Witam kupiłem tydzień temu używany Oppo A72. Ma ekran wykonany w technologii LCD IPS. Po wyświetlaniu przez kilka minut tego samego obrazu pozostaje bardzo delikatna poświata tego obrazu widoczna szczególnie na ciemnych kolorach ale nie bardzo ciemnych. Znika ona po kilku minutach Podczas pisania tego posta i przejściu do aplikacji allegro efekt ten też miał miejsce (wstawiłem zdjęcia zrobione drugim telefonem na których widać ten problem) Zrobiłem screenshota i po powiększeniu okazało się że na screenshocie tej poświaty już nie było. Wywnioskowałem z tego że system nie wyświetlał tej poświaty tylko ekran musi mieć jakiś efekt pamięci.
Nie przeszkadza mi to ale zastanawiam się czy to nie wróży poważniejszych problemów z wyświetlaczem w przyszłości. Czy ten efekt jest normalny czy wyświetlacz jest jakiś trefny?
Mogę ten telefon jeszcze przez kilka dni zwrócić i właśnie zastanawiam się czy to zrobić z tego powodu. Oprócz tego to wszystko mi w nim pasuje i kupiłem go jeszcze za okazyjna cenę więc wolałbym go nie zwracać. Proszę o pomoc.
Obraz wyświetlalny:
Poświata która po nim została:
Nie przeszkadza mi to ale zastanawiam się czy to nie wróży poważniejszych problemów z wyświetlaczem w przyszłości. Czy ten efekt jest normalny czy wyświetlacz jest jakiś trefny?
Mogę ten telefon jeszcze przez kilka dni zwrócić i właśnie zastanawiam się czy to zrobić z tego powodu. Oprócz tego to wszystko mi w nim pasuje i kupiłem go jeszcze za okazyjna cenę więc wolałbym go nie zwracać. Proszę o pomoc.
Obraz wyświetlalny:
Poświata która po nim została: