Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie nadprodukcją. Solar Sofar apator otus 3

drwlodson 09 Apr 2021 15:47 1524 6
    drwlodson
    Level 10  
    Cześć. Mam instalację PV na Solar Sofar 11 i licznik dwukierunkowy apator otus 3. Chciałbtm żeby ogrzewacz przepływowy pracował tylko w czasie nadprodukcji energii, mogę ustawić czasówkę ewentualnie ale to nie ideał. Jak to ustawić? Dzięki.
    drwlodson
    Level 10  
    Znam, gra nie warta świeczki. Do 200 zł żeby to kosztowało bo i tak mam 2500kWh rocznie zapasu na sam bojler to mi nie zależy na aż takiej optymalizacji.
    Reczo
    Level 8  
    Tańsze rozwiązanie to po prostu układ załączający podgrzewacz przy wysokiej produkcji energii z PV.

Przekaźnik prądowy, który załącza stycznik odpowiadający za obwód zasilający podgrzewacz. Przekaźnik prądowy montujesz zaraz za wyjściem okablowania z falownika PV, nastawiasz prąd od którego ma się załączać i on następnie załącza obwód podgrzewacza. Należy sprawdzić przy jakiej mocy chcemy aby podgrzewacz działał oraz odczytać na falowniku jaki wtedy podaje prąd na fazę.

Zalety:
    niski i jednorazowy koszt
    automatyka działania
    ochrona przez wyłączaniem się instalacji z powodu za wysokiego napięcia-zużywasz prąd bezpośrednio i obniżasz napięcie

Wady:
    nie zawsze zużywasz tylko nadwyżkę energii
    toolpusher
    Level 23  
    A co Ty właściwie masz? Bojler czy ogrzewacz przepływowy? Bo raz piszesz tak a raz tak. Najprościej to gniazdko sterowane typu Gosund i załączenie grzalki w godzinach największej produkcji. Wada jak powyzej czyli nie zawsze nadprodukcja.
    dadi3337
    Level 11  
    Ja mam zainstalowane urzadzenie ktore proporcjonalnie do nadprodukcji zalacza grzalke. Ustawilem tek ze mam np 700w nadprodukcji grzalka grzeje moca 600w.
    rokbok
    Level 32  
    drwlodson wrote:
    Chciałbtm żeby ogrzewacz przepływowy pracował tylko w czasie nadprodukcji energii,

Nie wiem co masz na myśli pisząc ogrzewacz przepływowy, dla mnie to jest taki, który włącza się tylko jak jest pobór ciepłej wody, wychodzi na to że kąpiel i mycie rąk ograniczysz do czasu dobrej produkcji z PV, a może miałeś na myśli ogrzewacz pojemnościowy zwany bojlerem, to by była inna sprawa, taka optymalizacja jak najbardziej wskazana.