logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GAME PLUS - Nie odpala po próbie montażu wentylatorów

kaes2000 11 Mar 2021 19:53 375 13
REKLAMA
  • #1 19312070
    kaes2000
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witam, jestem właścicielem mobo MSI Game plus z socketam AM4. Używam jej z Ryzenem 2600+, pamięcią RAM 2x 8 Giga, markowym zasilaczem 600 W i grafiką Radeon 570 8 Gb. Ponieważ mam obudowę o słabej cyrkulacji, postanowiłem zastosować dodatkowe chłodzenie składające się z 2 wentylatorów na śledziu. Zestaw wentylatorów połączyłem za pomoca dołączonego łącznika do gniazda SYS FAN na mobo. I od tego czasu płyta jest martwa, nie świeci się na niej żadna dioda, nie reaguje na próbę włączenia jakby nie dochodziło do niej zasilanie. Zasilacz sprawdzony, sprawny, podobnie kabel zasilający. Równiez przycisk POWER sprawdzony miernikiem, sprawny. Czy płyta mogła ulec uszkodzeniu przez podłączenie 2 wentylatorów do jednego gniazda i jakie sa rokowania? Z góry dzięki za pomoc. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19312172
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Jaki amperaż takiego wentylatora, co podłączyłeś. Jak to wygląda z tym śledziem?

Coż - być może elektrostatyka ubiła płytę. Zwłaszcza jak masz np. dywan z długim włosiem sztucznym i chodząc po nim szurasz.
    Lub coś się zruszyło w środku, ewentualnie jest zwarcie.
    W takim wypadku po odłączeniu zasilacza i odczekaniu powinno zadziałać.

Wszystkie wtyczki zasilania 24 pin do płyty 4-8 pin do procesora podpięte, dociśnięte?

Ostatni ratunek - płytę odpalić tylko i wyłącznie z procesorem i podpiętym pc speaker oraz zasilanie.
    Płytę można wyjąć z obudowy (może już do niej nie wróci, czego nie życzę) i odpalać na nieprzewodnym blacie.
    Płyta ma piszczeć brak RAM. Czego życzę.
  • REKLAMA
  • #3 19312205
    kaes2000
    Poziom 13  
    Próbowałem wszystkiego, i nic. Co mnie dziwi, nawet nie wiem jak popsuty sprzet powinien dać jakiś efekt, a tu nic. xD
  • Pomocny post
    #4 19312213
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wiem, że power mierzyłeś ale można dla pewności zrobić zwarcie pinów power śrubokrętem.
    Rozumiem, że zasilacz na sucho - zwarty zielony z czarnym działa i podaje poprawne napięcia?
  • #5 19312234
    kaes2000
    Poziom 13  
    Oczywiście, od tego zaczełem. :) Potem wszelkie resety, włącznie z wyjęciem baterii i odpinaniem RAMU.

Opłaca się zanieść do serwisu czy kupic nowa?
  • #6 19312240
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nie podałeś poprawnego modelu płyty.
    Jak kosztuje 800zł, a naprawa wyniesie powiedzmy 200 to pewnie warto.
  • #7 19312246
    kaes2000
    Poziom 13  
    Właś nie testuję to chłodzenie na staryn kompie, na legendarnej Foxconn Mars i jest OK nic się nie psuje. A płyta warta jakies 450 rubli polskich. xD

ps. o widze ziomal! Pozdrawiam z LSM. xD
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19312272
    safbot1st
    Poziom 43  
    To pewnie elektrostatyka. Pozdro ziomal. Studiowało się przy głębokiej. Mieszkałem na Balladyny i na Grażyny na stancjach. IWA.
  • #9 19312277
    kaes2000
    Poziom 13  
    A ja z Piastowskiego. No nic, zadzwonię do znachora na Glinianą i spytam, co o tym sądza. Podobno jest tam jakiś serwis i ma dobre opinie.
  • Pomocny post
    #10 19312284
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Taka płyta
    MSI H370 GAMING PLUS (MS-7B22)
    * czy za tym PLUS jeszcze jakieś dodatkowe literki
    czy może X470 Gaming Plus

jaki "amperaż tych 2-ch wentylatorków" ?
  • REKLAMA
  • #12 19312978
    lisek
    Serwisant RTV
    Zadna z diód na EZ Debug nie świeci ?
    - czyli wychodzi dla tych wentylatorów ok 0.5A (dla max)
    - razy dwa Fan czyli ok. 1A w najgorszym założeniu

Złacze SYS_FAN
    Cytat:
    Pin No. Definition
    1 GND
    2 Speed Control
    3 Sense
    4 +5V/ lub +12V

Na płytach bywają
    1) CPU Fan - 4pin
    2) Power Fan - 3 pin
    3) System Fan 1 - 3 pin
    4) System Fan 2 - 4 pin
    MSI i inni przed laty podawali jakie jest max.prądu obciązenie dla złacz wentylatora.
    Obecnie zaprzestano.

MSI enigmatycznie podaje (forum) ,ze wart. pradu to ok. 1.2A do 1.7A (zależy od płyty)/ w realu ok. 1.1A

p.s
    Na kol. płycie w Bios można

czy wentylator kupiony mół ubic płytę?
    :idea: Kwestia pinologi na 4-pin złączu płyty i wentylatora

Tam obok masz układ...?
  • #13 19313639
    kaes2000
    Poziom 13  
    Kurcze dzięki za odp, ale to zbyt trudne dla mnie, ja humanista i romantyk... xD

To co mogło pierdyknąć i czy jest to moduł do wymiany za rozsądną cenę/ Czy jakość współczesnych płyt aż tak poszła w dół, że byle wiatraczek ją niszczy, a 15 letnia chodzi bez problemu? xD
  • #14 19313647
    lisek
    Serwisant RTV
    Może ten mały układzik
    -prawa dół od złacza

Nie ma SM , trudno powiedzieć...
    Jak możesz odczytaj co pisze na wierzchu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną MSI Game Plus (prawdopodobnie B450 Gaming Plus MAX) po podłączeniu dodatkowych wentylatorów do gniazda SYS FAN. Płyta nie reaguje, nie świeci się żadna dioda, co sugeruje brak zasilania. Użytkownik sprawdził zasilacz, kabel zasilający oraz przycisk POWER, które działają poprawnie. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn problemu, takich jak uszkodzenie elektrostatyczne, zwarcie lub niewłaściwe podłączenie wentylatorów. Użytkownicy radzą, aby spróbować uruchomić płytę bez dodatkowych komponentów oraz sprawdzić, czy płyta wydaje dźwięki sygnalizujące brak RAM. Pojawiają się również pytania o opłacalność naprawy w porównaniu do zakupu nowej płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA