logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Bosch WAT24660PL panel dotykowy samoczynnie się przełącza

dzerat 25 Cze 2021 08:55 2886 5
REKLAMA
  • #1 19493682
    dzerat
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam, mam problem z panelem dotykowym, panel samoczynnie przełącza się na różne funkcje np. zmienia temperaturę, włącza i wyłącza pauzę. Pranie krótkie 15' potrafi trwać godzinę i nie zawsze się skończy, bo włącza się pauza za chwilę wyłącza się znowu włącza itd. Panel przemyty z zewnątrz spirytusem trochę lepiej się zachowuje ale po jakimś czasie znowu wariuje. Obecnie zdemontowałem i rozdzieliłem panel od wyświetlacza przemyłem spirytusem panel od wewnątrz, miejsca połączenia z obudową plastikową przemyłem i przedmuchalem sprężonym powietrzem. Zastanawiam się co jeszcze mogę zrobić żeby nie było tego zjawiska. Może miał ktoś podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19493728
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1377
    Może słabe uziemienie obudowy? Może masz jakąś wędrująca elektrostatyczność, którą trzeba uziemić? Zbadaj skuteczność i jakość połączeń przewodu ochronnego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19494039
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    Może być też problem nadmiernej wilgoci, wtedy dotyki lubią świrować.
  • REKLAMA
  • #5 19494841
    dzerat
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Sprawdziłem połączenie w gniazdku bolca ochronnego jest prawidłowo podłączony, pomiar OK. Sprawdziłem czy występuje potencjał pomiędzy obudową pralki, a kranem, nie występuje, jest OK. Wilgotność w pomieszczeniu 65% więc też odpowiednia. Zamontowałem oczyszczony spirytusem z zewnątrz i wewnątrz oraz przedmuchany sprężonym powietrzem panel dotykowy, odpaliłem krótki program 15' przeszedł prawidłowo. Więc prawdopodobnie zanieczyszczenia pomiędzy dotykiem, a plastikową obudową mogły być przyczyną wariowania dotyku. Jeżeli klient nie będzie dzwonił w najbliższym czasie to znaczy, że problem rozwiązany.
    Pralka Bosch WAT24660PL panel dotykowy samoczynnie się przełącza Pralka Bosch WAT24660PL panel dotykowy samoczynnie się przełącza
REKLAMA