logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

połączenie z repeatera zrywa się co jakiś czas (na laptopie)

hivowy 09 Lip 2021 12:34 1983 5
REKLAMA
  • #1 19513463
    hivowy
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Dokładnie jak w temacie, zrywa mi połączenie wifi na laptopie co jakiś czas. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 19513581
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    hivowy napisał:
    Dokładnie jak w temacie, zrywa mi połączenie wifi na laptopie co jakiś czas. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić?

Najczęściej winny jest sam pomysł używania repeatera.

Opisz jak masz doprowadzony Internet, jaki modem/router, gdzie zainstalowany, jaki poziom sygnału przy repeaterze itd.
  • REKLAMA
  • #3 19513612
    hivowy
    Poziom 7  
    gkwiatkowski napisał:
    Opisz jak masz doprowadzony Internet, jaki modem/router, gdzie zainstalowany, jaki poziom sygnału przy repeaterze itd.
    Internet to radiówka poprowadzona z dachu do mojego pokoju, w którym znajduje się router tp linka (TL-WR841N), a w korytarzu obok jest repeater (też tp linka) na którym jest pełny zasięg. Laptop trzymam na parterze, a router na pierwszym piętrze (dom jednorodzinny)

gkwiatkowski napisał:

Najczęściej winny jest sam pomysł używania repeatera.

Dlaczego? Lepszy jest mocniejszy router?

dodam, że na telefonie nie znika sygnał z repeatera
  • REKLAMA
  • #4 19513621
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19513702
    hivowy
    Poziom 7  
    Myślałem, że jak jest więcej antenek, albo większe to lepszy sygnał. No nie ważne.
    Erbit napisał:
    nie podajesz jego modelu

wygląda na TL-WA850RE
  • #6 19513849
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    hivowy napisał:
    Myślałem, że jak jest więcej antenek, albo większe to lepszy sygnał.

No niestety tak to nie działa.
    Repeatery działają też już wiesz jak. Jeszcze uprzedzając zanim znajdziesz w necie hasło "Mesh". To prawie taki sam repeater jak masz, tylko ludzie już się przekonali, że repeatery to szmelc, więc spece od prania mózgów i wciskania kitów nazwali je teraz Mesh.

Rozwiązaniem Twoich problemów jest jak już koledzy pisali postawienie dodatkowego access pointa na parterze i połączenie go z routerem brzegowym PRZEWODEM. To WA850 może pracować w trybie access pointa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA