logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pierwszy projekt na Arduino: sterowanie serwem, czujnikiem zbliżeniowym i diodami

Pavllo78 03 Mar 2021 23:57 798 6
REKLAMA
  • #1 19295677
    Pavllo78
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    WITAM
    Mam pomysł na swój pierwszy projekt z wykorzystaniem Arduino Jestem początkujący i nie wiem jak się za niego zabrać:)

Chciałbym wykorzystać elementy:
    Arduino, serwo, czujnik zbliżeniowy, dwie diody zielona i czerwona, przicisk
    Program mialby za zadanie
    1 Załączam arduino dioda Zielona zapala się włącza się serwo i czujnik zbliżeniowy
    2 Gdy czujnik zbliżeniowy wykryje ruch serwo obraca się o180stopni i zapala się czerwona dioda
    3 Gdy przycisne przycisk serwo wraca na swoje miejsce i zapala się Zielona dioda i program wraca do początku

Dziękuję za pomoc i jak mogę się zrekompensować za pomoc?

Pierwszy projekt na Arduino: sterowanie serwem, czujnikiem zbliżeniowym i diodami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19295719
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 635
    Witam.

Tu znajdziesz pomoc "FORBOT" - https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-podstawy-programowania-spis-tresci-kursu-id5290

Pavllo78 napisał:

dwie diody zielona i czerwona,
    Do diody LED zawsze wpinasz szeregowo rezytor i obliczasz np.
    Uz -źródło napiecia
    Ud-napięcie diody
    Id- prąd diody

Dobieranie rezystora dla diody np. czerwonej Ud=2V, Id=20mA (0.02A)
    Ur=Uz-Ud=5V-2V=3V
    R=Ur/Id=3V/0.02A= 150 om
    Moc rezystora Pr=Ur*Id=3V*0.02A=0.06Wat dobierasz wg np. TME 150-200 om, 0.125Wat

Pavllo78 napisał:
    Dziękuję za pomoc i jak mogę się zrekompensować za pomoc?
    Podaj dalej - czyli pomagasz innym.
  • REKLAMA
  • #3 19297308
    Pavllo78
    Poziom 2  
    Biore się za naukę i pisanie zobaczę czy dam radę:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19297358
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 635
    Pavllo78 napisał:
    zobaczę czy dam radę
    Cos nie będzie działać prześpisz się z problemem i na drugi dzień zacznij działać i się uda.

Jakie masz Arduino na układzie (ATmega32u4, ATmega328) ? np. Arduino UNO jest na ATmega328P, czyli mikrokontroler wymienialny.

• REKLAMA
  • #5 19297360
    Pavllo78
    Poziom 2  
    Mam Arduino Uno

Dodano po 9 [godziny] 42 [minuty]:

Próbuje stworzyć ten mój projekt Nie mam pojęcia jak napisać program żeby serwo połączyć z diodami i czujnikiem
    Dziękuję za każdą sugestię;)

#include<Servo.h>
    #define trigPin 12 // podlaczenie do Pina 12 wejscie z sensora
    #define echo 11. // podlaczenie do Pina 11 wyjscie pinMode (10, INPUT_PULLUP); //przycisk Jake wejscie pinMode (8, OUTPUT)//Dioda zielona jako wyjscie
    pinMode (7, OUTPUT)//Dioda czerwona jako wyjscie //const int Servo_PIN=6;
    // pin do serva
    servo mojeservo;
    int pos=0;
    digitalWrite(8,HIGH); wlaczenie diody zielonej digitalWrite(7,LOW); wylaczenie diody czerwonej

void setup() {
    serial.begin(9600);
    pinMode(trigPin, OUTPUT);// pin do ktorego podlanczamy trig jako wyjscie . pinMode(echoPin, INPUT);// pin do ktorego podlanczamy echo jako wejscie .
    mojeservo(6);
    }
    void loop() {
    digitalWrite(trigPin, LOW);
    delayMicroseconds(2);
    digitalWrite(trigPin, HIGH);
    delayMicroseconds(10);
    digitalWrite(trigPin LOW);
    }
  • Pomocny post
    #6 19299068
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Po pierwsze wklejaj kod poprawnie sformatowany. Tak jak jest, to nie wiadomo co chciałeś, a co samo wyszło.

Pewnie bym nie pisał, ale #define echo 11. wygląda bardzo źle (choć jest legalne)
    Jeśli tak uczy jakiś kurs, to rzuć go w cholerę
  • Pomocny post
    #7 19301662
    SalajF
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Pętla if(czyCzujnikCośWykrył == true){
    // Zapal diodę i obruć serwo
    }

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje swój pierwszy projekt z Arduino, który obejmuje sterowanie serwem, czujnikiem zbliżeniowym oraz diodami LED. Projekt ma na celu zapalenie zielonej diody i uruchomienie serwa oraz czujnika po włączeniu Arduino. Gdy czujnik wykryje ruch, serwo ma obrócić się o 180 stopni, a czerwona dioda ma się zapalić. Po naciśnięciu przycisku serwo wraca na swoje miejsce, a zielona dioda ponownie się zapala. Użytkownik prosi o pomoc w napisaniu programu oraz dobór rezystorów do diod. Otrzymuje wskazówki dotyczące programowania oraz formatowania kodu, a także informacje o modelu Arduino UNO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA