logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór paneli słonecznych do akumulatorów żelowych 100Ah i regulatora MPPT 3010AN 30A

PatrykJackowski 22 Mar 2021 13:26 3354 47
Najlepsze odpowiedzi

Jaki panel lub panele dobrać do regulatora MPPT 3010AN 30A i dwóch akumulatorów żelowych 100 Ah, żeby nie spalić kontrolera?

Do tego regulatora przy instalacji 12 V możesz dać panele o łącznej mocy nominalnej do około 500 W, pod warunkiem że napięcie VOC całego układu nie przekroczy 90 V, a prąd 30 A; panele mogą być połączone szeregowo albo równolegle, bo MPPT i tak obniży napięcie do ładowania akumulatorów 12 V [#19334563][#19334649][#19334693] Same akumulatory mogą zostać w układzie 12 V równolegle, więc nie musisz przerabiać całej instalacji na 24 V tylko dlatego, że panele są połączone szeregowo [#19334693][#19337069] Przy dwóch panelach około 245 W każdy jesteś w praktyce blisko bezpiecznego zakresu, a używane panele zmniejszają ryzyko przekroczenia mocy zimą; 2×255 W to już większe ryzyko dla regulatora niż 2×245 W [#19334563][#19338858] Między regulatorem a akumulatorami warto dać bezpiecznik 40 A, a po stronie paneli można dodać bezpiecznik PV dobrany do parametrów modułów, choć przy jednym stringu 2 paneli szeregowo nie jest to wymagane do ochrony innych łańcuchów [#19338874][#19351701] Jeśli chcesz większy zapas, lepiej wybierać panele z sumą mocy nieprzekraczającą ok. 480–500 W niż dokładnie dobijać do limitu [#19334649][#19338858]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19334531
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Koledzy mam
    2 akumulatory żelowe 100Ah
    Regulator MPPT tracker 3010AN 30A
    Przetwornicę czysty sinus 2000 W 12 V mocy ciągłej.
    Potrzebuję panel ale jaki?
    Akumulatory podłączę równolegle to zrobi mi się 200 Ah nadal 12 V
    Czy ktoś mi doradzi z panelem? Nie chciałbym spalić kontrolera albo na odwrót.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19334563
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Łączna moc nominalna paneli nie powinna przekroczyć 500W. Napięcie VOC nie powinno przekroczyć 90V, a natężenie 30A. Jeśli paneli będzie więcej niż jeden (a tak prawdopodobniej będzie taniej), to te wartości dotyczą całości - paneli połączonych równolegle (wtedy na plusach powinny być diody PV) lub szeregowo. Oprócz tego nie ma ograniczeń. To wszystko jest w instrukcji do kontrolera.

Instrukcja wskazuje też na konieczność założenia bezpiecznika między akumulatorem i regulatorem, bo akumulatory to najprawdopodobniej najdroższa część tej instalacji. Można dla bezpieczeństwa dać też bezpiecznik PV między panelami a regulatorem.
  • #3 19334640
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Tracer 3210AN ma 390/12 V lub 720/24 max
    Czyli dwa panele łączę szeregowo i dają mi 24 V to i akumulatory od regulatora też muszę dać w 24 V?
    Wówczas muszę kupić inna przetwornicę bo ta jest na 12 v.
    Na aledrogo widziałem zestawy 2 panele kontroler i jeden akumulator 12 V.
    Czyli można podłączyć panele szeregowo czyli 24 V? A potem z kontrolera jeden akumulator 12 V?
  • Pomocny post
    #4 19334649
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Przeczytaj instrukcje dokładnie, to większość pytań Ci odejdzie. Tracer3210An ma nominalną moc 390W, czyli tyle maksymalnie pójdzie do akumulatora (w ramach przybliżenia stosowanego przez producenta: 30A x 13V, realnie ciut więcej bo napięcie ładowania to 14,4V). Jednak maksymalna moc dostarczona z paneli może wynieść 1,5 raza tyle, czyli 580W. Biorąc pod uwagę, że zimą panel potrafią pracować na ok 115%, moc nominalna paneli przy instalacji 12V nie powinna przekroczyć 500W. Dla bezpieczeństwa może być np. 480.

Dodano po 5 [minuty]:

Łącząc panele szeregowo pilnuj, żeby wartość VOC nie przekroczyła 90V, a równolegle, żeby wartość ISC nie przekroczyła 30A

Chyba mieszasz napięcie instalacji (akumulatora) i napięcie paneli. Regulator mppt jest po to ,żeby zamienić wyższe napięcie panela na napięcie niezbędne do ładowania (np z prądu o mocy 100W - 40V, 2,5A zrobi prąd o mocy 97W - 14,4V, 6,7A) . Przy instalacji 12V nie sprawdzają się panele o niższym napięciu niż 20V, a ze względu na ograniczenia regulatora, napięcie nie może być wyższe niż 90V.
  • REKLAMA
  • #5 19334686
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    A co do tego łączenia szeregowo 2 panele pod kontroler to potem mogę podłączyć jeden akumulator 12 V? Czy tak nie może być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19334693
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Może. Napicie nie może przekroczyć 90V i tyle.
  • #7 19334987
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Dzięki wielkie za pomoc. Obyś miał dużo dzieci różowiutkich jak prosiaczki
  • #8 19337049
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Witaj ponownie kolego.
    Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie.
    Czy lepiej zrobić tą instalację 2 panele 240 W plus 2 akumulatory równolegle 12 V czy akumulatory dać w szereg 24 V przetwornicę wymienić na 24 V.
    Czy ma to jakieś znaczenie czy nie?
  • REKLAMA
  • #9 19337069
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Przy tej mocy wychodzi na jedno. Gdybyś jeszcze nie miał regulatora i przetwronicy finansowo opłacałoby się 24V, ale skoro masz, to nie ma sensu. Jak będziesz potrzebował rozbudować moc instalacji to wtedy puścisz starą przetwornicę i kupisz na olx nową. Przy instalacji 24V ten regulator uciągnie 2 razy większą moc, ale to też wymagałoby większych akumulatorów, więc to większa rozbudowa.
  • #10 19337086
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Jeszcze raz dziękuję 😀
  • #11 19338831
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Witam ponownie 😂
    O ile regulator i przetwornicę mam fizycznie w domu to akumulatory dopiero zamawiam.
    Mam pytanie czy lepiej kupić jeden aku żel 200 Ah czy dwa po 100 Ah.
    Tak naprawdę 200 Ah Volt kosztuje 1500zł za tą kwotę mogę mieć 3 żelowe po 100 Ah. Czyli razem 300.
    Czy jest jakaś różnica jaki system wybrać?

Jeszcze pytanie co do paneli jeśli kupię 2 sztuki po 255 W to kontroler spalę? Bo gość ma koło mnie do sprzedania
    System solarny będzie używany tylko co 2 tyg przez 2-3 dni od maja do września potem do garażuna odpoczynek aż do wiosny
  • #12 19338846
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Jesteś pewien, że te 3 po 100Ah to rzeczywiście będą żelowe? To podejrzanie tanio, często jako żelowe opisywane są akumulatory agm. O akumulatorze żelowym Volta trudno się wypowiedzieć, bo mają go w ofercie dopiero od niedawna, na pewno krócej niż pół roku. Ale ogólnie to są tanie rzeczy i średniej jakości, jest spora szansa, że nie pożyją tak długo, jak deklaruje dystrybutor. Ja mam od nich i na razie nie narzekam, ale mam zbyt krótko, żeby ocenić jego trwałość.

Co do pytania, czy jeden duży czy kilka małych. Małe są bardziej praktyczne, jeśli chodzi o przewożenie, bo 200Ah waży prawie 60kg. Dają też większość elastyczność. W rzadkich przypadkach jakiejś awarii, może się okazać, że nie będzie trzeba wyrzucić pełnego 200Ah, tylko 100Ah. Z drugiej strony, pojawia się dodatkowy element, który może sie zepsuć i skrócić żywotność akumulatorów (wiąże się też z dodatkowym kosztem) i jest to balanser, który dopilnuje równomiernego rozładowywania i ładowania spiętych akumulatorów.

Co do paneli - to używane, czy nowe? Jeśli nowe, to niestety jest ryzyko, że spalisz zimą. Jeśli rzeczywiście dopiero od maja, to myślę, że wtedy ok. Tak do końca marca jest ryzykownie, że będzie mocne słońce i bardzo niska temperatura, co sprzyja pracy na ponad 100%.

Edit: Przy takim użytkowaniu jak piszesz, rzeczy Volta na pewno będą ok. I tak przez 10 lat nie wyrobisz liczby cykli, którą akumulator powinien pracować.
  • #13 19338852
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    A kolego te panele 2 po 255 W mogę wziąć czy te 10 wat to już za dużo i po ptakach będzie. Panele używane
  • #14 19338858
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    To jest ryzyko, którego nie wezmę za Ciebie. Jeśli z paneli pójdzie 580W, istnieje duże ryzyko spalenia regulatora. Od maja do września to ryzyko praktycznie nie istnieje. Zimą też nie jest duże, ale w przypadku nowych paneli to może się zdarzyć. Panele np. 5 letnie mają już trochę spadku mocy, więc na luzie.

Dodano po 3 [minuty]:

P.S. przy pracy od maja do września myślę, że nie musisz mieć nawet żelowego akumulatora. AGM będzie spoko, choć jeśli różnica w cenie nie wyjdzie Ci duża, to może nie ma co się rozdrabniać.
  • #15 19338866
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    A czy jakiś bezpiecznik pomiędzy panelami a regulatorem dawać?
  • #16 19338874
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Ja mam. Z myślą o tym, żeby w razie uderzenia pioruna gdzieś w okolicy była większa szansa, że sprzęt przeżyje. To trochę zależy od natężenia pracy wybranych paneli, ale możesz spróbować dobrać taki bezpiecznik, żeby zadziałać po przekroczeniu 550W np. i wtedy już się nie stresować tą mocą paneli.

Między regulatorem a akumulatorem powinien być bezpiecznik na 40A, np. midival mta. Na plusach paneli, jeśli łączysz równolegle - diody pv.
  • #17 19338891
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Panele podłączę szeregowo wezmę te 255 Wat i akumulator od Volta 200 Ah.
    Napisz mi jeszcze bardzo proszę jaki ten bezpiecznik dać przed kontrolerem bo jak zauważyłeś o prądzie wiem tyle że jak na skrzynce jest namalowany kościotrup to lepiej na nią nie sikać😂
  • #18 19338892
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Najlepiej byłoby zerknąć na zdjęcie tabliczki z tyłu paneli, żeby znać ich parametry przed odpowiedzią na to pytanie.
  • #19 19338937
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1469
    waranzkomodom napisał:
    Na plusach paneli, jeśli łączysz równolegle - diody pv.

Bzdura, panele są diodami i dodatkowych nie potrzebują bo będą generować tylko straty.
    Bezpiecznik a za nim warystor lub odgromnik jest bardzie potrzebny niż diody.
  • #20 19338975
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Panowie nie mam jeszcze tabliczki znamionowej ale ogniwa są firmy Canadian Solar 255 W używane. Jak podjadę po nie to wstawię fotkę ale to dopiero w sobotę . W tej chwili wciągam się pod górę w Hiszpanii z pomarańczami na plecach😄
  • #21 19338986
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Janusz_kk napisał:
    waranzkomodom napisał:
    Na plusach paneli, jeśli łączysz równolegle - diody pv.

Bzdura, panele są diodami i dodatkowych nie potrzebują bo będą generować tylko straty.
    Bezpiecznik a za nim warystor lub odgromnik jest bardzie potrzebny niż diody.

W panelach są tylko diody bypass. Przy łączeniu równoległym dobrą praktyką jest dodawanie diod na plusach. Przy dwóch panelach to może nie jest tak kluczowe, ale wiele nie kosztuje, a wszystko będzie zrobione bardziej poprawnie. Bezpiecznik i warystor to ochrona przeciwprzepięciowa, a dioda ma zabezpieczać panel przed przepływem prądu z drugiego, w danym momencie dużo lepiej oświetlonego. Jeśli autor będzie łączył panele szeregowo, to w ogóle nie musi tej kwestii rostrząsać.
  • #22 19339751
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy zamiast 2 paneli poly 255 W używanych nie lepiej kupić jeden nowy panel mono halfcut o mocy 410 W?
    Te poly są używane i nowe mają sprawność 15% a ten mono podobno 20% Więc z kalkulatora wychodzi taki sam zysk prądowy, a nawet 445 wat znalazłem mono hc.
  • #23 19340047
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Źle myślisz o sprawności. Sprawność odnosi się do mocy wygenerowanej z m2. Jeśli panel ma moc 255 i sprawność 15% to znaczy, że jest większy niż panel o mocy 255 i sprawności 20%, nie że da mniej prądu. Oba powinny dać 255W. Panel traci trochę mocy z każdym rokiem, ale jeśli jest dobrze zainstalowany, to po 10 latach wciąż powinien mieć przynajmniej 90%. Pytanie, jak długo te Twoje pracowały, ale pewnie wciąż będą dawały więcej mocy niż panel 410W.

To już kwestia preferencji, ale ja osobiście uważam, że dużo bardziej ekologiczne w przypadku instalacji na działkach jest kupowanie paneli używanych. Pomyśl, że na Twój nowy panel mono trzeba będzie wykorzystać pewną ilość metali ze skończonych zasobów, a ta instalacja wyprodukuje może 1/20 energii, którą można by osiągnąć w przypadku instalacji on-grid z takiej samej ilości surowców. Dla mnie to jest marnotrawstwo cennych, topniejących zasobów, na coludzkość nie bardzo może sobie pozwalać.
  • #24 19340289
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Kolego te używki mają wymiar 1638 x 982 czyli 1.6 metra razy 255w czyli 408w razy 2 to 816z dwóch paneli.
    A ten 450w mono ma 2094 x 1038 czyli 976w dobrze liczę?
    Ten mono jest lepszy niż 2 Poli jeśli dobrze rozumuję. Chodzi mi o to by ta instalacja była jak najwydajniejsza.
    Akumulator już do mnie jedzie Volt gel 200ah 1470zł z przesyłką.
    Mam nadzieję że wystarczy na tą naszą altankę, kable do kontrolera dam 6mm grubszych nie widzę w internecie..
  • #25 19340619
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Źle liczysz. Panel 255W nowy, jeśli jest od pewnego producenta, daje 255W. A panel 410W, jeśli jest od dobrego producenta, daje 410W. To, że ten 410W ma lepszą sprawność oznacza, że łączna powierzchnia ogniw potrzebnych do uzyskania 410W jest mniejsza niż łączna powierzchnia ogniw potrzebnych do uzyskania 410W na dwóch panelach 255W.
    2 panele 255 mają łączną powierchnię 3,6m2, czyli do wytworzenia 410W (80% z 510) potrzeba 2,9m2 (80% z 3,6m2). A panel 410W ma tylko 2,1m2. Tak długo, jak masz miejsce na większe panele, jako klienta średnio Cię obchodzi sprawność. Interesuje Cię deklarowana przez producenta moc.

Barierą wydajności Twojej instalacji i tak jest regulator ładowania (który do akumulatora może wysłać maks 400W) i przede wszystkim akumulator, który przez większość czasu będzie naładowany do pełna, więc i tak nie będzie mógł przyjąć większej energii. Nie ma co się tutaj zabijać o dodatkowe waty, jeśli przekraczasz 450W.
  • #27 19341853
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Wydają się w porządku i w przyzwoitej cenie. Zasze jest ryzyko przy używanych, ale sam model paneli u parametry są ok.
  • #28 19341876
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    😀👍
    A jaki do nich założyć bezpiecznik?
    Koledzy jaki bezpiecznik na kablu od paneli do kontrolera. Kontroler 30a
  • #29 19351595
    PatrykJackowski
    Poziom 6  
    Panowie jaki bezpiecznik założyć pomiędzy panelami a falownikiem?
    2 panele połączone szeregowo
    Marka:
    TRINA Solar 245w
    Napięcie maksymalne (jałowe) [V]:
    37.3
    Napięcie w punkcie mocy maks. [V]:
    30.7
    Prąd w punkcie mocy maks. [A]:
    7.98
    Prąd zwarcia [A]:
    8.47
  • #30 19351639
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1022
    Cytat z sieci:

"Warto przeanalizować wybór przykładowych bezpieczników topikowych. W przypadku bezpieczników CH 10 PV firmy Etipolam definiując instalację fotowoltaiczną należy określić parametr Isc (prąd zwarciowy- panel), ilość paneli oraz ilość rzędów paneli. Jeżeli ilość paneli jest większa od 2 należy uwzględnić bezpiecznik PV w rzędzie paneli In = 1,5 × Isc. Istotną rolę odgrywa również bezpiecznik PV w rzędzie paneli Un = 1,2 × Un × ilość paneli. Należy przy tym pamiętać aby zastosować bezpiecznik PV w rzędach paneli do obu biegunów („+” i „-” ) W przypadku, gdy ilość rzędów paneli nie przekracza 2 zabezpieczenie PV nie jest wymagane, a jeżeli układ jest zbudowany z trzech lub więcej rzędów paneli solarnych połączonych równolegle należy uwzględnić w każdym rzędzie zabezpieczenie za pomocą odpowiedniego bezpiecznika PV.
    Należy podkreślić, że systemy fotowoltaiczne z mniej niż trzema rzędami paneli solarnych nie generują takiego poziomu prądów udarowych, które mogą uszkodzić przewody lub panele. Zazwyczaj celem zabezpieczania przed przetężeniem przewodów i paneli fotowoltaicznych jednego rzędu paneli solarnych używa się 2 bezpieczników PV (biegun „+” i biegun „-”). Jeżeli dojdzie do uszkodzenia bezpieczniki odcinają uszkodzony rząd paneli, a pozostałe rzędy paneli mogą kontynuować proces wytwarzania energii elektrycznej."

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru paneli słonecznych do systemu z akumulatorami żelowymi 100Ah oraz regulatorem MPPT 3010AN 30A. Użytkownik planuje podłączyć dwa akumulatory równolegle, co daje 200Ah przy 12V. Zalecenia dotyczące mocy paneli wskazują, że łączna moc nominalna nie powinna przekraczać 500W, a napięcie VOC nie może być wyższe niż 90V. Użytkownicy podkreślają znaczenie stosowania bezpieczników między akumulatorami a regulatorem oraz między panelami a regulatorem, aby chronić drogie komponenty. Wskazano również na możliwość łączenia paneli szeregowo, co wymaga zmiany napięcia akumulatorów na 24V, co wiąże się z koniecznością wymiany przetwornicy. Użytkownik rozważa zakup paneli używanych oraz nowych, a także różne konfiguracje akumulatorów, podkreślając, że akumulatory powinny być tej samej pojemności i typu dla zapewnienia ich długowieczności. Ostatecznie, użytkownik podłączył system i potwierdził jego działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA