logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie pozystory do Philipsa? Modele 96011 PH8913 i PH8910 sfajczone

chaka 20 Paź 2005 14:35 1894 9
REKLAMA
  • #1 1913679
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    TV palil glowny bezpiecznik, po zdjeciu obudowy z pozystorow(byly dwa 3 nozkowe) okazalo sie ze jedne jest totalnie sfajczony a drugi ma peknieta pastylke. Bez pozystorow tv smiga(oczywiscie obraz wyglada jak bez pozystora:) ). Mam problem z kupnem tych pozystorow. Niektorzy pisza zeby wpakowac byle jaki 3 nozkowy a innym rece opadaja jak slysza takie odpowiedzi wiec sam juz nie wiem co mam zrobic.

Pozystory to
    96011 PH8913
    96011 PH8910
  • REKLAMA
  • #2 1913737
    MirkoRTV
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Witam.
    Czy to jest model Philipsa, w kórym pozystor jest wyjątkowo zasilany
    bezpośrednio z sieci, może ma cybor-tech .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1915096
    chaka
    Tak, pozystory byly zasilane bezposrednio z sieci. Wiec zamiennikiem wg ww sklepow jest ptc96211. To znaczy, ze koncowka numeru pozystora nie ma znaczenia? W takim razie mam wlutowac 2 takie same pozystory? Wydaje mi sie ze nie bez powodu oryginalnie byly tam 2 rozne. Czy mam sie nie przejmowac i wlutowac 2 96211? Z tego co pamietam na schemacie obydwa byly polaczone rownolegle wszystkimi wyprowadzeniami, a napewno wyprowadzeniami polaczonymi z siecia. Jutro spojze na schemato bo dzis nie mam mozliwosci. Dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1915141
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    Tam masz dwa takie same pozystory! Interesuje nas tylko napis 96011.
  • #6 1922984
    chaka
    Mam problem bo kupilem zamienniki w Cybor techu wmontowalem i niestety tv nie dziala. Obraz jest czarny (bez pozystorow obraz sniezyl i byl przebarwiony i znieksztalcony minimalnie) a po wylaczeniu na srodku mignie tylko kurczaca sie kropa. Co ciekawe Zamienniki z cybor techa(ptc96211) wygladaja calkiem inaczej niz zamienniki z north(na zdjeciu)ktore z wygladu sa identyczne jak oryginaly. Czyzby sprzedali mi inny element? Dodam jeszcze ze wlutowane pozystory szybko i znacznie nagrzewaja sie.
    Załączniki:
    • Jakie pozystory do Philipsa? Modele 96011 PH8913 i PH8910 sfajczone 3370053.jpg (21.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1923029
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Pozystor musi się grzać, co wynika z natury jego działania.
    Ponadto pozystor niema wpływu na to, że obraz jest czarny lub śnieży. Coś uszkodziłeś przy okazji lutowania pozystorów.
  • #8 1923657
    chaka
    Ok bede szukal dalej. W cybor techu powiedzieli ze ze wersja czarna to poprostu inny producent i wszystko jest ok. Dzieki.
  • #9 1934777
    chaka
    No i mam znowu problem bo okazalo sie ze pozystory sa ok bo kineskop nie znieksztalca za to nie ma obrazy tv tylko sa wyswietlane obrazki systemowe tj pasek do strojenia stacji. Da sie nawet cos nastroic ale jest tylko dzwiek a nie ma obrazu. Powiedzcie mi gdzie mam szukac bo mysle ze to ktorys lut puscil przy usuwaniu poprzednij usterki a ja nie mam pojecia nawet w ktorych rejonach szukac. Jednym slowem efekt jest taki ze na ekranie wyswietlany jest tylko pasek do strojenia a nie ma obrazu tv - czarny ekran(oczywiscie z paskiem), jest fonia. Model tv to philips 20ct6360\59h. Na plycie glownej napisy to CTO DSB 8239 124 1114.1 Z gory dziekuje.
  • #10 1936872
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Model prawdopodobnie niewiele tu powie. Na tylnej ścianie odbiornika jest napisany typ chassis. Odczytaj go i podaj.
    Sprawdź czy dobrze wpiąłeś wszystkie łączówki, czy któryś z kabli nie wyrwał się z druku, szczegulnie zwróć uwagę na te, które łączą płytkę kineskopu z płytą główną. Jeżeli nic nie znajdziesz to oddaj telewizor do serwisu. Jeśli dalej będziesz sam grzebał to nikt nie będzie chciał się podjąć naprawy po tobie.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips modele 96011 PH8913 i PH8910 doszło do uszkodzenia pozystorów – jeden był całkowicie spalony, a drugi miał pękniętą pastylkę. Pozystory te są zasilane bezpośrednio z sieci i oryginalnie występowały w parze, jednak zamienniki o oznaczeniu 96011 (np. ptc96211) są powszechnie stosowane i dostępne w sklepach takich jak Cybor-tech czy North. Wymiana na zamienniki powinna uwzględniać fakt, że oba pozystory są takie same i połączone równolegle. Po wymianie pozystorów telewizor nie działał poprawnie – obraz był czarny, a zamienniki szybko się nagrzewały, co jest normalne dla pozystorów. Problemy z obrazem nie wynikają bezpośrednio z pozystorów, lecz mogą być efektem uszkodzeń podczas lutowania lub innych usterek. W dalszej diagnostyce zaleca się sprawdzenie połączeń, zwłaszcza kabli łączących kineskop z płytą główną, oraz odczytanie typu chassis z tylnej ściany odbiornika. W przypadku braku poprawy wskazane jest oddanie telewizora do serwisu. Model telewizora to Philips 20CT6360/59H, a na płycie głównej widnieje oznaczenie CTO DSB 8239 124 1114.1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA