logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieaktywny Resizebar na RTX 3060 Ti i płycie głównej Aorus Ultra z490 po aktualizacji BIOS

Mati2380 20 Mar 2021 09:45 1410 6
REKLAMA
  • #1 19329516
    Mati2380
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam. Mam Kartę graficzna rtx 3060 Ti i płytę główna Aorus Ultra z490, nie wiem dlaczego po aktualizacji biosa płyty głównej do najnowszego, nie działa mi Resizebar. Również aktualizowałem sterowniki i biosa karty graficznej do najnowszych i dalej Resizebar mam wyłączony. Wszystko robiłem zgodnie z instrukcja Nvidia. I dalej nic Resizebar jest wyłączony, gdzie Nvidia pisze ze po wykonaniu tych kroków które zrobiłem, ResizeBar powinien być domyślnie włączony. Jeżeli wiecie może jak to uruchomić to za pomoc będę bardzo wdzięczny?
  • REKLAMA
  • #2 19333362
    mativ1987
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Aby włączyć technologię należy:

Zbootować się w trybie UEFI.
    Mieć aktywną w biosie płyty głównej opcję „Above 4G Decoding”.
    Włączyć w biosie płyty głównej funkcję Resizable BAR.
    Aby sprawdzić, czy funkcja działa wystarczy w panelu sterowania Nvidia wejść w informacje o systemie – tam powinna być odpowiednia informacja na ten temat.
  • REKLAMA
  • #3 19336995
    Mati2380
    Poziom 4  
    Witam. W biosie wszystkie opcje mam włączone, takie jak „Above 4G Decoding” i Resizable BAR. system zbootowany jest w systemie UEFI sterowniki karty i vbios najnowsze a w informacjach w panelu sterowania pisze Resize Bar - No.
  • #4 19341508
    mativ1987
    Poziom 14  
    Płyta głowna wspiera Resizable BAR? Bo to trochę dziwne że wszystkie sterowniki i bios jest zaktualizowany a to wciąż nie działa. Masz najnowszą wersje windowsa?
  • REKLAMA
  • #5 19343676
    Mati2380
    Poziom 4  
    Tak płyta wspiera Resize Bar. Windows zaktualizowany do najnowszej wersji na bieżąco się instalują z automatu. Wiec nie wiem co jest przyczyna ze nie chce się włączyć Resize Bar.

Dodano po 9 [minuty]:

Nieaktywny Resizebar na RTX 3060 Ti i płycie głównej Aorus Ultra z490 po aktualizacji BIOS Nieaktywny Resizebar na RTX 3060 Ti i płycie głównej Aorus Ultra z490 po aktualizacji BIOS
  • #6 19352559
    mativ1987
    Poziom 14  
    najnowsze sterowniki wprowadzają obsługe resizable bar
  • REKLAMA
  • #7 19355174
    kwjw
    Poziom 1  
    Miałem to samo. Zainstalowałem najnowsze sterowniki nvidi , zrobiłem update biosu ale dopiero update biosu karty graficznej uaktywnił Resize bar. Korzystałem z live update 6

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieaktywnym Resizebar na karcie graficznej RTX 3060 Ti i płycie głównej Aorus Ultra Z490 po aktualizacji BIOS. Pomimo włączenia opcji „Above 4G Decoding” oraz Resizable BAR w BIOS, a także aktualizacji sterowników, funkcja pozostaje wyłączona. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby upewnić się, że BIOS karty graficznej również jest zaktualizowany, co może być kluczowe dla aktywacji Resizebar. Użytkownik potwierdza, że płyta główna wspiera tę funkcję, a system operacyjny jest na bieżąco aktualizowany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA