logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool TDLR 60114 zawiesza się podczas pracy.

kiemot 02 Maj 2021 12:50 2040 12
REKLAMA
  • #1 19411970
    kiemot
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam,

Mam duży problem z diagnozą pralki Whirlpool TDLR 60114. Kilkukrotnie wzywałem autoryzowany serwis i niestety nie poradził sobie z tą usterką. Problem polega na tym, że pralka "zawiesza" się podczas pracy, bęben przestaje się obracać i tylko czas upływa na wyświetlaczu. Co ciekawe, problem nie występuje regularnie, niekiedy przejdzie cały cykl prania bez problemu, a innym razem trzeba restartować jak na załączonym filmiku 3, a nawet 4 razy.
    Autoryzowany serwis wymienił pompę wody, sterowniki oraz panel sterujący. Serwisant weryfikował również drożność przewodów pod kątek zatkania.

Tak to wygląda:
    https://www.youtube.com/watch?v=sjlhWMQcWGI

Pralka jest jeszcze na gwarancji, serwis nie jest już w stanie naprawić pralki w domu klienta i zaproponował, że może zabrać ją do siebie na około 2 tyg. Niestety nie mogę pozwolić sobie na tak długi czas bez pralki i prawdę powiedziawszy nie ufam już tym specjalistom.

Czy ktoś z was spotkał się podobnym problemem?
  • REKLAMA
  • #2 19412060
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Problem w tym, że jeżeli będziesz ingerował samodzielnie w pralkę to utracisz gwarancję, ale jeśli mimo tego chcesz to zrobić to zdemontuj silnik napędowy i sprawdź czy poprawnie pracują szczotki węglowe w silniku ponieważ potrafią się czasem blokować: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-whir...-pralki-whirlpool,534,TDLR60114,m3018948.html
    Podaj numer producenta pralki 8............
    Ewentualnie możesz wezwać serwis nieautoryzowany ponieważ praca serwisu gwarancyjnego polega głównie na podmianie podzespołów aż do uzyskania poprawnej pracy urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 19412073
    kiemot
    Poziom 11  
    Obstawiam, że silnik z uszkodzoną szczotką, szczotkami nie wystartowałby w momencie wciskania przycisku start, stop.
    Trudno "zaorać" szczotki w ciągu roku podczas normalnego użytkowania, 1 pranie co 3 - 4 dni.
    Natomiast przy pękniętej szczotce silnik raczej by nie wystartował w momencie załączenia programu piorącego.
    Zablokowana szczotka, w sensie problem ze sprężynką? Też raczej odpada, bo pralka zwykle staje przed wejściem w tryb płukania.
  • #4 19412094
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Nie wiem gdzie ten "dramat" się rozgrywa ale warto by się przypatrzeć instalacji w pomieszczeniu, co się tam dzieje z napięciem sieci w gniazdku, jak nie masz czym zmierzyć to skorzystaj z zasilania przedłużaczem z innego pomieszczenia.
    Watro jednak zacząć od sprawdzenia stanu instalacji ,wszystkie dokręcane przewody w gniazdku, przy bezpiecznikach ich styki muszą być pewne!
    Jak to będzie przyczyna problemu to nie jest sprawa z gwarancji, więc sam od tego zacznij!
    Przyczyna może tkwić w przewodzie przyłączeniowym ....samej pralki i to nie jest żart.
    W samej pralce nie wymieniono chyba jeszcze tylko blokady pralki i silnika!
    Obstawiam problemy z zasilaniem , no może jeszcze silnik.
    Jesli wada tkwi w pralce i ten "serwis"nie jest w stanie naprawić tego cacka na miejscu to niech napiszą w gwarancji że "nie do naprawy i wymiana skoro, jest na gwarancji.

Och Ty szczęściarzu!......... i znowu dwa lata gwarancji !
  • #5 19412099
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Nie mówię o zużyciu szczotek, ale o problemach w jej prawidłowej pracy. Piszesz, że serwis wymieniał moduł sterujący czyli teoretycznie wszystko wskazuje, że problem może leżeć po stronie silnika napędowego. Po 2 prosiłem o numer producenta bo może się okazać, że pralka posiada już silnik bezszczotkowy.
  • #6 19412145
    kiemot
    Poziom 11  
    Kenworth 18 napisał:
    Nie mówię o zużyciu szczotek, ale o problemach w jej prawidłowej pracy. Piszesz, że serwis wymieniał moduł sterujący czyli teoretycznie wszystko wskazuje, że problem może leżeć po stronie silnika napędowego. Po 2 prosiłem o numer producenta bo może się okazać, że pralka posiada już silnik bezszczotkowy.

859334549050
  • REKLAMA
  • #8 19412172
    kiemot
    Poziom 11  
    Kenworth 18 napisał:

560 PLN za silnik to ponad 50% wartości całej pralki. Same szczotki warte są może 30 pln :) No ale dzięki za sugestię.

Dodano po 3 [minuty]:

kecajk49 napisał:
    Nie wiem gdzie ten "dramat" się rozgrywa ale warto by się przypatrzeć instalacji w pomieszczeniu, co się tam dzieje z napięciem sieci w gniazdku, jak nie masz czym zmierzyć to skorzystaj z zasilania przedłużaczem z innego pomieszczenia.
    Watro jednak zacząć od sprawdzenia stanu instalacji ,wszystkie dokręcane przewody w gniazdku, przy bezpiecznikach ich styki muszą być pewne!
    Jak to będzie przyczyna problemu to nie jest sprawa z gwarancji, więc sam od tego zacznij!
    Przyczyna może tkwić w przewodzie przyłączeniowym ....samej pralki i to nie jest żart.
    W samej pralce nie wymieniono chyba jeszcze tylko blokady pralki i silnika!
    Obstawiam problemy z zasilaniem , no może jeszcze silnik.
    Jesli wada tkwi w pralce i ten "serwis"nie jest w stanie naprawić tego cacka na miejscu to niech napiszą w gwarancji że "nie do naprawy i wymiana skoro, jest na gwarancji.

Och Ty szczęściarzu!......... i znowu dwa lata gwarancji !

Pomiary wykonane, 230V. Styki dokręcone, brak śladów wypalenia. Bolec uziemiający podłączony prawidłowo, uziom na kablu również wskazuje przejście.
    Prosiłem serwisanta o zaświadczenie o nienaprawialności sprzętu, lecz niestety nie chce wystawić - tylko zabrać pralkę.
    Załączniki:
    • Pralka Whirlpool TDLR 60114 zawiesza się podczas pracy. 1619958266165.jpg (4.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19412183
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Podałem Ci tylko silnik dedykowany do Twojej pralki po numerze producenta i nie wspomniałem byś go zakupił i wymieniał. Sprawdź czy nie występują spadki napięcia o czym pisał kolega wyżej a następnie dokonaj oględzin silnika.
  • REKLAMA
  • #10 19412345
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Ja o uziemieniu nic nie wspominałem tylko o problemach przewodów wynikających z technologii ich produkcji, gdzie dołączane są kolejne druty tworzące przewód bowiem żaden nie ma nieskończonej długości!
    Moze jakieś urządzenie zasilane z sieci wytwarza jakieś zakłócenia przedostające sie do procka w pralce i mieszające w nim bowiem napisałeś ze wymiana programatora nic nie zmieniła albo problem tkwi w silniku, medycyna zna takie przypadki.
    Zrób fotki pól komutatora tego motorka bo on nie był wymieniany i obejrzymy, tylko aby były dobrej jakości jego elementy w kilku miejscach i przypatrz się dokładnie kiedy tak się dzieje, co robił motorek przed wystąpieniem zjawiska!
    Najlepiej jakbyś mógł podmienić motorek albo nich to zrobi ten z serwisu bo to zalatuje motorkiem!
  • #11 19412359
    kiemot
    Poziom 11  
    Jak zacznę grzebać to stracę czas i gwarancję. Chyba nie pozostaje mi nic innego, jak ostatni raz oddać to badziewie na serwis. Obawiam się tylko jednego, serwisant sam na "odpxxxxx" napisze, że wszystko jest ok.
  • #12 19412388
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Masz prawo do wymiany urządzenia na sprawne jeśli po powrocie z serwisu problem nadal będzie występował.
  • #13 19460999
    kiemot
    Poziom 11  
    Kupiłem nową pralkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Whirlpool TDLR 60114, która zawiesza się podczas pracy, co wymaga wielokrotnego restartu. Autoryzowany serwis wymienił już pompę, sterowniki oraz panel sterujący, jednak problem nadal występuje sporadycznie. Użytkownik obawia się, że serwis nie jest w stanie skutecznie naprawić urządzenia i rozważa samodzielne sprawdzenie silnika oraz instalacji elektrycznej. Wskazano na możliwość problemów z zasilaniem lub silnikiem, a także na ryzyko utraty gwarancji przy samodzielnych naprawach. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup nowej pralki.
REKLAMA