Hi! Mam problem z nowoczesnym notebookiem na Centrino -ani drgnie. Zostal lekko zrzucony w torbie i od tego momentu nie daje sie wlaczyc. Efekt jest tez taki, ze bez zasilacza z baterii nie startuje (ale ta moze byc wyladowana), a wlozenie kabelka zasilania tez nic nie daje, zero oznak zycia - natomiast ginie swiecenie zielonej diody w zewnetrznym zasilaczu. Zasilacz oryginalny PA-10, ma okragla wtyczke gdzie jest tulejka zewnetrzna, wewnetrzna i szpilka w srodku. Pomiar napiecia na niepodlaczonym zasilaczu wykazuje, ze mam 19,4V pomiedzy tulejka zewnetrzna i wewnetrzna, natomiast srodkowy pin nie ma potencjalu. Z informacji o tym zasilaczu uslyszalem, ze pin srodkowy to jakas magistrala 1Wire do komunikacji zasilania z notebookiem. Podobno Dell bada sobie warunki zasilania , i jeśli cos jest nie tak - to go wylacza.
Jakie jest prawdopodobienstwo, ze problem dotyczy padajacego pod obciazeniem zasilacza Dell PA-10? (z tego to wyczytalem, to aukcjonariusze czesto sprzedaja takie zasilacza z okresleniem "zasila notebooka, ale nie laduje baterii). Czy zatem srodkowy pin to nie jakas magistrala, a wlasnie brak jednego napiecia zasilajacego? U mnie i nie zasila i nie laduje baterii...
Zajrzalem do srodka i rozebralem notebooka - wszystko juz jest na swoim miejsu, plyta wydaje sie byc cala, brak oznak przepalen, dziur, laminat wyglada na caly bez pekniec.
Co moze powodowac, ze notebook sie nie wlacza - a wylacza zasilacz? Pomiar gniazdka zasilania nie wykazuje zwarcia - omomiarka pokazuje przerwe.
To samo sie dzieje jak odlaczylem peryferia notebooka - czyli wyjalem napedy, karte pamieci, matryce i wszystko co mialo wtyk - zero reakcji na napiecie, a napiecie znika na zasilaczu jakby je notebook zwieral.
Gdzie szukac usterki? Kto moze mi pomoc?
Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam...
Jakie jest prawdopodobienstwo, ze problem dotyczy padajacego pod obciazeniem zasilacza Dell PA-10? (z tego to wyczytalem, to aukcjonariusze czesto sprzedaja takie zasilacza z okresleniem "zasila notebooka, ale nie laduje baterii). Czy zatem srodkowy pin to nie jakas magistrala, a wlasnie brak jednego napiecia zasilajacego? U mnie i nie zasila i nie laduje baterii...
Zajrzalem do srodka i rozebralem notebooka - wszystko juz jest na swoim miejsu, plyta wydaje sie byc cala, brak oznak przepalen, dziur, laminat wyglada na caly bez pekniec.
Co moze powodowac, ze notebook sie nie wlacza - a wylacza zasilacz? Pomiar gniazdka zasilania nie wykazuje zwarcia - omomiarka pokazuje przerwe.
To samo sie dzieje jak odlaczylem peryferia notebooka - czyli wyjalem napedy, karte pamieci, matryce i wszystko co mialo wtyk - zero reakcji na napiecie, a napiecie znika na zasilaczu jakby je notebook zwieral.
Gdzie szukac usterki? Kto moze mi pomoc?
Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam...