logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przy połączeniu bluetooth (słuch-smartfon) rozmówca mnie nie słyszy.

piter.zibi 13 Mar 2021 17:34 5589 11
REKLAMA
  • #1 19315838
    piter.zibi
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich a zwłaszcza posiadaczy słuchawek SONY WH-1000XM3. Mam problem z prowadzeniem normalnej rozmowy telefonicznej za pomocą połączenia bluetooth między tymi słuchawkami a moim tel. ( iPhone 11 ). Chodzi o to,że ja słyszę dobrze a osoba po "drugiej stronie" mnie już nie słyszy. Czy trzeba zmienić ustawienia w tel.? Czy tu chodzi (bo tak coś wyczytałem) o ustawienie profilu HFP (hands-free profile)? Jak mam to sprawdzić w moim telefonie? A może problem jest tu - po lekturze instr. obsługi słuchawek (rozszerzonej),jeśli dobrze zrozumiałem,to te słuchawki nie mają mikrofonu do rozmów tel. i trzeba by dokupić kabel z pilotem+mic. dedykowany do SONY co też taki znalazłem na Allegro. Czy to jedyne rozwiązanie w przypadku tego modelu słuch. ? Podobno .....XM4 już ma. Jak dla mnie to całkiem bez sensu. Nie po to kupowałem słuchawki BT ( i to takie drogie ) żeby teraz podłączać do nich kabel albo (jak bez kabla) wstrzymywać podróż (co nie zawsze jest takie proste) żeby wyjąć tel. z kieszeni i korzystać z mikrofonu w tel. No chyba,że ja jeszcze o czymś nie wiem bądź nie doczytałem. Ale za nim zakupię ten kabel to jeśli macie jakąś wiedzę na ten temat to bardzo bym prosił o podzielenie się,doradzenie. I BARDZO PROSZĘ,nie interesują mnie porady typu "kup Pan sobie inne" tylko szczere i w miarę fachowe. Z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 19317107
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 752
    Z instrukcji słuchawek wynika że mają mic. Pierwsze słyszę że mikrofon nie może działać do rozmów.Możliwe że jest to kwestia ustawień. Musiał byś dobrze poszperać. Ja posiadam słuchawki JBL i w nich za to bardzo słabo mic wychwyca dźwięk. Trzeba głośno mówić. Przeszperaj dobrze ustawienia. No chyba że naprawdę sony zrobiło taki szajs co było by dziwne za takie pieniądze.

Na tym forum piszą że może być to wada fabryczna. Poczytaj.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rc...FjAAegQIAhAC&usg=AOvVaw1Uj0jKo6KsbYlId-J1Tfr_
  • #3 19318350
    piter.zibi
    Poziom 6  
    winmap napisał:
    Z instrukcji słuchawek wynika że mają mic. Pierwsze słyszę że mikrofon nie może działać do rozmów.Możliwe że jest to kwestia ustawień. Musiał byś dobrze poszperać. Ja posiadam słuchawki JBL i w nich za to bardzo słabo mic wychwyca dźwięk. Trzeba głośno mówić. Przeszperaj dobrze ustawienia. No chyba że naprawdę sony zrobiło taki szajs co było by dziwne za takie pieniądze.

Na tym forum piszą że może być to wada fabryczna. Poczytaj.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rc...FjAAegQIAhAC&usg=AOvVaw1Uj0jKo6KsbYlId-J1Tfr_

Cześć.
    No właśnie - mają mic. i to dwa. Dla mnie też jest to CO NAJMNIEJ dziwne i nie zrozumiałe żeby słuchawki wyprodukowane z myślą pozbycia się denerwujących kabli,posiadające mic. miały nie być przydatne do rozmów tel. I to takiej (również i Twojej) firmy. Hmmm... Co do ustawień. Instrukcję to ja chyba już przestudiowałem "milion" razy od pierwszego akapitu do ostatniej kropki. A zdobyłem rozszerzoną. Również zrobiłem solidnego rentgena w aplikacji na tel. do tych słuchawek ( Headphones )Niestety nigdzie nie znalazłem jakiegoś punktu (zdania) mówiącego o ustawieniach mic., a zwłaszcza ich czułości przy nawiązywaniu połączeń. No chyba,że jestem ślepy. Piszesz,że musisz w swoich głośno mówić żeby coś rozmówca usłyszał.U mnie chyba jest to samo. Tylko z malutką :-) różnicą... ja muszę się ( dosłownie ) wydzierać żeby było mnie słychać. To chyba raczej nie jest komfortowe,zwłaszcza w miejscach publicznych. I tu się zastanawiam czy przypadkiem te moje wydzieranie się nie wyłapywał mic. w tel. Bo jeszcze nie miałem możliwości połączyć się ale tel. zostawić gdzieś np. we wersalce pod kołdrą (ha,ha) i wyjść do innego oddalonego miejsca czy pokoju. No cóż,dzięki,że napisałeś a ja spróbuję coś nagryzmolić do serwisu na ich stronie (SONY). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 19318613
    winmap
    Poziom 38  
    Możliwe że trafiłeś na wadliwy egzemplarz.
  • #5 19318735
    piter.zibi
    Poziom 6  
    Możliwe że trafiłeś na wadliwy egzemplarz.

No toś mnie pocieszył... Na dodatek cały ten czas po napisaniu do Ciebie siedzę i kombinuję jak tu napisać do wsparcia (pomocy tech.) sony. Okazuje się,że nie da rady się zalogować na konto (My Sony) bo mają jakieś problemy. Nie można też napisać na ich forum bez zalogowania się na swoje konto. A z wpisów na ich forum przy próbie logowania się,bo kilka się pokazało, wynika,że wszyscy narzekają i na logowanie, i na infolinie i w ogóle na obsługę. I to jest renomowana marka... SONY - chyba kpiny jakieś. Teraz to jest strach kupić coś tej marki bo (odpukać) jak się coś stanie... papierem z gwarancją to można tylko d... wytrzeć. Przejdę się do media markta (bo tam kupiłem) i zapytam.Może coś doradzą,może wezmą do naprawy i uda im się to zrobić w jakimś servisie. A ten kabel z mic. - to coś wiesz na ten temat? Bo nie wiem czy kupować,tracić kasę. A słuchawki jeszcze na gwarancji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19318750
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1436
    Spróbowałeś połączyć słuchawki z innym telefonem?
    Zapomnij słuchawki w menu Bluetooth swojego telefonu. Wykonaj reset zgodnie z poniższą instrukcja, po wszystkim sparuj słuchawki na nowo.

WH-1000XM3
    menu
    Wyszukaj
    Przywracanie ustawień fabrycznych zestawu nagłownego
    Wyłącz zestaw nagłowny, gdy przewód USB Type-C jest odłączony, a następnie naciśnij i przytrzymaj jednocześnie przycisk i przycisk NC/AMBIENT przez ponad 7 sekund.

Wskaźnik w kolorze niebieskim mignie cztery razy ( ), a zestaw nagłowny zostanie zainicjowany. Operacja ta resetuje ustawienie głośności itp. oraz usuwa wszystkie informacje o parowaniu. W takim przypadku należy usunąć informacje o sparowaniu zestawu nagłownego z urządzenia, a następnie ponowić procedurę parowania.

Jeśli zestaw nagłowny nie działa prawidłowo po przywróceniu ustawień fabrycznych, zasięgnij porady w najbliższym punkcie sprzedaży produktów Sony.

Uwaga
    Nawet przypadku zainicjowania zestawu nagłownego, zaktualizowane oprogramowanie jest zachowywane.
    Nawet w przypadku zainicjowania zestawu nagłownego po zmianie języka wskazówek głosowych, język nie zostanie zmieniony.
  • REKLAMA
  • #7 19318809
    piter.zibi
    Poziom 6  
    staś pytalski napisał:
    Spróbowałeś połączyć słuchawki z innym telefonem?
    Zapomnij słuchawki w menu Bluetooth swojego telefonu. Wykonaj reset zgodnie z poniższą instrukcja, po wszystkim sparuj słuchawki na nowo.

WH-1000XM3
    menu
    Wyszukaj
    Przywracanie ustawień fabrycznych zestawu nagłownego
    Wyłącz zestaw nagłowny, gdy przewód USB Type-C jest odłączony, a następnie naciśnij i przytrzymaj jednocześnie przycisk i przycisk NC/AMBIENT przez ponad 7 sekund.

Wskaźnik w kolorze niebieskim mignie cztery razy ( ), a zestaw nagłowny zostanie zainicjowany. Operacja ta resetuje ustawienie głośności itp. oraz usuwa wszystkie informacje o parowaniu. W takim przypadku należy usunąć informacje o sparowaniu zestawu nagłownego z urządzenia, a następnie ponowić procedurę parowania.

Jeśli zestaw nagłowny nie działa prawidłowo po przywróceniu ustawień fabrycznych, zasięgnij porady w najbliższym punkcie sprzedaży produktów Sony.

Uwaga
    Nawet przypadku zainicjowania zestawu nagłownego, zaktualizowane oprogramowanie jest zachowywane.
    Nawet w przypadku zainicjowania zestawu nagłownego po zmianie języka wskazówek głosowych, język nie zostanie zmieniony.

Witam.
    No tego zabiegu jeszcze nie próbowałem. Spróbuję. A skoro napomniałeś o zmianie języka wskazówek gł. to wiem,że w najnowszej wersji ponoć jest taka możliwość i wykonuje to się w aplikacji na tel. Tylko,że jak otworzyłem apkę i znalazłem możliwość zmiany to się okazało,że nadal jest tylko angielski. A mam najnowszą wersję aplikacji - 7.4.0 oraz najnowszą wersję oprogramowania słuch. - 4.5.2 Ciekawe czy polski jest ( wątpię ). Dzięki,że napisałeś,pozdrawiam.
  • #8 19318901
    winmap
    Poziom 38  
    Dział obsługi sony raczej nic nie pomoże.. Oni nie mają pojęcia na temat informacji technicznych. Jak wgl się dodzwonisz to tylko do obsługi klienta. Na forum przeważnie odpowiadają tylko użytkownicy. Gdy wszystkie metody zawiodą i postanowisz oddac na gwarancję nie zanos do sklepu. Zamów bezpośrednio kuriera. Ze strony sony. Przyjeżdża i odwozi z serwisu ja ich koszt. Ze sklepu to i nie raz po tygodniu wysyłają albo i dalej do serwisu. Jeżeli nie minęło 14 dni zwróć sluchawki albo wymień na nowe. Na temat kabla nic nie wiem. Na stronie producenta jak i różnych innych podana jest specyfikacja że słuchawki mogą służyć do rozmów. Jeżeli metody zawiodą jak napisałem wyżej, mogłeś trafić na wadliwy egzemplarz. Dużo ludzi o tym pisało niestety.

Przeczytałem teraz inną instrukcję
    https://helpguide.sony.net/mdr/wh1000xm3/v1/pl/contents/TP0001704528.html

Z tej idzie wywnioskować że słuchawki nie posiadają mikrofonu dla rozmów. Tylko na redukcję szumu. Dziwne. Tu piszą tak a tu tak. Ciężko mi teraz poradzić. Przeczytaj instrukcję z opakowania.
  • #9 19318921
    piter.zibi
    Poziom 6  
    winmap napisał:
    Dział obsługi sony raczej nic nie pomoże.. Oni nie mają pojęcia na temat informacji technicznych. Jak wgl się dodzwonisz to tylko do obsługi klienta. Na forum przeważnie odpowiadają tylko użytkownicy. Gdy wszystkie metody zawiodą i postanowisz oddac na gwarancję nie zanos do sklepu. Zamów bezpośrednio kuriera. Ze strony sony. Przyjeżdża i odwozi z serwisu ja ich koszt. Ze sklepu to i nie raz po tygodniu wysyłają albo i dalej do serwisu. Jeżeli nie minęło 14 dni zwróć sluchawki albo wymień na nowe. Na temat kabla nic nie wiem. Na stronie producenta jak i różnych innych podana jest specyfikacja że słuchawki mogą służyć do rozmów. Jeżeli metody zawiodą jak napisałem wyżej, mogłeś trafić na wadliwy egzemplarz. Dużo ludzi o tym pisało niestety.

Przeczytałem teraz inną instrukcję
    https://helpguide.sony.net/mdr/wh1000xm3/v1/pl/contents/TP0001704528.html

Z tej idzie wywnioskować że słuchawki nie posiadają mikrofonu dla rozmów. Tylko na redukcję szumu. Dziwne. Tu piszą tak a tu tak. Ciężko mi teraz poradzić. Przeczytaj instrukcję z opakowania.

No właśnie o tym pisałem,że po lekturze instr. obsł. tych słuch. wnioskuję, że one nie mają mic. dla rozmów tylko dla red. szumów. Dobra,będę kombinował. Dzięki.
  • #10 19321919
    piter.zibi
    Poziom 6  
    Info dla wszystkich a w szczególności co mi odpisali.
    Jestem o krok do przodu. Sparowałem słuchawki z innym tel. (na Androidzie). Okazało się,że ze słuchawkami raczej jest ok tylko kwestia jakiś ustawień... raczej w telefonie (iPhone11). Mikrofony w słuch. są i do redukcji szumów, i do rozmów. Po sparowaniu z androidem nawiązałem rozmowę do kogoś i normalnie rozmawiałem - wszystko normalnie było słychać ( bez mordoprucia ). Męczą mnie te profile (HFP i HSP). Nie wiem jak to sprawdzić w tel. i czy da radę to zmienić. Podobno jeśli oboje rozmówców ma się słyszeć za pomocą mic. w tych słuch. to musi być to na profilu HFP ustawiony i w tel., i w słuchawkach,z którymi jest sparowany. Albo może być tak,że w tel. moim jest ustawiony HFP natomiast w słuch. i w tym drugim tel. (Samsung A71) może jest HSP. Dlatego po sparowaniu z samsungiem działa a z iphonem nie. Jak to wszystko posprawdzać - co w telefonach,co w słuchawkach...? Spróbuję jeszcze resetu,jak nic nie da to przywrócę ust. fabryczne.Jak to nie pomoże to znaczy,że chyba na pewno będzie to ustawienie profilu. A może jeszcze coś innego? Nie daj Bóg,że się okaże,że iphone 11 nie da się tak skonfigurować żeby to było ok. Ale jak to!? Takie nowoczesne sprzęty...?! Pomóżcie, bo mi już ręce opadają.
  • #11 19322008
    winmap
    Poziom 38  
    Jednak coś ruszyło.. co do iphone Niestety takie uroki tych telefonów.. próbuj.
  • #12 19335194
    piter.zibi
    Poziom 6  
    Okazało się,że reset nic nie dał ale przywrócenie ustawień fabrycznych i ponowne parowanie już tak. Przy czym jako pierwsze sparowałem telefon a dopiero pozostały sprzęt. Jak na razie wszystko dziabie jak należy. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mikrofonem w słuchawkach SONY WH-1000XM3 podczas rozmów telefonicznych przez Bluetooth z iPhone 11, gdzie rozmówca go nie słyszy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z ustawień telefonu, w tym profilu HFP (hands-free profile), oraz że słuchawki powinny mieć mikrofony do rozmów. Po przetestowaniu słuchawek z innym telefonem (Android) okazało się, że działają poprawnie, co sugeruje, że problem leży w ustawieniach iPhone'a. Użytkownik rozważa resetowanie słuchawek oraz przywrócenie ustawień fabrycznych, co ostatecznie rozwiązało problem. Wskazano również na możliwość wadliwego egzemplarza oraz trudności w uzyskaniu wsparcia technicznego od Sony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA