logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dietrich MCA35 zaniki płomienia B22 brak prądu jonizacji L36

Shimomurek 17 Kwi 2021 13:57 9495 6
  • #1 19385289
    Shimomurek
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    Przeszedłem 3 tygodniową traumę z kotłem Dietrich MCA35 dlatego postanowiłem założyć temat dla potomnych :) Może komuś się przyda.
    Zaczęło się od wolnego grzania CWU, diagnoza serwisu zawór trójdrożny.
    Zleciłem wymianę i CWU zaczęło grzać w zasobniku, ale pojawiły się zaniki płomienia B22 skutkujące blokadą kotła z komunikatem brak prądu jonizacji L36.
    Zatem kolejny serwis, płukanie wymiennika, i wymiana elektrody niestety nie przyniosło skutku.
    Serwis był 7 razy, wymienił kolejną elektrodę bo może nowa wadliwa, potem padło na cewkę, następnie kolejne (poprawne już) czyszczenie wymiennika z szablowaniem brzeszczotem wszystko na przestrzeni 3 tyg. i nadal błędy B22 + L36 i stoi.
    Serwis bezradny i zarobiony oczywiście innymi zleceniami oddał 200zł za cewkę bo była sprawna zostawił mnie z problemem.
    Więc osobiście skupiłem się na tym o czym mam jakieś pojęcie czyli na elektronice, Na module rozszerzeń SU - Safety Unit (automat palnika)
    znalazłem osmolony element był to optotriak (jak by ktoś nie umiał odczytać parametrów jest to MOC3023)
    W moim przypadku nie mogłem zostać ani chwili dłużej z blokującym się piecem więc zanim płytka została naprawiona miałem założoną już całą nową.
    Wszystko wróciło do normy piec nie zgłasza błędów i pracuje normalnie.
    Została mi tylko 1 rozterka, mianowicie piec losowo przy zapłonie podczas antytaktów podświetla niepotrzebnie cały panel z wszystkimi funkcjami.
    Mimo normalnej pracy robi to dość często i obawiam się, że zaraz padnie wyświetlacz.
  • #2 19713001
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19713557
    Shimomurek
    Poziom 8  
    polrus napisał:
    Mój mca25 tez przy restarcie tak traktuje wyświetlacz, nie przejmowałbym się tym.

oj, to było prawie rok temu, moduł już zdążył paść i został wymieniony - tak, że lepiej zacznij się przejmować.
  • #4 19713700
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19713939
    Shimomurek
    Poziom 8  
    polrus napisał:
    Mój mca25 tez przy restarcie tak traktuje wyświetlacz, nie przejmowałbym się tym.

Nie doczytałeś - wyświetlacz tak zachowywał się przy zwykłym zapłonie, (przy restarcie to zachowanie zrozumiałe)
  • #6 21055779
    elokwentny_tylu0s
    Poziom 1  
    Shimomurek napisał:
    Witam
    ...W moim przypadku nie mogłem zostać ani chwili dłużej z blokującym się piecem więc zanim płytka została naprawiona miałem założoną już całą nową.
    Wszystko wróciło do normy piec nie zgłasza błędów i pracuje normalnie.
    Została mi tylko 1 rozterka, mianowicie piec losowo przy zapłonie podczas antytaktów podświetla niepotrzebnie cały panel z wszystkimi funkcjami.
    Mimo normalnej pracy robi to dość często i obawiam się, że zaraz padnie wyświetlacz.

Czy mogę prosić o informację, która płytka została wymieniona? Czy chodzi o tą SU, na której jest ten MOC3023, czy cała płyta główna? Pytam, bo wojujemy z kotłem mojej mamy. Objawy bardzo podobne, a serwis i kolejne wymiany części nic nie dają a kosztowały prawie tyle, ile nowy kocioł. Dziś po zacytowaniu Pańskiego przypadku, serwis zaproponował wymianę całej płyty głównej, wraz z płytą SU, która jest umiejscowiona na PCU i dlatego pytam, wymiana której płytki pomogła.
  • #7 21055826
    Shimomurek
    Poziom 8  
    Na pierwszy ogień SU, ale jeśli nie pomoże to PCU również, gdyż SU to moduł bezpieczeństwa i uszkodzony nie pełni swojej funkcji. Nie wymieniony na czas powoduje usterkę PCU - Elektronika w tej marce jest wrażliwa, ważna jest nawet polaryzacja w gniazdku (sprawdz czy masz ją zgodnie z instr.) Po naprawie koniecznie zabezpieczyć ups-em z pełna sinusoidą (u mnie Techtron + bateria) gdyż powodem padania tej elektroniki, głównie jest wszechobecna fotowoltaika powodująca często skoki do napięć granicznych 250V+

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problemy z kotłem Dietrich MCA35, które zaczęły się od wolnego grzania CWU i diagnozy serwisu wskazującej na uszkodzony zawór trójdrożny. Po wymianie zaworu pojawiły się zaniki płomienia B22 oraz komunikat o braku prądu jonizacji L36. Pomimo wielokrotnych wizyt serwisu i wymiany różnych komponentów, takich jak elektrody i cewki, problemy nie ustąpiły. Użytkownik postanowił samodzielnie zbadać elektronikę, koncentrując się na module SU (Safety Unit), gdzie znalazł uszkodzony element. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wymianę modułu SU oraz zwracają uwagę na wrażliwość elektroniki w kotłach Dietrich na skoki napięcia, co może prowadzić do uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA