logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Kenwood 300W RMS - brak działania po spięciu, co sprawdzić?

nsw 22 Paź 2005 11:53 932 6
REKLAMA
  • #1 1918571
    nsw
    Poziom 10  
    wzmacniacz nawalił! jak mozna ....

--------------------------------------------------------------------------------

wzmacniacz samochodowy kenwood 300 watt rms

witam! przy błędnym podłączeniu kabelka remote do styku masy na wzmacniaczu zrobiło się spięcie poniewaz dotknołem do kabla z masą ! strzeliły iskry kabel gorący!

oznaka ....

-wzmaczniacz przestał działać

-sprawdzałem bezpieczniki dwa na wzmacniaczu 20 ochm i jeden przy akumlatorz 50 ochm i sa całe ! prąd do wzmacniacza dochodzi!
    nie gra, kontrolaka się nie świeci!

co mam zrobic co to moze byc i czy da sie go uratowac? czy jakis bezpiecznik w sirodku czy ....no nie wiem ?

juz nie umiem spac normalnie czuje się winny
    dla osoby która mi pomoze 30 zł na konto!

moj mail nsw(małpa)o2.pl - częstochowa
  • REKLAMA
  • #2 1918614
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Rozkręć ten wzmacniacz i popatrz do środka.
    Jeśli spaliło się coś wewnątrz to napewno to zobaczysz.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1918650
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Możliwe że wśrodku jest wstawiona dioda ustawiona zaporowo do plusa , mająca na celu robienie zwarcia przy odwrotnym podłaczeniu , możlie że to właśnie ona się spaliła
  • REKLAMA
  • #4 1919546
    nsw
    Poziom 10  
    jak znaleśc ta diodę ? jak ona wygląda i gdzie moze byc?
  • #5 1921436
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Dioda gdzieś powinna być przy wejściu napięcia , ale niepowiedziane ze jest tam takie zabezpieczenie , bo w CB radiach jest to może i tu dali:P dioda to taki walec heh wpisz w ggoglach dioda i ci wyskoczy:P
  • REKLAMA
  • #6 1922328
    fazi8
    Poziom 12  
    nie jest to takie proste . podejżewam ,że któraś końcówka nie przżyła tych operacji.Ale powodzenia.
  • #7 1924134
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Witam
    Jeśli Twoje działania wyglądały tak:

1.podłączasz zasilanie do wzmacniacza
    2.szukasz przewodu sterującego z radia
    3.próbujesz przykręcić ten przewód do zacisku na wzmacniaczu

to jeśli radio było załączone i na tym przewodzie było napięcie to szukałbym usterki w radiu. Jak będzie OK to zajmij się wzmacniaczem.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz samochodowy Kenwood 300W RMS przestał działać po zwarciu spowodowanym błędnym podłączeniem kabla remote do masy, co wywołało iskrzenie i przegrzanie przewodu. Bezpieczniki na wzmacniaczu i przy akumulatorze są nienaruszone, a zasilanie dochodzi do urządzenia, jednak wzmacniacz nie uruchamia się i nie świeci kontrolka. Wskazano, że należy rozkręcić wzmacniacz i sprawdzić uszkodzenia wewnętrzne. Możliwą przyczyną jest przepalenie diody zabezpieczającej przed odwrotnym podłączeniem zasilania, która zwykle znajduje się przy wejściu napięcia i ma postać walca. Jednak nie wszystkie modele muszą mieć takie zabezpieczenie. Istnieje też podejrzenie uszkodzenia końcówek mocy. Zalecane jest także sprawdzenie, czy radio sterujące wzmacniaczem działa poprawnie, gdyż uszkodzenie może pochodzić z niewłaściwego sygnału remote.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA