logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trigger port a forwarding port - czym to się różni?

Gelip 20 Paź 2005 14:59 76498 5
REKLAMA
  • #1 1913742
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    Witam.

Pytanie jak w temacie. Czym różni się przekierowanie (forwarding) portu od triggering portu? Mam takie opcje dostępne na routerze. Jak mi potrzeba przekierować port to używam zawsze opcji NAT -> Virtual Server a jest też opcja Triggering port i zastanwiam się właśnie co to da jak zamiast w Virtual server ustawię port tutaj.
  • REKLAMA
  • #2 1914962
    faber
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    To Ci nic nie da :D
    Triggering to taki wynalazek, który potrzebuje ze strony serwera aplikacji, która to obsługuje - to po pierwsze.
    A w skrócie : ruter obserwuje ruch na triggering portach i jeżeli zobaczy pakiety wychodzące to automatycznie ustawi port forwarding na kompa z którego poszedł ruch na triggering port, forwarding portów które ustawiłeś. Jeżeli ruch zniknie to po jakimś czasie port forwarding również.
    Jednym słowem triggering port to taki dynamiczny forwarding port, możesz mieć jeden i ten sam port przekierowany na różne kompy.
    Zaletą jest to iż nie masz cały czas otwartego portu na ruterze i nie musisz ręcznie zmieniać wpisów gdy zmieniasz usługę udostępnianą na inny komp , ale ma też wady :D
  • REKLAMA
  • #3 1915633
    Gelip
    Poziom 36  
    Do faber - czy ty nie piszesz przypadkiem o UPnP bo na routerze też to mam i działa dokładnie tak jak napisałeś o triggering. Windows XP to obsługuje po zainstalowaniu odpowiedniego składnika oraz niektóre programy np. RaidenFTP, BItComet
  • REKLAMA
  • #4 1915749
    faber
    Poziom 24  
    Gelip napisał:
    Do faber - czy ty nie piszesz przypadkiem o UPnP bo na routerze też to mam i działa dokładnie tak jak napisałeś o triggering. Windows XP to obsługuje po zainstalowaniu odpowiedniego składnika oraz niektóre programy np. RaidenFTP, BItComet

Różnic jest wiele, zasadnicza to, że triggering port i następnie forwarding ustawiasz na ruterze przez co masz z góry zdefiniowane "kiedy" "na co"
    -kiedy -> jak się "pojawi ruch na trigger portach"
    -na co -> z góry zdefiniowane porty
    W uPnP tego nie masz przecież, tam steruje tym aplikacja i windows "XP". :D
  • REKLAMA
  • #5 1916577
    Gelip
    Poziom 36  
    Czyli mam rozumieć że tak jak np. program RaidenFTP obsługuje UPnP tak i konkretny program musi obsługiwać triggering - czy dobrze zrozumiałem. Jeśli tak to proszę o przykłady programów które obsługują triggering.
  • #6 1917121
    faber
    Poziom 24  
    np. mirc ;]
    tak nie dokońca mnie rozumiesz. Można wykorzystać "wrodzone zdolności programu" czyli np. emule który to wysyła dane przez pewien port a odbiera przez inny. Jeżeli odpowiednio ustawisz na ruterze trigger port i incoming port to będziesz miał otwarty pewien port, o co wiele osób zabiega :) (HID)
    Ale tylko podczas nadawania na trigger porcie ... tak jak wcześniej napisałem :D
REKLAMA