logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja OpenWRT i przywracanie firmware w TP LINK RE450 V3

Wojewoda82 13 Cze 2021 10:13 1956 4
REKLAMA
  • #1 19477334
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Witam, z uwagi na nieakceptowalną dla mnie niestabilność sprzętu na najnowszym sofcie producenta (lepiej jest na starszym, ale też nie idealnie), postanowiłem wgrać oprogramowanie OpenWRT. No i mnie przerosło.

Repeater z tematu, RE450 V3 działa/działał jako most WiFi między PC z kartą sieciową po kablu a routerem Netii.
    I teraz dwie opcje:
    1) Nie wiem jak teraz wbić na ustawienia routera (startowa strona już nie działa) aby ustawić podstawy, czyli SSID i hasło do Wifi z routera Netii (w sumie interesuje mnie tylko most, bez rozgłaszania dalej sieci). Potrzebuję łopatologicznego wyjaśnienia. Jest jakiś przyjazny program graficzny do obsługi OpenWRT?
    2) Druga opcja to przywrócenie starego, producenckiego softu. Coś tam próbowałem ale nie poszło programem TFTP. Podaję programowi folder z oryginalnym softem, wyłączyłem firewall, chyba ustawiłem ręcznie IP w ustawieniach sieci (czy na pewno?), ale program nie daje logów o kolejnych działaniach więc raczej nie działa. Instrukcja znaleziona w necie to https://forum.openwrt.org/t/re450-re-installing-original-firmware/38275

Zainstalowany soft Open WRT to "tplink_re450-v3-squashfs-factory.bin" ze strony: https://downloads.openwrt.org/snapshots/targets/ath79/generic/
    Co do ustawień manualnych, co mam wpisać w zaznaczone pola gdy ustawiam IP ręcznie?
    Konfiguracja OpenWRT i przywracanie firmware w TP LINK RE450 V3
    Prosiłbym o podpowiedzi zrozumiałe dla może nie laika, ale też nie dla experta (nie jestem informatykiem).
  • REKLAMA
  • #2 19477574
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5404
    Wojewoda82 napisał:
    Co do ustawień manualnych, co mam wpisać w zaznaczone pola gdy ustawiam IP ręcznie?

Nic, tych pól się nie wypełnia.
    Wojewoda82 napisał:
    1) Nie wiem jak teraz wbić na ustawienia routera (startowa strona już nie działa) aby ustawić podstawy, czyli SSID i hasło do Wifi z routera Netii (w sumie interesuje mnie tylko most, bez rozgłaszania dalej sieci). Potrzebuję łopatologicznego wyjaśnienia. Jest jakiś przyjazny program graficzny do obsługi OpenWRT?

Jesteś pewien, że zainstalowałeś soft z graficznym GUI?
    Wojewoda82 napisał:
    2) Druga opcja to przywrócenie starego, producenckiego softu. Coś tam próbowałem ale nie poszło programem TFTP. Podaję programowi folder z oryginalnym softem, wyłączyłem firewall, chyba ustawiłem ręcznie IP w ustawieniach sieci (czy na pewno?), ale program nie daje logów o kolejnych działaniach więc raczej nie działa.

Soft przywracany, musi być bez bootloadera. Oryginał producenta nie wejdzie.
    Podany plik, wgrywasz na własną odpowiedzialność!
    Załączniki:
    • re450_back_to_stock.zip (3.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19477951
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Czyli:

W programie TFTP mam do 3 IP do wyboru w polu Server interface:

127.0.0.1 Software Loopback Interface
    192.168.0.66 realtec PCIE (to pewnie karta sieciowa)
    192.168.42.90 remote NDIS (to chyba telefon podłączny pod USB aby był net, bo znika jak go odłaczę)

Teraz jak naciskam sam reset przy wybranym pierwszym lub drugim ip w programie TFTP to nic się nie dzieje, repeater uruchamia się po prostu ponownie (migają też diody portu ethenetowego na nim). Program TFTP nie wykonuje działań
    Gdy wcisnę reset i power jednocześnie, to repeater dostaje szybkiego migania diody power, które nie mija z czasem, aż do odłączenia od zasilana. Poza tym nic się nie dzieje, nawet diody ethernetu nie migają na repeaterze.

Czy w drugiej zakładce TFTP trzeba coś wpisać w :

?

Bo rozumiem, że w Current Directory wpisuję katalog z nowym softem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19498612
    CoYoTeK
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wtrącę się w temat ze szczęśliwym zakończeniem, bowiem dzisiaj pocztą pantoflową dotarł do mnie należący do Wojewody repeater. Co zostało zrobione i jak?

1. Zostało pobrane oprogramowanie "re450v3_factory_reset.bin" z linku: Link
    2. Następnie skorzystałem z podpowiedzi znajdującej się tu: Link tzn. pobrałem aplikację WinSCP.
    3. Uruchomiłem aplikację, sprawdziłem w konsoli pod jakim aktualnie adresem głosi się repeater ( w tym wypadku było to 192.168.1.1 ) i podłączyłem się do niego protokołem FTP.
    4. Dalej zgodnie z podpowiedzią, przeniosłem plik *.bin do folderu /tmp, wywołałem Terminal i komendą sysupgrade -n <nazwapliku.bin> wymusiłem instalację oryginalnego oprogramowania.
    5. Tutaj mała dygresja. WinSCP wywalił błąd bodajże niemożności potwierdzenia oryginalnego oprogramowania, więc zamiast parametru -n, wpisałem parametr -f. Dalej wszystko ruszyło, repeater się zresetował i utracił połączenie z Terminalem.
    6. Po restarcie, repeater odezwał się zachęcająco w Windowsie z możliwością połączenia się do jego sieci. Jako iż była ona zabezpieczona ( więc prawdopodobnie przywrócone zostały ustawienia sprzed revertu ), zrobiłem już restart do ustawień domyślnych z fizycznego poziomu repeatera.
    7. Końcowym efektem jest sprawne urządzenie, które wymaga oczywiście konfiguracji ( co chcę przetestować na własnej sieci ), ale cel tj. przywrócenie oprogramowania został osiągnięty :)

EDIT: Testy repeatera wyszły pomyślnie, choć z racji iż posiadam nieszczęsnego Netia Spota, to krwi mi napsuło zanim znalazłem rozwiązanie ( swoją drogą również na tym forum ). Jednakże, mogę potwierdzić iż urządzenie jest już w 100% sprawne :)
    Załączniki:
    • WinSCP-5.19-Setup.exe (10.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • re450v3_factory_reset.bin (7.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19499221
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Dzięki kuzynie, zamykam temat, rozwiązanie w poście CoYoTKa
REKLAMA