logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wyczyścić Nokię 3510i w wanience ultradźwiękowej?

Gogi123 22 Paź 2005 10:44 11200 11
REKLAMA
  • #1 1918410
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Kupilem wanienke+plyn:) Ile tego plynu wlac do wanienki i jaka czestotliwosc i czas ustawic by uzyskac najlepszy efekt?? I takie pytanie: JAk mocno rozebrac tel?? Tzn tak by zostala sama plytka bez membrany klawiatury wyswietlacza glosnika itp? No i jakie czesci wymyc w wanience:)
    Bede kapa 1 raz telefon wiec wole zapytac. Nie dziala mi czesc klawiszy:( Po wymyciu suszyc go hotem czy nie?? to nokia 3510i ale pytanie jest bardziej ogolne:)
  • REKLAMA
  • #2 1918448
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 239
    najlepiej myc sama plyte.
    plynu tyle zeby ja przykrylo.
    czestotliwosc to nie wiem. mialem kika myjek i w zadnej nie bylo regulacji.
    klawisze to najlepiej szmatka nasaczona w plynie
    w 3510 usterki klawiatury to najczesciej usterki procka ale mozliwe ze w twopim przypadku to tylko brud
  • #3 1920393
    AndRe
    Poziom 23  
    Ocena: 1
    takimi wanienkami za 100-200zl to mozna sobie pierscionki i lancuszki czyscic a nie plyty GSM, prowadze serwis od 5 lat i wiem co mowie.
    Obecnie uzywama wanienki ktora kosztowala 1500zl i ona spelania swoje zadanie !
  • REKLAMA
  • #4 1920482
    norbi_x
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Osobiście kąpie telefony w wanience zakupionej na allegro za 80zł. Kąpie w płynie CLEANSER DRUK. Czas kąpieli, zależy od stanu płyty. Przeważnie od 2 do 15 minut. Płynu daję tyle tylko, by zakryć płytę. Niestety przed myciem należy zdjąć nawet naklejki z płyty telefonu, ponieważ klej z nich może dostać się pod układy. Potem czekam aż płyta wyschnie samoistnie, Leję płytę topnikiem RF800 i wygrzewam HOT`em. Po takiej operacji 50% zalanych telefonów wstaje.
  • #5 1920887
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    no to jeszcze jak zmienisz plyn na jakis lepszy to ci zacznie wstawac 85% bo cleanser jest cienki ..... za cienki do tego.a co do wanienki za 1500 zl .... no coz mam wanienke kupiona za czasow kiedy byly znacznie drozsze i mialem wtedy jedyny plyn jaki byl wlasnie cleanser ale uwazalem ze wanienka jest do bani .pozniej kupilem inny plyn i od tej pory wanienka jest juz calkiem calkiem.
  • REKLAMA
  • #6 1921942
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Wanienki trafiaja sie lepsze lub gorsze, minimum to 50w i wykonanie z metalu pojemnika (na Allegro trafiaja sie tez takie cale z plastyku). Na pewno mycie w takiej 50w wanience jest lepsze od samego moczenia telefonu, lecz też uważam jak Kolega AndRe ze dobra wanenka kosztuje z 1000 zł, ma po prostu więcej mocy, taka 150w na pewno lepiej i szybciej wymyje ale ta cena:(
  • #7 1922492
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    A jakiego plynu uzywacie ?jaki jest wg was najlepszy?

pzdr.
  • #8 1923309
    parixon
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Ja używam CLEANSER IPA, jestem z niego zadowolony, działa jak ma działać i nie jest drogi ok 18 zł za litr.
  • #9 1923591
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 239
    to zdradzcie chlopaki jakich to cudownych plynow uzywacie.

z wanienkamui za 1500 to tech chyba przesadzacie. ja mam z allegro taka co obecnie kolo 100 kosztuje i nie narzekam.
  • #10 1926086
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    A ktory cleanser lepiej wybrać? CLEANSER DRUK czy CLEANSER IPA ?
  • REKLAMA
  • #11 1926346
    kemot_81
    Poziom 15  
    Wanienka z metalowym pojemnikiem od ryżojadów (ok 120zl), płyn IPA CLEANSER (można dostać w bańkach 5l -dużo taniej wychodzi) lejemy ok 1 cm. Płyta rozebrana do naga tzn. wyświetlacz, plastyki, ekrany, naklejki, mikrofony,buzery itd. Jeśli wyświetlacz jest przylutowany do płyty na taśmie to stawiamy go pionowo, tak aby nie miał kontaktu z cieczą.Wiekszość tanich wanienek ma 2 programy -puszczamy każdy po dwa razy, wyjmujemy i czekamy aż wyschnie,ewentualnie suszarka do włosów(z włączeniem trzeba odczekać 10-15min bo tel może nie mieć zasięgu,nie ładować itp. ).Hotem lepiej nie, bo można coś uszkodzić i później będziesz długo szukał uszkodzenia po całej płycie.Wyjątkowo zasyfione sztuki można najpierw spryskać KONTAKT S (rozpuszcza tlenki siarczki i inne cuda) i przelecieć szczoteczką do zębów.Kontakta trzeba zawsze spłukać IPA bo sam nie odparuje,a jeśli chodzi tylko o klawiaturę to spróbuj przeczyścić pady na płycie i blaszki na wyświetlaczu patyczkiem do uszu nasączonym IPA.

ps.Takimi metodami stawiałem telefony zalane:wodą, piwem, herbatą, rosołem, gorącą czekoladą, olejem spożywczym,wodą morską, uprane w pralce i inymi cieczami, których pochodzenia mogę się tylko domyślać.
  • #12 1927811
    Gogi123
    Poziom 24  
    A ja mam taka za te 100zl. wole taka jak zadna a na moje hobbystyczne zajecie to ponad 1500zl napewno nie wydam:) programy mam 2:) Rozmontowalem plytke wlozylem, przepuscile za 2 razy kazdy program, wanienka sama sie ogrzewa a po wyjeciu plytki zostalo sporo syfu w wanience natomiast plytka ladnie wyglada jak nowa:) prawde mowiac wole taka wanienke jak zadna oczywiscie do profesjonalnego serwisu to wiadomo inny sprzet:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do skutecznego czyszczenia płyty głównej Nokii 3510i w wanience ultradźwiękowej zaleca się rozebranie telefonu do samej płytki, usunięcie membrany klawiatury, wyświetlacza, głośnika i innych elementów plastikowych oraz naklejek, które mogą zanieczyścić płyn. Płyn należy wlać tyle, aby przykrył płytę, zwykle około 1 cm. Czas mycia zależy od stopnia zabrudzenia i wynosi od 2 do 15 minut, często stosuje się dwa cykle programów wanienki. Wanienki o mocy minimum 50 W z metalowym pojemnikiem są skuteczniejsze niż plastikowe, a profesjonalne modele kosztują około 1000-1500 zł, choć tańsze (około 100 zł) również sprawdzają się do użytku hobbystycznego. Do czyszczenia stosuje się płyny typu CLEANSER IPA lub CLEANSER DRUK, przy czym IPA jest polecany ze względu na skuteczność i cenę. Po myciu płyta powinna wyschnąć naturalnie lub można użyć suszarki do włosów z zachowaniem ostrożności (odczekując przed włączeniem telefonu). Nie zaleca się suszenia gorącym powietrzem typu HOT, aby nie uszkodzić elementów. W przypadku silnych zabrudzeń można użyć preparatu KONTAKT S do rozpuszczenia tlenków, który następnie należy spłukać IPA. Klawisze często nie działają z powodu uszkodzeń procesora, ale mogą być też zabrudzone pady na płycie i blaszki na wyświetlaczu, które można czyścić patyczkiem nasączonym IPA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA