logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lampa solarna, żeby miała stałe napięcie pod przełącznik

Jarema88 01 Mar 2021 19:14 2373 5
  • #1 19290388
    Jarema88
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Jestem zielony w tych sprawach, więc piszę, ponieważ kupiłem lampę solarną z Aliexpress. Lampa świeci tylko, jak się ściemni, i nie mam pojęcia, co zrobić, żeby lampa solarna z czujnikiem zmierzchu świeciła nawet w dzień, miała stałe napięcie, żeby zrobić pod przełącznik on/off. Potrzebuję jej do garażu. Jakbyście podpowiedzieli, co mam zrobić, to byłbym bardzo wdzięczny. Prosiłbym o odpowiedzi, czekam niecierpliwie, pozdrawiam.

Lampa solarna, żeby miała stałe napięcie pod przełącznik Lampa solarna, żeby miała stałe napięcie pod przełącznik Lampa solarna, żeby miała stałe napięcie pod przełącznik Lampa solarna, żeby miała stałe napięcie pod przełącznik
  • Pomocny post
    #2 19290449
    lukasrsv
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Proponował był podłączyć przewód niebieski V- do S- albo do B-. Jeśli ogniwo ma zabezpieczenie przed rozładowaniem wystarczy pod B-.
  • Pomocny post
    #3 19290477
    ArturP
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Odlutuj "V-" i przylutuj do "B-". Stracisz możliwość włączania przez Czujnik Ruchu. Jeśli go nie potrzebujesz to go odlutuj "S-" i "S+". Pozostaje jeszcze kwestia zasilania, otóż będziesz musiał doładowywać akumulator Li-Fe-Po4 lub podłączyć zasilacz z napięciem 3,7V 3A na stałe do "B+" i "B-". Fotoogniwo nie naładuje akumulatora, jednocześnie stale zasilając diody (jak dobrze rozumiem lampę będziesz używał w garażu).
  • #4 19290667
    Jarema88
    Poziom 6  
    lukasrsv napisał:
    Proponował był podłączyć przewód niebieski V- do S- albo do B-. Jeśli ogniwo ma zabezpieczenie przed rozładowaniem wystarczy pod B-.

Działa super dziękuję za pomoc. Nie mam zabezpieczenia przed rozładowaniem tylko to co na zdjęciach w takim razie lepiej do S- tak ?

Dodano po 8 [minuty]:

ArturP napisał:
    Odlutuj "V-" i przylutuj do "B-". Stracisz możliwość włączania przez Czujnik Ruchu. Jeśli go nie potrzebujesz to go odlutuj "S-" i "S+". Pozostaje jeszcze kwestia zasilania, otóż będziesz musiał doładowywać akumulator Li-Fe-Po4 lub podłączyć zasilacz z napięciem 3,7V 3A na stałe do "B+" i "B-". Fotoogniwo nie naładuje akumulatora, jednocześnie stale zasilając diody (jak dobrze rozumiem lampę będziesz używał w garażu).

Tylko S- i S+ to też panel słoneczny i bym nie miał ładowania ogniwa chyba jak bym odlutował 🙂 Tak lampe do użytku w garażu ponieważ nie mam w nim zasilania prądu więc zasilacz odpada. Ale jak wspominasz że przy zasilaniu nie ładowało by ogniwa ale przy wyłączeniu rozumiem że już by ładowało tak ?
  • #5 19290966
    ArturP
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Zrozumiałem, że "S+" i "S-" to "stering", a jednak to "solar". Na fotkach nie widać, a tego układu nie widziałem.
    Lukas ma rację, wystarczy do "B-".
    Ogniwo LiFePo4 ma zabezpieczenia w tym układzie, U3, Q3, Q4. Q1 i Q2 to włącznik diod LED.
    Solar nie jest przeznaczony do jednoczesnego ładowania ogniwa i zasilania ledów. On jest obliczony do ładowania ogniwa i to raczej w stosunku 12h ładowania/1h rozładowania. Tylko nie wiem po co Ci ten solar skoro będziesz lampę miał w garażu. To chyba jeszcze nie jest ten co pobiera energię z cienia, raczej jest zbyt stary. Chyba, że solar jest oddzielnie od lampy i możesz go wywiesić za oknem, ale wtedy też musisz go ustawić jak najbardziej w stronę słońca, no i liczyć na to słońce cały dzień.
  • #6 19291382
    Jarema88
    Poziom 6  
    Zamykam temat dziękuję Panowie zrobiłem jak napisał lukasrsv. Pozdrawiam
REKLAMA