logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana baterii w nawigacji rowerowej Mio Cyclo 205 - Zamiennik Li-Poly 2400mAh 3,7V

Rogo 07 Mar 2021 11:59 4572 11
  • #1 19302170
    Rogo
    Poziom 10  
    Cześć,

Posiadam nawigacje rowerową Mio Cyclo 205, chcę wymienić baterię ponieważ obecna pracuje około 1h, a fabrycznie nowa pracowało około 7h.
    Rozkręciłem nawigację i widzę że jest tam bateria/akumulatorek o parametrach 2400mAh/8.88Wh 3.7 V, wymiary to około 8cm x 5.5 cm.
    Znalazłem taki zamiennik Akumulator Li-Poly 2400mAh 3,7V:
    https://elbrod.pl/akumulator-li-poly-2400mah-3-7v-p-2341.html
    Tylko że ten nie ma żółtego przewodu i czy jak polutuje bez żółtego to będzie działać dobrze ?

Wrzucam fotki jak to obecnie wygląda:
    Wymiana baterii w nawigacji rowerowej Mio Cyclo 205 - Zamiennik Li-Poly 2400mAh 3,7V Wymiana baterii w nawigacji rowerowej Mio Cyclo 205 - Zamiennik Li-Poly 2400mAh 3,7V
  • #2 19302291
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 381
    Do żółtego przewodu w baterii jest podłączony termistor za pomocą którego układ nadzorujący ładowanie kontroluje temperaturę ładowanego ogniwa.
    Bez niego układ będzie działał jedynie w przypadku gdyby z jakiegoś powodu nadmiernie wzrosła temperatura ogniwa to układ nie przerwie ładowania.
    W skrajnym przypadku może dojść do eksplozji ogniwa .
    Może dałoby się przełożyć termistor lub cały bms ze starego do nowego tylko, że wtedy traciłbyś jakąkolwiek gwarancję na nowe ogniwo.
  • #3 19302399
    Rogo
    Poziom 10  
    wiertacz napisał:
    Bez niego układ będzie działał jedynie w przypadku gdyby z jakiegoś powodu nadmiernie wzrosła temperatura ogniwa to układ nie przerwie ładowania.

Z tego co jest w opisie tej baterii: "wbudowany układ zabezpieczający PCM (chroniący przed przeładowaniem ,nadmiernym rozładowaniem , zwarciem)"
    Czy to niewysatrczy ?
  • #4 19302462
    wiertacz
    Poziom 35  
    Tak jak napisałem. Nie będzie kontroli temperatury ogniwa. Pozostałe zabezpieczenia będą działały.
  • #5 19318596
    Rogo
    Poziom 10  
    Dziś wymieniłem akumulator i przy ładowaniu słychać syczenie, czy to normalne ?
    Na starym syczenie jest słyszalne tylko przez 2 sekundy od podłączenia potem nic nie słychać.
  • #6 19324207
    wiertacz
    Poziom 35  
    Zasadniczo nic nie powinno syczeć. Czy to syczenie dobiega z nowego ogniwa ?
    Na pewno nie jest spowodowane problemem z tym trzecim przewodem cha, że to nowe ogniwo bardzo się nagrzewa ale jego temperaturę możesz łatwo sprawdzić.
    Ja wymieniałem w swojej nawigacji samochodowej ogniwo i nie miałem żadnych problemów.
  • #7 19387217
    Kwiatek8219
    Poziom 1  
    I jak Ci wyszła wymiana baterii w tym Mio Cyclo 205? Jestem tez zmuszony to zrobić, szukam juz od tygodnia cokolwiek na ten temat, ale nie potrafię znaleźć informacji o typie baterii i jakim kolwiek zamienniku, Mio Polska takich baterii jak narazie nie posiada i nie wiedzą czy i kiedy będą takowe mieć.
  • #8 19870006
    czarek0007
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Również proszę o update.
  • #9 19870420
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Należy dokładnie zmierzyć jakie max wymiary się zmieszczą i na Aliexpress wpisać: li po 3 linia
    Da się coś dopasować. Należy też przeglądać propozycje na dole strony bo ta ich wyszukiwarka jest słaba.
  • #10 20111637
    robowczarek
    Poziom 2  
    Panowie po przewertowaniu netu to jedyne miejsce gdzie liczę, że pomożecie na temat wymiany baterii w mio 205. Pal licho wymiany samemu może macie namiary kto by to zrobił za kase.
  • #11 20111690
    czarek0007
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    robowczarek napisał:
    Panowie po przewertowaniu netu to jedyne miejsce gdzie liczę, że pomożecie na temat wymiany baterii w mio 205. Pal licho wymiany samemu może macie namiary kto by to zrobił za kase.

Okazuje się stary, że sprawa jest b.prosta do załatwienia. Kontaktujesz się z oficjalnym supportem Mio ze zgłoszeniem, że chcesz wymienić. Ja w lutym '22 za baterię z wymianą do modelu Mio 200 zapłaciłem ok.140zł i po chyba półtorej tygodnia miałem sprawę załatwioną.
  • #12 20111860
    robowczarek
    Poziom 2  
    Witaj Czarek faktycznie żaden problem wypełniłem formularz pakuję sprzęt i czekam. Dzięki za poradę :please: .
    Ps. Naczytałem się, że wsparcie Mio do kitu ale chodzi o stare modele no mój okazało się nie taki stary 😊

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wymiany baterii w nawigacji rowerowej Mio Cyclo 205, której obecna bateria działa tylko około 1 godziny. Zidentyfikował zamiennik akumulatora Li-Poly 2400mAh 3,7V, ale ma wątpliwości dotyczące braku żółtego przewodu, który jest podłączony do termistora kontrolującego temperaturę ładowania. Użytkownicy podkreślają, że brak tego przewodu może prowadzić do ryzyka przegrzania i eksplozji ogniwa, mimo że inne zabezpieczenia są obecne. Po wymianie akumulatora jeden z użytkowników zauważył syczenie podczas ładowania, co nie jest normalne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują kontakt z oficjalnym wsparciem Mio w celu wymiany baterii, co może być prostszym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA