logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić animację z diod LED RGB WS2812B?

Dlugi1252 19 Kwi 2021 21:48 531 1
REKLAMA
  • #1 19390180
    Dlugi1252
    Poziom 1  
    Witam. Mam problem z animacją na WS2812b. Zrobiłem z diod 10×10 panel. Chciałbym zrobić animacje tego typu, że zewnętrzne diody świecą się stale, co zrobiłem w funkcji setup, pojedynczo te diody wypisując. (I nie wiem czy można jakaś krócej to zapisać w setup). A reszta diod w środku robi np. efekt meteoru lub też coś innego. Byle te zewnętrzne się świeciły stale, a w środku jakaś ruchoma animacja. Ma ktoś pomysł jak z tym zadziałać?
  • REKLAMA
  • #2 19390238
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1377
    Myślę, że bez programu i bez rysunku jak rozmieściłeś diody niewiele Ci pomogę....
    Myślę, że takie umieszczenie diod jak niżej w spiralę ułatwi programowanie bo programowanie diod od 1-36 załatwisz jednym wpisem a drugim wpisem zrealizujesz na reszcie diod jakąś animację np węża, drugi ciąg wewnętrzny możesz zmodyfikować w zygzak czy inaczej w zależności od założenia co chcesz uzyskać najczęściej a kleić diody warto tak aby ułatwić programowanie motywu docelowego... :)
    Jak zrobić animację z diod LED RGB WS2812B?
    To co wyżej napisałem dotyczy matrycy wykonywanej samemu... Unikniesz wtedy wpisywania pojedynczych adresów 36 diod, jak i reszty...
    Gdy masz gotową fabryczną matrycę, wiadomo, że jednym czy kilkoma wpisami wszystkiego nie załatwisz...
REKLAMA