logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablet graficzny Pentagram P2700 - kontrola nacisku nie działa na Windows 10

Xxena91 17 Kwi 2021 15:18 1083 2
REKLAMA
  • #1 19385471
    Xxena91
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam tablet Pentagram designer P2700. Sprzęt może i leciwy, ale sprawny i niezawodny. Aż do teraz, bo na nowym laptopie z systemem operacyjnym Windows 10 nie działa kontrola nacisku. Sterowniki mam wciąż oryginalne, z płyty, ale pod Windows 7, XP i starsze. W internetach niestety nic sensownego znaleźć nie mogę, a jedynie informacje, że to wina właśnie sterowników...
    Czy jest jakakolwiek opcja tablet odratować i naprawić by wszystko działało jak należy?
  • REKLAMA
  • #2 19388430
    pero3782
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    I prawdopodobnie problem leży właśnie w systemie i w tym, że sterowniki są niekompatybilne.

Próbowałeś robić downgrade np do win 8 lub 7 i sprawdzić czy to oby nie wina tabletu ?

Wejdź jeszcze w menedżer urządzeń i sprawdź czy nie ma jakiegoś nieznanego urządzenia w momencie podpięcia tabletu lub wykrzyknika przy którymś. Może akurat jakiś sterownik się nie doinstalował. Czasami trzeba wyłączyć wymuszanie podpisów sterowników i wtedy zainstalować tablet jeszcze raz.
  • #3 19389678
    Xxena91
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    pero3782 tablet działam bez zarzutu na starym lapku właśnie z systemem Windows 7.
    W menadżerze urządzeń wykrzykników brak... wykrywa tablet w klawiaturach. Do tego załączyła się funkcja Windows Ink i niby jakieś ustawienia pióra są, ale opcji na temat kontroli nacisku i innych zwyczajnie nie widzę... Są przyciski i rozpoznawania pisma. Nic więcej.
REKLAMA