logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WLX20460PL /18 - plastikowy wężyk w bębnie pralki

siojek 23 Mar 2021 11:30 789 4
REKLAMA
  • #1 19336484
    siojek
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Po rozebraniu bębna pralki Bosch maxx5 znalazłem w środku plastikowy przeźroczysty średnio sztywny wężyk/rurkę około 50 cm długości i 5mm zewn. średnicy z jednej strony przetarty na długości kilku cm niestety nie wiem do czego był podłączony jak go zobaczyłem leżał luzem. Mam zatem pytanie do czego to służy gdzie podłączyć.

Jeszcze jedno pytanie - moja pralka ma rozbieralny bęben na YouTube widziałem, że gościu przy składaniu ładował grubo jakiegoś silikonu na uszczelkę czy to konieczne, a jeżeli tak to jakiego?

pozdrawiam
    Piotrek
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 19336525
    Radow
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Ja nie ładuje żadnego uszczelnienia
    jak oczyścisz dobrze uszczelkę i nigdzie się nie podwinie to nie będzie przeciekać.

Wężyk?(strzelam) od hydrostatu? albo zobacz czy do pompy nie pasuje.
  • REKLAMA
  • #3 19336643
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Czy ten wężyk był wewnątrz w zbiorniku czy dokładnie gdzie? Czy pralka przed wymianą łożysk działała prawidłowo? Może by kolega zamieścił zdjęcie owego znaleziska. Silikon na uszczelkę to słaby pomysł ponieważ w razie konieczności następnej rozbiórki zbiornika uszczelka będzie wymagała wymiany. Można użyć na przykład wazeliny by ją posmarować.
  • REKLAMA
  • #4 19336678
    siojek
    Poziom 2  
    Bosch WLX20460PL /18 - plastikowy wężyk w bębnie pralki

Wężyk był w zbiorniku i po przetarciu na końcu wnioskuję że musiał tam być już wcześniej poza problemami z łożyskami (hałas spadający pasek wibracje) pralka działała ok.
  • #5 19337065
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Prawdopodobnie ten kawałek wężyka dostał się w trakcie procesu produkcji ponieważ wewnątrz zbiornika nie ma żadnej funkcji do spełnienia.
REKLAMA