logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RS7687FHCBC - lodówka wybija różnicówkę

Alien45 25 Lut 2021 10:58 4545 3
REKLAMA
  • #1 19281102
    Alien45
    Poziom 2  
    Witam.
    Od kilku dni lodówka zaczęła wybijać różnicówkę. Poczytałem na forach i wszystko wskazywało na grzałkę parownika... po rozkręceniu tylej ścianki lodówki (nie zamrażarki) znalazłem potencjalne miejsce problemu (zdj.). Odłączyłem grzałkę i na razie lodówka chodzi bez problemu.

I tutaj pojawia się kilka dylematów. Co to za czarna substancja, która stopiła się z przewodu parownika?
    Czy ta cienka rurka parownika potrzebuje tego czarnego izolatora? Jeśli nie, to teoretycznie wymiana samej grzałki powinna załatwić temat.
    W przeciwnym razie cały parownik z grzałką?
    Taką grzałkę można samemu wymienić? Bo do wymiany parownika potrzeba chyba rozszczelnić układ i nabić go czynnikiem?
    Samsung RS7687FHCBC - lodówka wybija różnicówkę Samsung RS7687FHCBC - lodówka wybija różnicówkę Samsung RS7687FHCBC - lodówka wybija różnicówkę Samsung RS7687FHCBC - lodówka wybija różnicówkę
  • REKLAMA
  • #2 19284814
    stiff12
    Poziom 23  
    Ocena: 448
    Grzałkę pomierzyć omomierzem zwłaszcza na upływność do masy. Jeśli wskazuje coś na MΩ to do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 19575543
    qwer123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam pytanie do twojej usterki, a Moja jest identyczna. Grzałka ma przebicie, po jej odłączeniu przestaje wyrzucać różnicówkę, ale lodówka nie startuje, nie uruchamia sprężarki. Czy w twoim przypadku konieczne były jakieś dodatkowe czynności o których nie pisałeś?
    Proszę o odpowiedź.
  • #4 19607148
    Alien45
    Poziom 2  
    qwer123 napisał:
    Mam pytanie do twojej usterki, a Moja jest identyczna. Grzałka ma przebicie, po jej odłączeniu przestaje wyrzucać różnicówkę, ale lodówka nie startuje, nie uruchamia sprężarki. Czy w twoim przypadku konieczne były jakieś dodatkowe czynności o których nie pisałeś?
    Proszę o odpowiedź.

Wymiana grzałki na nową na ten moment załatwiła sprawę ... lodówka chodzi i chłodzi już dobre kilka mc.
    Trzeba tylko uważać przy wymianie grzałki.

U mnie lodówka działała po odłączeniu grzałki.
REKLAMA