logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korg M50 - jak odtwarzać pliki MIDI z zachowaniem oryginalnych instrumentów?

bogsie 15 Mar 2021 07:31 816 6
REKLAMA
  • #1 19319032
    bogsie
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Dzień dobry
    Jestem amatorem jeśli chodzi o instrumenty klawiszowe i w związku z tym chciałbym prosić o poradę. Jak prawidłowo odtworzyć plik MIDI zapisany na karcie pamięci w Korg M50? Wszystko zapisuje i uruchamia się prawidłowo ale sam utwór to odtwarzane dźwięki nie tych instrumentów które są w oryginale ( np. odtwarzane na PC ). Podejrzewam, że coś trzeba pozmieniać z kanałami MIDI w instrumencie ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Mogę prosić o jakieś wskazówki? Czy to skomplikowana procedura, czy jest konieczność jej wykonania do każdego utworu osobno?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19319068
    hirsh
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Cześć,
    Nad każdym "surowym" plikiem MIDI trzeba posiedzieć. Nie wiem na ile M50 ma łatwy edytor. Ja używałem zawsze modeli PA (500,600,800) to chyba najlepsze klawisze to tego działania no i oczywiście z serii PA X Pro. Istotą jest obróbka każdej ścieżki tak aby miała fabryczny instrument i potem odpowiednie wybrzmiewanie (pogłos, stereofonię itd.)
    Zaczynaj zawsze od tracka 10 czyli perkusji a potem 2 czyli linii basu to jest punkt wyjścia. Te ścieżki które będziesz dogrywał możesz wyciszyć. Powodzenia kolego.
  • REKLAMA
  • #3 19319133
    bogsie
    Poziom 17  
    Dziękuję za cenną informację.
    Czyli to nie taka prosta sprawa jak sądziłem.
    A czy w ogóle są oferowane pliki MIDI "zestrojone" już z konkretnym instrumentem, czy to tylko surowe MIDI?
  • REKLAMA
  • #4 19319192
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2032
    Witam,
    plik MIDI nie rowny plikowi MIDI, skoro pik odtwarza sie prawidlowo na komputerze wiec powinien byc w standardzie GM (general midi) poszukaj w instrukcji instrumentu (wiekszosc keyboardow ma taki tryb, syntezatorow niekoniecznie) wtedy przypisanie barw i kanalow bedzie taka ja w PC.
    Odpowiadajac na twoje pytanie, plik midi to zestaw komend midi dla danego kanalu nie ma w nim zadnych barw czy dzwiekow. wszystko zalezy na jakim instrumencie zostal stworzony i co bylo jak przypisane.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 19319257
    bogsie
    Poziom 17  
    Bardzo dziękuję za informację - posiedzę trochę z instrukcją.
  • #6 19323412
    hirsh
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    bogsie napisał:
    Dziękuję za cenną informację.
    Czyli to nie taka prosta sprawa jak sądziłem.
    A czy w ogóle są oferowane pliki MIDI "zestrojone" już z konkretnym instrumentem, czy to tylko surowe MIDI?

Tak, są takie serwisy w sieci (midi24.pl) które oferują pliki utworów pod konkretne instrumenty. W większości na aranżery Korga I Yamahy.
  • #7 19324790
    bogsie
    Poziom 17  
    Dziękuję, skorzystam.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Korg M50 poszukuje wskazówek dotyczących odtwarzania plików MIDI z zachowaniem oryginalnych instrumentów. Odpowiedzi sugerują, że pliki MIDI wymagają edycji, aby przypisać odpowiednie instrumenty do kanałów MIDI. Zaleca się rozpoczęcie od edycji ścieżki perkusji (kanał 10) oraz linii basu (kanał 2). Użytkownicy wskazują, że pliki MIDI mogą być w standardzie GM (General MIDI), co ułatwia przypisanie barw. Istnieją również serwisy oferujące pliki MIDI dostosowane do konkretnych instrumentów, takich jak Korg i Yamaha.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA