logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Edge uruchamia się samoczynnie po aktualizacji Windows 10 - jak to wyłączyć?

Myopic 20 Mar 2021 09:13 17547 6
REKLAMA
  • #1 19329482
    Myopic
    Poziom 11  
    Ocena: 69
    Po jednej z kilku ostatnich aktualizacji na moim laptopie z Windows 10 przy uruchomieniu komputera automatycznie otwiera się okno z Microsoft Edge, co jest cholernie irytujące, gdyż ja używam Mozilli.

Nie bardzo wiem jak to wyłączyć. W ustawieniach aplikacji autostartu nie ma Edge. Próbowałem odinstalować tę przeglądarkę, ale w systemie Windows 10 nie ma takiej możliwości.

Czy ktoś z Was może coś na to zaradzić?

O ile lubię Windowsa, to w ostatnim czasie Microsoft zachowuje się jak wrzód na d..... Najpierw wymusił logowanie do Skype poprzez hasło konta Microsoft, co nie jest możliwe w Windows 7, i przez to Skype wylogowuje się automatycznie co kilka dni. A teraz numer z Edge...
  • REKLAMA
  • #2 19329498
    vtold
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Po pierwsze, czy domyślną przeglądarką w systemie jest u Ciebie FF czy właśnie Edge?
    Po drugie, sprawdziłbym co dokładnie startuje z Windowsem za pomocą narzędzia:
    autoruns
  • REKLAMA
  • #3 19329500
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 371
    Wejdź w Edge do ustawień, wybierz "system" i tam wszystko powyłączaj.
  • REKLAMA
  • #5 19329524
    Myopic
    Poziom 11  
    Oczywiście, że moją domyślną przeglądarką jest Mozilla.

W Ustawieniach 'System' w Edge miałem tak:

Edge uruchamia się samoczynnie po aktualizacji Windows 10 - jak to wyłączyć?

i obecnie wyłączyłem pozostałe opcje.

Dziękuję safbot1st za radę. Tak zrobiłem i będę obserwował zachowanie komputera w najbliższym czasie. Mam nadzieję, że to rozwiązało problem.
  • #6 19329528
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Niestety, bardzo często po aktualizacjach Windows 10 system sam "ustawia" sobie domyślne (czyli Microsoftowe) programy do obsługi maili, pdf, przeglądarkę itp.
    Dzieje się tak też kiedy system wykryje "problemy" z aplikacją ustawioną przez użytkownika :(
    Trzeba wtedy wejść do Ustawienia - > Aplikacje -> Aplikacje domyślne i zmienić to co potrzebujemy.

Podobnie z automatycznie uruchamianymi aplikacjami, Ustawienia - > Aplikacje -> Autostart i wyłączamy co zbędne :)
  • REKLAMA
  • #7 19427844
    Myopic
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji Windows 10 na laptopie użytkownika automatycznie uruchamia się przeglądarka Microsoft Edge, co jest irytujące, ponieważ preferuje on korzystanie z Mozilli Firefox. Użytkownik nie znalazł opcji wyłączenia Edge w ustawieniach autostartu ani możliwości jego odinstalowania. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie domyślnej przeglądarki, wyłączenie opcji w ustawieniach Edge oraz kontrolę aplikacji uruchamianych przy starcie systemu. Użytkownik potwierdził, że ustawił Mozillę jako domyślną przeglądarkę i wyłączył zbędne opcje w Edge, co miało rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA