Witam, kupiłem na allegro chiński powerbank 50000 mAh w celu ładowania telefonu służącego do namierzania za pomocą GPS. Problem jest tego typu, że podłączam go do telefonu i elegancko ładuje do momentu aż bateria osiągnie 100% po czym przestaje ładować i już ponownie nie ładuje. Jak sprawić żeby po obniżeniu stanu baterii w telefonie np do 50% powerbank znów zaczął ładować? W tej chwili opcje są dwie. Albo odpinam i podpinam USB albo naciskam guzik z boku obudowy powerbanka i wtedy ładuje dalej..
Jednym ze sposobów, to zastosowanie przekaźnika czasowego który np. raz na powiedzmy 1 lub 2 dni kliknie na 5sek. i rozłączy zasilanie w telefonie, po czym znowu załączy i ładowanie będzie wznowione. Taki przekaźnik można kupić na znanym portalu. Inne pomysły też rozważ. Pozdrawiam
Jednym ze sposobów, to zastosowanie przekaźnika czasowego który np. raz na powiedzmy 1 lub 2 dni kliknie na 5sek. i rozłączy zasilanie w telefonie, po czym znowu załączy i ładowanie będzie wznowione.
Proszę bardzo. Płytkę zasilania przekaźnika podpinamy do akumulatora. Do przekaźnika pod styki NC podpinamy plus od power banka, wyjście NC podpinamy pod plus telefon. W tym momencie mamy cały czas ładowanie załączone. Przekaźnik możemy sobie zaprogramować w różnych trybach. Po naładowaniu telefonu na 100% power bank się wyłączy, natomiast po wyzwoleniu przekaźnika na chwilę ładowanie będzie odłączone, a po chwili przekaźnik ponownie załączy ładowanie i tak w kółko co jakiś czas. Wyzwolenie możemy realizować nie wiem np. jakimś kontaktronem w drzwiach, lub innym sygnałem, kwestia pomyślenia. Ja zrozumiałem, że kolega chce w ten sposób namierzać powiedzmy samochód. Właśnie i tu mi się nasuwa pytanie gdzie kolega chce ten system namierzania wykorzystać ? Ach... pewnie coś źle zrozumiałem, jak kogoś wprowadziłem w błąd, to przepraszam. Poniżej link do filmu z takim modułem przekaźnika czasowego oraz link do zakupu. Pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=fmdu8ZXpXn8 https://allegro.pl/oferta/przekaznik-czasowy-...MI3qfPzvW57wIVWRV7Ch0MEQt2EAQYAyABEgKd7_D_BwE
Nie zakładam nowego tematu ale mam pytanie. Czemu chiński powerbank nie ładuje telefonu? Tzn telefon widzi że jest podpięty, jest ikona ładowania ale po półtorej godziny baterii jest mniej niż przed podłączeniem
Zmierz ile prądu daje Ci ten powerbank na USB - jeżeli używasz GPS cały czas, to telefon może zużywać więcej energii niż powerbank może Ci dawać na USB
✨ Użytkownik zakupił chiński powerbank o pojemności 50000 mAh do ładowania telefonu z GPS, jednak po naładowaniu baterii do 100% urządzenie przestaje ładować. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekaźnika czasowego, który cyklicznie odłącza i ponownie łączy zasilanie, co pozwala na wznowienie ładowania po spadku poziomu baterii. Użytkownik preferuje rozwiązanie z minimalnym okablowaniem i osobnym obwodem. Dodatkowo, pojawił się problem z wydajnością powerbanka, który może nie dostarczać wystarczającej mocy, aby zaspokoić zapotrzebowanie telefonu podczas korzystania z GPS. Wygenerowane przez model językowy.