie (dodatkowo pogoda początek listopada) z drugim stringiem na wschód .
    Elektrykowi przygotowałem papiery do zgłoszenia , tak jak miałem w planach(22 szt) podpisał .Drugi string na stronę wschodnią zaplanowałem na wiosnę że dokończę,a papiery niech idą na całą instalację.
    Wysłałem papiery do ZE i po 2 tygodniach informacja wymiana licznika .
    Przyjechał pracownik ZE na wymianę licznika ,sfotografował inwerter (nr) , zabezpieczenia i panele na dachu .
    Kręcił nosem że w zgłoszeniu jest 22szt , a na dachu 12szt , ale wymienił licznik.
    Za tydzień ZE Energa przysłał umowę o przyłączeniu 4,08kWp (stan obecny) ,a na fakturze mam wpisaną moc źródła 7480kWp.
    Sorry za długi wywód ,ale czytając temat może się nie udać .
    Pozdrawiam
  • #13 19272992
    soboliero
    Poziom 10  
    pief napisał:

Za tydzień ZE Energa przysłał umowę o przyłączeniu 4,08kWp (stan obecny) ,a na fakturze mam wpisaną moc źródła 7480kWp.
    Pozdrawiam

I co to dla mnie oznacza? Ze ZE nie przyłączy mi 4.8 na 1 fazowym falowniku? A gdyby mi przyłączył, to taki falownik jakoś wpływa na moja produkcję prądu?
  • #14 19273050
    toolpusher
    Poziom 23  
    Oczywiście że Ci nie przyłączy. A jak instalator pokłamie i wpisze 3,6kW zamiast 4,8 to ZE widząc zbyt dużą produkcję do deklarowanej może zapukać do Twoich drzwi.
    Poczytaj tu: Link podobny temat. Pamiętaj że ewentualne konsekwencje Ty ponieniesz.
  • #15 19273861
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    soboliero napisał:
    pief napisał:

Pozdrawiam

I co to dla mnie oznacza? Ze ZE nie przyłączy mi 4.8 na 1 fazowym falowniku? A gdyby mi przyłączył,to taki falownik jakoš wpływa na moja produkcję prądu?

Jednofazowy przy takiej mocy będzie sześciokrotnie bardziej podnosił napięcie w sieci co może powodować wyłączanie się falownika przy dużej produkcjii.
  • #16 19273885
    theo33
    Poziom 27  
    ignac80 napisał:
    soboliero napisał:
    pief napisał:

Pozdrawiam

I co to dla mnie oznacza? Ze ZE nie przyłączy mi 4.8 na 1 fazowym falowniku? A gdyby mi przyłączył,to taki falownik jakoš wpływa na moja produkcję prądu?

Jednofazowy przy takiej mocy będzie sześciokrotnie bardziej podnosił napięcie w sieci co może powodować wyłączanie się falownika przy dużej produkcjii.

Sześciokrotnie?? z praw fizyki to 3 x
  • #17 19274214
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    I to uwypukla naszą mentalność, kombinować, kombinować i jeszcze raz kombinować, @soboliero, weź zamontuj PV zgodnie ze sztuką i przepisami, a to Ci się odwdzięczy, będziesz spać spokojnie i nie będziesz się martwić że pewnego dnia sprawa się rypnie.
  • #18 19276242
    soboliero
    Poziom 10  
    Nie, nie zamierzam nic takiego montować. Dostałem oferte na 4.80 kwh na falowniku i modułach huaweia z optymalizatorami za 23 tysiące. 1 kwh wychodzi na 4800. Gwarancja na falowniki 10 lat a na moduły 12/25 lat. Na co zwracać uwagę przy popisywania umowy. Słyszałem o grubości kabli - 6mm. I co jeszcze?
  • #19 19288706
    soboliero
    Poziom 10  
    Czy ktoś mi podpowie na co zwracać uwagę przy podpisaniu umowy. Chodzi mi montaż i podzespoły takiej elektrowni -poza modułami i falownikami?
  • #20 19289246
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    theo33 napisał:
    ignac80 napisał:
    soboliero napisał:
    pief napisał:

Pozdrawiam

Sześciokrotnie?? z praw fizyki to 3 x

Przy 1 fazowym spadek napięcia jest na fazie i N a przy 3-fazowym tylko na fazowych , N jest bez obciążenia.
    Sprawdzałem to obciążając grzałką. Przy obciążeniu jedną fazę napięcie spadało dwa razy więcej niż obciążając jednocześnie wszystkie trzy.
    Nawet obciążając dużą mocą jedną fazę można zauważyć, że napięcia na pozostałych dwuch lekko wzrastają.
  • #21 19522665
    soboliero
    Poziom 10  
    Zainstalowałem 4,60 kwp i jak na razie dobrze działa.
    Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru falownika do instalacji fotowoltaicznej o mocy 4.6-4.8 kWp. Użytkownik zastanawia się, czy lepszy będzie falownik jednofazowy, czy trójfazowy, zwracając uwagę na wymogi dotyczące mocy instalacji. Wiele odpowiedzi sugeruje, że przy mocy powyżej 3.68 kWp konieczny jest falownik trójfazowy, aby uniknąć problemów z przyłączeniem do sieci. Użytkownicy podkreślają, że stosowanie falownika jednofazowego w takiej instalacji może prowadzić do problemów z napięciem i wyłączaniem się falownika przy dużej produkcji energii. Wspomniano również o firmach oferujących instalacje, które mogą próbować obejść przepisy, co może prowadzić do konsekwencji prawnych. Użytkownik planuje instalację z falownikiem Huawei i pyta o szczegóły umowy oraz na co zwracać uwagę przy podpisywaniu kontraktu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA