logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gra COD Warzone nie wykrywa całej pamięci RAM

ToKubusPuchatek 23 Lut 2021 18:34 2673 5
REKLAMA
  • #1 19277397
    ToKubusPuchatek
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Problem polega na tym że gra nie widzi całego ramu było tak samo w przypadku wbudowanej pamięci mimo że była na jednej kości 8 GB gra widziała tylko 4 dzisiaj dokupiłem 16 GB ale nic się nie zmienia zastanawiam się co może za to odpowiadać macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobić ? Będę wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19277774
    ToKubusPuchatek
    Poziom 3  
    Właśnie nie mam teraz możliwości zrobić screenów, co więcej dowiedziałem się mniej więcej gdzie leży problem. Mam zintegrowaną kartę graficzna NVIDIA GTX 1050ti 4gb vram która w teorii powinna taktować przy 2666mgh. BIOS widzi cały ram aktualnie 24gb ale gra korzysta jedynie z 4bg vram

Dodano po 5 [minuty]:

to powinno być to
    Załączniki:
    • Gra COD Warzone nie wykrywa całej pamięci RAM 4.jpg (317.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gra COD Warzone nie wykrywa całej pamięci RAM 2.jpg (340.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gra COD Warzone nie wykrywa całej pamięci RAM 3.jpg (305.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gra COD Warzone nie wykrywa całej pamięci RAM 1.jpg (322.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19278196
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    ToKubusPuchatek napisał:
    BIOS widzi cały ram aktualnie 24gb ale gra korzysta jedynie z 4bg vram

Bo RAM na płycie głównej to jedna pamięć operacyjna dla systemu.
    A VRAM to pamięć karty graficznej której nie rozszerzysz.

Pamięć RAM jak sam zauważyłeś rozbudowałeś o moduł 16GB co było strzałem w kolano.
    Należało dokupić drugą TAKĄ SAMĄ kość 8GB aby pamięci pracowały w trybie Dual-Channel.

Pamięć VRAM karty graficznej pracują swoją częstotliwością zależną od producenta karty.
    ToKubusPuchatek napisał:
    vram która w teorii powinna taktować przy 2666mgh.

Myli ci się częstotliwość RAM-u (pamięci operacyjnej) z częstotliwością VRAM (pamięci "podręcznej" karty graficznej).

Dodano po 57 [sekundy]:

ITSpec. napisał:
    Co to za głupoty???

Nie każdy z użytkowników PC-ów jest dokładnie obeznany w tematach, wybacz mu tą nieścisłość :D .
  • #6 19279521
    ToKubusPuchatek
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź, zamieniłem 16 na 8 nie ma większej różnicy ale przynajmniej 150 zł zostaje w kieszeni xd

Dodano po 33 [sekundy]:

Tak
REKLAMA