logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Publiczne IP 86.200.000.000 - czy serwer i ruter mogą mieć to samo?

polandlp 03 Mar 2021 16:37 429 10
REKLAMA
  • #1 19294563
    polandlp
    Poziom 10  
    Ocena: 83
    Witam mam serwer z publicznym IP 86.200.000.000 a ruter ma to samo dlaczego i czy tak powinno być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19294566
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    A czy możesz podać więcej szczegółów, co to za router jakie jest rodzaj połączenia?
  • REKLAMA
  • #3 19294569
    polandlp
    Poziom 10  
    Ruter to mercurys mw305r i mam tu ustawione Dynamic IP w wan dostawcą internetu jest multimedia dokładnie kablówka a przed ruterem jest modem a i mam wykupione publiczne IP
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19294712
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Jak rozumiem IP masz na routerze (WAN) i to rozdzielone jest na wszystkie hosty w twojej sieci domowej wraz z serwerzem
  • Pomocny post
    #5 19295354
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19295804
    polandlp
    Poziom 10  
    No dobra ale jak wpiszę do wyszukiwarki IP:port to wyskakuje ten serwer nie wysyła żądnych danych. A i jak sprawdzę IP to telefon laptop, komputer . Serwer mają to samo publiczne IP co w wan to tak powinno być?

Dodano po 2 [minuty]:

jimasek napisał:
    Jak rozumiem IP masz na routerze (WAN) i to rozdzielone jest na wszystkie hosty w twojej sieci domowej wraz z serwerzem
    tak mam to samo IP na telefonie, serwerze i komputerze co w IP wan na ruterze
  • Pomocny post
    #7 19296027
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19296090
    polandlp
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi zrozumiałem i działa choć jak wpisuję IP to jest że serwer nie wysyła żadnych danych ale to już problem z proxmoxem :)
  • Pomocny post
    #9 19296223
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    polandlp napisał:
    Dziękuję za odpowiedzi zrozumiałem i działa choć jak wpisuję IP to jest że serwer nie wysyła żadnych danych ale to już problem z proxmoxem :)

Proxmox :D

Jeżeli wpisujesz "swój publicznyt adres IP" w przeglądarkę będąc w tej samej sieci komputerowej, to istnieje cień szansy, że router nie potrafi (bo jest głąbem lub jest źle skonfigurowany) otworzyć wskazany adres. To, co powinno być zrobione to tzw. hair-pin nat (link pierwsze z brzegu z google)

Sugerowałbym na początek pochwycenie jakiegoś urządzenia mobilnego w dłoń i na nim wklepanie swojego IP, po ówczesnym odłączeniu się od własnej sieci komputerowej (czy to wifi, czy też kabel). A no i pamiętaj, że Web GUI Proxmox lata na 8006, więc wklepujesz do przeglądarki
    http://AdresIP:8006
  • REKLAMA
  • #10 19296266
    polandlp
    Poziom 10  
    Czy chodzi oto ? HTTPS://prnt.sc/10cujvv
    A i jak wszystko wpisuję to jest że serwer nie wysyła żadnych danych jak wchodzę na 89.2XX.XXX.XXX:8006
  • #11 19304220
    polandlp
    Poziom 10  
    Problemem było to że google odmawiało posłuszeństwa i wpisywałem http zamiast https

P.S.
    To z tym samym ip na ruterze i serwerze tak powinno być

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada serwer z publicznym adresem IP 86.200.000.000, który jest również przypisany do routera Mercury MW305R. Pojawiły się wątpliwości, czy to normalne, że oba urządzenia mają ten sam adres IP. Odpowiedzi wskazują, że jest to możliwe dzięki NAT (Network Address Translation), który pozwala na rozdzielenie jednego publicznego IP na wiele urządzeń w sieci lokalnej. Użytkownik zauważył, że przy próbie dostępu do serwera przez przeglądarkę, serwer nie wysyłał danych, co było spowodowane błędnym wpisywaniem protokołu (HTTP zamiast HTTPS) oraz problemami z konfiguracją Proxmoxa. Sugerowano również sprawdzenie dostępu do serwera z urządzenia mobilnego poza lokalną siecią.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA