logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL FLIP 4 i Windows 7 - brak sterowników Bluetooth.

174006 03 Lip 2021 11:54 4239 19
REKLAMA
  • #1 19505245
    174006
    Poziom 8  
    Witam.
    Jak w temacie, głośnik Bluetooth JBL FLIP 4 i Windows 7 nie chcą współpracować. System wykrywa głośnik, ale pokazuje brak sterowników. Producent takowych nie ma, net przeszukany i pomału zaczynają ręce mi opadać.
    Głośnik sprawny, z innymi systemami i komórkami działa bez problemów. Sam moduł bluetooth jest zainstalowany poprawnie i z innym urządzeniami działa.
    Ma ktoś na to radę ?
  • REKLAMA
  • #2 19505267
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 935
    Urządzenia audio BT nie wymagają sterowników. Ten JBL działa z innymi komputerami? To na pewno oryginał? Rynek jest zalany podróbami tego sprzętu.
  • #3 19505318
    174006
    Poziom 8  
    Dziarski Hank napisał:
    Urządzenia audio BT nie wymagają sterowników. Ten JBL działa z innymi komputerami? To na pewno oryginał? Rynek jest zalany podróbami tego sprzętu.

Windows sam po wykryciu próbuje zainstalować sterowniki. Sprzęt jest 100% oryginalny. Dziala z każdym telefonem, oraz testowałem z dwoma innymi laptopami, ale na nich była 10tka i tam nie było żadnych problemów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19505341
    174006
    Poziom 8  
    Bródka napisał:

Dziala wyśmienicie, ale tam był problem z certyfikatem sterowników , a u mnie się nie instalują.
    Widziałem już wcześniej ten post.

Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

Jest postęp. Na stronie HP przy sterownikach od laptopa znalazłem dedykowane oprogramowanie Broadcom i system zainstalował głośnik, ale...
    Przy próbie połączenia wyskakuje komunikat o błędzie, więc postęp jest, ale nic nie dał.
    Ktoś, coś ???
  • #6 19505688
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    174006 napisał:
    Jest postęp. Na stronie HP przy sterownikach od laptopa znalazłem dedykowane oprogramowanie Broadcom i system zainstalował głośnik, ale...

Masz wgrane sterowniki wifi i bt ze strony hp ?
    Szukałeś sterowników na stronie producenta ukladu ?
    Bo z tego co widzę masz standardowe sterowniki BT od MS, a na nich wcale nie jest powiedziane, że będą działać głośniki, mogą tylko podstawowe urządzenia HUD np myszka
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19505715
    174006
    Poziom 8  
    Sterowniki ze strony producenta HP, a w ostatnim poście pisałem że zainstalowałem (też że strony HP) dedykowane oprogramowanie producenta modułu BT Broadcom.
    Więcej pomysłów nie mam...
  • #8 19505735
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    174006 napisał:
    Więcej pomysłów nie mam...
    Bródka napisał:
    Szukałeś sterowników na stronie producenta ukladu ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19506123
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    To uruchom services.msc i sie dowiedz.
  • #12 19506131
    174006
    Poziom 8  
    Kolobos napisał:
    To uruchom services.msc i sie dowiedz.

Wedle życzenia:
    Żadnej z tych usług nie ma, jest tylko bluetooth service uruchamiana automatycznie.
    I tyle.
  • #13 19506134
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To moze z polska nazwa: "Usługa obsługi Bluetooth"?
  • #14 19506140
    174006
    Poziom 8  
    Kolobos napisał:
    To moze z polska nazwa: "Usługa obsługi Bluetooth"?

No jest takie cudo, też automatyczny...
  • #15 19506152
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sprobuj zainstalowac sterowniki recznie z poziomu menadzera urzadzen tak jak masz podane na koncu tego filmu -> https://www.youtube.com/watch?v=BwhRXDW0yoU
    Mozesz tez ewentualnie sprawdzic https://www.filehorse.com/download-bluetooth-driver-installer-64/ utworz wczesniej punkt przywracania systemu.

Windows Update Ci dziala i pobiera(lo) normalnie aktualizacje?
  • REKLAMA
  • #16 19506161
    174006
    Poziom 8  
    Kolobos napisał:
    Sprobuj zainstalowac sterowniki recznie z poziomu menadzera urzadzen tak jak masz podane na koncu tego filmu -> https://www.youtube.com/watch?v=BwhRXDW0yoU
    Mozesz tez ewentualnie sprawdzic https://www.filehorse.com/download-bluetooth-driver-installer-64/ utworz wczesniej punkt przywracania systemu.

Windows Update Ci dziala i pobiera(lo) normalnie aktualizacje?

Sterowniki szukałem jak najnowsze, oficjalne z microsoftu, jak i te ze strony producenta laptopa. Nic to nie dało. Windows Update mówi że mam najnowsze z możliwych, tak więc raczej lipa.
    Laptop jest leciwy, ale nie aż tak. System był na nim stawiany jakieś 2 tygodnie temu, więc świeżynka...
  • #17 19506169
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Obejrzales film do ktorego podalem link? Autor na koncu instaluje sterowniki systemowe do urzadzenia BT, zrob tak samo i sprawdz czy cos sie zmieni.
  • #18 19506174
    174006
    Poziom 8  
    Kolobos napisał:
    Obejrzales film do ktorego podalem link? Autor na koncu instaluje sterowniki systemowe do urzadzenia BT, zrob tak samo i sprawdz czy cos sie zmieni.

Ja już instalowałem sterowniki systemowe ze strony microsoftu, więc chyba to zbędne. Zmian żadnych nie było.
  • #19 19506182
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Instalowales i co? W menadzerze urzadzen masz poprawnie zainstalowane czy nie?

O to mi chodzi -> https://youtu.be/BwhRXDW0yoU?t=221 wykonaj to samo i sprawdz.
  • #20 19506198
    174006
    Poziom 8  
    Kolobos napisał:
    Instalowales i co? W menadzerze urzadzen masz poprawnie zainstalowane czy nie?

O to mi chodzi -> https://youtu.be/BwhRXDW0yoU?t=221 wykonaj to samo i sprawdz.

Jest poprawnie zainstalowane.
    Na początku był problem ze sterownikami, ale jak pisałem po zainstalowaniu aplikacji Broadcom głośnik się zainstalował, ale jest bład przy próbie połączenia. Od tego momentu jest bez zmian. Żadne sterowniki czy to ze strony producenta modułu BT, czy MS nie pomagają.

Dodano po 40 [minuty]:

Tak wygląda próba połączenia...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z połączeniem głośnika Bluetooth JBL FLIP 4 z systemem Windows 7, który wykrywa urządzenie, ale nie instaluje odpowiednich sterowników. Głośnik działa poprawnie z innymi systemami operacyjnymi. Użytkownik zainstalował dedykowane oprogramowanie Broadcom, ale nadal występuje błąd przy próbie połączenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie sterowników Bluetooth, ustawień usług systemowych oraz ręczną instalację sterowników. Użytkownik potwierdza, że sterowniki są poprawnie zainstalowane, ale problem z połączeniem pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA