logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuning skutera Aprilia SR 50 Factory: wybór między wariator a sprzęgło

Ryder12 20 Mar 2021 15:01 2484 9
REKLAMA
  • #1 19330129
    Ryder12
    Poziom 4  
    Ocena: 23
    Witam mam w planach zrobić mały tuning skutera APRILIA SR 50 FACTORY i nie wiem co będzie lepsze czy sprzęgło czy wariator? oczywiście mowa tutaj o markowych częściach, prędzej czy później wymienie obydwie rzeczy ale to jak uzbieram troche wiecej kasy.
  • REKLAMA
  • #2 19330644
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3846
    Bez zwiększenia mocy silnika przestrojenie przekładni niewiele da albo wręcz pogorszy osiągi.
    Ale skoro:
    Ryder12 napisał:
    ale to jak uzbieram troche wiecej kasy.

To uzbieraj. Tłok, cylinder, gaźnik, wydech. To na początek. Nawet na seryjnej przekładni będzie efekt.
  • REKLAMA
  • #3 19330691
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    kortyleski napisał:
    To uzbieraj. Tłok, cylinder, gaźnik, wydech.

Tylko pamiętaj że to nie będzię już 50cmm3 i jeżeli nie masz uprawnień do porusznia się pojazdami o pojemności większej od 49cmm3 to będziesz miał kłopoty.
    A jak już zwiększysz moc i osiągi to pamiętaj że coś to jeszcze musi zatrzymać.
  • #4 19330830
    Ryder12
    Poziom 4  
    kortyleski napisał:
    Bez zwiększenia mocy silnika przestrojenie przekładni niewiele da albo wręcz pogorszy osiągi.
    Ale skoro:
    Ryder12 napisał:
    ale to jak uzbieram troche wiecej kasy.

To uzbieraj. Tłok, cylinder, gaźnik, wydech. To na początek. Nawet na seryjnej przekładni będzie efekt.

Tak miałem w planach zwiększenie pojemności ale ta APRILIA ma wtrysk a nie gaźnik, czy jeśli powiekszy sie moc powiedzmy do 70cc to wtrysk bedzie podawał taką samą dawkę paliwa co do 50cc? bo jeśli tak to nie będzie odpowniedniej dawki paliwa do cylindra szło

Dodano po 1 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    kortyleski napisał:
    To uzbieraj. Tłok, cylinder, gaźnik, wydech.

Tylko pamiętaj że to nie będzię już 50cmm3 i jeżeli nie masz uprawnień do porusznia się pojazdami o pojemności większej od 49cmm3 to będziesz miał kłopoty.
    A jak już zwiększysz moc i osiągi to pamiętaj że coś to jeszcze musi zatrzymać.

w dokumentach bedzie 50cc nadal mam prawko AM i w miescie staram sie nie jechac wiecej niz te 45kmh żeby nie było podejrzeń ze to wieksza pojemnosc a jesli już to pewnie by musieli zmierzyć ten cylinder a wątpie żeby im sie chciało zabierac tego skutera rozbierac go i mierzyć
  • REKLAMA
  • #5 19335204
    jacekjax
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Niestety, jeżeli zmiana to obydwu. Zarówno wariatora jak i talerza sprzęgła. O ile fabrycznie nie są już większe talerze...
    Aczkolwiek kiedyś robiłem taką Yamahę i fabrycznie miała małe...

I co do takiej zmiany, zmieniasz cały zasadniczo komplet. (koszt Polini zapewne ok. 300zł) I w skład wchodzi wariator, przeciw talerz, rolki, pasek, talerz sprzęgła, sprężyny sprzęgła, sprężyna centralna.
    Co więcej, gdy nawet założysz taki gotowy zestaw, na 80% będzie wymagał dostrojenia rolkami. Więc albo musisz udać się do zakładu, który ma zestaw rolek testowych. Albo niestety, zakupić nie tani zestaw rolek testowych, dzięki którym dobierzesz odpowiednie dla siebie przełożenia.

Idąc dalej, to że zmienisz cały zestaw, zmienisz przełożenia i teoretycznie będzie skuter mógł pojechać szybciej (pozwolą na to większe talerze wydłużając przełożenia) to niekoniecznie ten skuterek pojedzie więcej. Przy dobrej regulacji, na pewno dostanie więcej mocy na start i będzie silniejszy pod górki. Ale jeżeli chodzi o prędkość maksymalną, możliwe że nic się wiele nie zmieni, bo jednak 50cc to za mało. ;)

I tak jak już pisano wcześniej, lepiej będzie doinwestować na początek w zmianę pojemności. I jeżeli masz wtrysk, wymagać to będzie usunięcie wtrysku i przerobienie na standardowy gaźnik. Lub ingerencję we wtrysk, co jest tak drogie, że się zupełnie nie opłaca. (chyba że ktoś robi po spartańsku, co odradzam)

Kończąc, polecam uzbieraną kasiorkę doinwestować w inny skuter lub motorower. Albo jeździć tym co aktualnie masz. ;)
  • #6 19335338
    Ryder12
    Poziom 4  
    Czytałem o przerabianiu z wtrysku na gaźnik, ale to trochę będzie kosztowało, dużo roboty też z tym jest, nie zależy mi tam na V-MAX'ie, ale przyśpieszenie będzie mi wystarczało, 300 zł za taki zestaw to chyba trochę mało, widziałem same sprzęgło stage6 za 250 zł a nawet 300.
  • #7 19335950
    jacekjax
    Poziom 12  
    Jeżeli chcesz poprawić samo przyśpieszenie. Możesz pobawić się po pierwsze ze sprężynami sprzęgła (zmienić na twardsze, aby sprzęt startował z wyższych obrotów, gdzie ma więcej mocy).
    Oraz pobawić ze zmianą rolek na nieco lżejsze. Aby później przechodził z krótkiego przełożenia na dłuższe (opóźnić zmianę przełożenia na przekładni CVT).
    Aczkolwiek, nic nie poprawi lepiej przyśpieszenia, jak zmiana mocy silnika.

A co do ceny, podałem tak z przykładu te 300 zł. ;) Bo za tyle klientowi, już z dobre 5-6 lat temu kupowałem zestaw do Apki SR50. Aktualnie widzę że sam wariator do SR50 Polini ok. 300 zł. ^^
    Co do Stage6, odradzam. Drogie i przereklamowane. Czasem nawet są to Chińskie podróbki, sprzedawane jako rzekomo "oryginalne".
  • #8 19356265
    Ryder12
    Poziom 4  
    jacekjax napisał:
    Jeżeli chcesz poprawić samo przyśpieszenie. Możesz po bawić się po pierwsze, z sprężynami sprzęgła (zmienić na twardsze, aby sprzęt startował z wyższych obrotów, gdzie ma więcej mocy).
    Oraz pobawić ze zmianą rolek na nieco lżejsze. Aby później przechodził z krótkiego przełożenia na dłuższe (opóźnić zmianę przełożenia na przekładni CVT).

A co do ceny, podałem tak z przykładu te 300 zł. ;) Bo za tyle klientowi, już z dobre 5-6 lat temu kupowałem zestaw do Apki SR50. Aktualnie widzę że sam wariator do SR50 Polini ok. 300 zł. ^^
    Co do Stage6, odradzam. Drogie i przereklamowane. Czasem nawet są to Chińskie podróbki, sprzedawane jako rzekomo "oryginalne".

A jeszcze tak w innym temacie, wie pan może gdzie właśnie w sr 50 mogę założyć nóżkę? Bo złamała mi się centralna stopka i nawet nie ma co spawać, chodzi mi o taką coś typu jak do roweru.
  • REKLAMA
  • #9 19374204
    jacekjax
    Poziom 12  
    Ryder12 napisał:
    jacekjax napisał:
    Jeżeli chcesz poprawić samo przyśpieszenie. Możesz po bawić się po pierwsze, z sprężynami sprzęgła (zmienić na twardsze, aby sprzęt startował z wyższych obrotów, gdzie ma więcej mocy).

A jeszcze tak w innym temacie, wie pan może gdzie właśnie w sr 50 mogę założyć nóżkę? Bo złamała mi się centralna stopka i nawet nie ma co spawać, chodzi mi o taką coś typu jak do roweru.

Powinno być miejsce na stopkę boczną po lewej stronie, gdzieś na długości podłogi. Oraz na allegro powinno się jeszcze dać nabyć nową taką z sprężyną...
    I raczej wątpię aby był to model, który nie ma miejsca na taką stopkę boczną. No chyba że uchwyt tej stopki również jest urwany...
  • #10 19375149
    Ryder12
    Poziom 4  
    jacekjax napisał:
    Ryder12 napisał:
    jacekjax napisał:

Powinno być miejsce na stopkę boczną po lewej stronie, gdzieś na długości podłogi. Oraz na allegro powinno się jeszcze dać nabyć nową taką z sprężyną...
    I raczej wątpię aby był to model, który nie ma miejsca na taką stopkę boczną. No chyba że uchwyt tej stopki również jest urwany...

urwała się tyko nóżka po lewej stronie, wystarczyłoby ją przyspawac ale odleciała gdzies podczas jazdy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje tuning skutera Aprilia SR 50 Factory i zastanawia się, czy lepszym wyborem będzie wymiana sprzęgła czy wariatora. W dyskusji podkreślono, że zmiana obu komponentów jest zalecana dla uzyskania lepszych osiągów. Wskazano na konieczność dostrojenia rolkami po wymianie, co może wiązać się z dodatkowymi kosztami. Użytkownicy sugerują również, że zwiększenie mocy silnika, na przykład poprzez wymianę cylindra i tłoka, przyniesie lepsze efekty. Zwrócono uwagę na kwestie prawne związane z pojemnością silnika oraz na możliwość przeróbki wtrysku na gaźnik, co jednak wiąże się z większymi kosztami i pracochłonnością. Dodatkowo, poruszono temat zakupu nowej stopki bocznej do skutera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA