logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subiekt 4 - Jak odzyskać uszkodzoną bazę danych faktur bez archiwizacji?

ghost_in 24 Paź 2005 19:37 10193 6
REKLAMA
  • #1 1925000
    ghost_in
    Poziom 2  
    Witam
    Mam pytanko czy ktos sie spotkal z takim problermem a mianowicie:
    mam Subiekta 4 i pracowalem sobie w nim a tu nagle kory wywalilo i uszkodzilo mi baze danych tj. towary-czesc, a faktury poszly calkowicie zalezy mi bardziej na fakturach bo bylo ich trohce nie robiona byla archiwizacja od maja :( jak ktos wie jak naprawic bazy danych z subiekta to prosze o pomoc i z gory dzieki

ps.
    motam sie z tym i motam a mam niewiele czasu
  • REKLAMA
  • #2 1925037
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 792
    Ja używam do tych baz programu dbu.exe - z przyzwyczajenia ;).
    Usuń indeksy i przeindeksuj od nowa, może się uda. Jak nie, to robótki ręczne
  • REKLAMA
  • #3 1925098
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    ja najczesciej jak nie pomagalo programowe naprawianie baz danych dost. w subiekcie, to kopiowalem same bazy danych, usuwalem calego subiekta, wgrywalem od nowa i wklejalem z powrotem bazy danych i wszystk o dzialalo bez problemu
  • #4 1925919
    ghost_in
    Poziom 2  
    tak robilem ale jak pisalem stany sa prawie wszystkie ale faktur ni w zab ale dzieki bardzio za odp sciagnalem programik jutro spr z indeksami dzieki wielkie
  • REKLAMA
  • #5 4847921
    MotyF
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Niestety mam podobny problem. Brak spójności bazy danych. Czy jest na to jakies lekarstwo? Wbudowane funkcje nie pomagają.
  • REKLAMA
  • #6 4847963
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Zwykle funkcje naprawcze dostępne w module Administrator wystarczają (kontrola baz i indeksowanie).
  • #7 4849062
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Jedynym lekarstwem w takich wypadkach jest dokładna analiza baz danych z pomocą jej edytora (dbu.exe, dbupcdx.exe lub podobnych). Ponieważ wiele informacji w subiekcie powiela się w kilku bazach możliwe jest odbudowanie jednaj z pomocą drugiej. Wymaga to jednak dość dobrej znajomości ich struktury i relacji.
    Może warto by pójść w innym kierunku, możliwe ze utracone dane wciąż sana nośniku. Można by wiec spróbować odzyskać skasowane pliki. Odsyłam z tym do działu Komputery Hardware subforum Naprawa HDD i odzyskiwanie danych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada uszkodzoną bazę danych faktur w programie Subiekt 4, bez wcześniejszej archiwizacji od maja. Problem dotyczy uszkodzenia części towarów i całkowitej utraty faktur. W dyskusji zaproponowano kilka metod naprawy: użycie narzędzia dbu.exe do usunięcia i ponownego indeksowania baz danych, ręczne kopiowanie baz danych po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu Subiekta 4, a także wykorzystanie wbudowanych funkcji naprawczych dostępnych w module Administrator (kontrola baz i indeksowanie). W przypadku braku skuteczności tych metod zasugerowano dokładną analizę baz danych za pomocą edytorów baz (dbu.exe, dbupcdx.exe) oraz możliwość odzyskania utraconych plików z nośnika danych poprzez specjalistyczne narzędzia do odzyskiwania danych. Podkreślono, że odbudowa bazy wymaga dobrej znajomości struktury i relacji baz danych Subiekta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA