logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obsługa trzech kart graficznych na laptopie Dell Latitude E6530 z eGPU

DiamentowaSzklanka 26 Lip 2021 08:15 708 5
REKLAMA
  • #1 19536282
    DiamentowaSzklanka
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam laptopa Dell latitude E6530 z kartą graficzną intel graphics 4000. Laptop posiada wejście Expresscard do któr ego można podłączyć eGPU (mam już nawet zakupioną przejściówkę). Niektóre laptopy z tej serii posiadają również dedykowaną NVidię quadro 5200 ale mój nie posiada. Chciałabym się dowiedzieć czy i mój laptop i sam windows dadzą radę obsłużyć zintegrowaną kartę graficzną, dedykowaną nvidię w płycie głównej i do tego czasami eGPU ale to tylko jak będę w domu. Warto może też wspomnieć że mój BIOS średnio sobie radzi z eGPU :/ pożyczałam parę starych kart graficznych od przyjaciela (radeon którego modelu nie znam, nvidia nvs 315 i dell którego modelu też nie znam, wiem że jest z ok 2006) i nvidię i della nie wykrywało w ogóle (chociaż wentylator się kręci po włączeniu komputera) a kiedy podłączyłam radeona to nie było nic nie ekranie (tak więc sądzę że bios wykrył ale wciąż były jakieś problemy) wiem z kolei że wszystko inne działało bo było widać po diodach (w odpowiednim czasie zapalały się odpowiednie tak jak jest zawsze). Pożyczałam jeszcze od przyjaciółki Nvidię GTX 760 i było to samo co z nvs 315 i dellem :/ tak więc nie wiem czy wymienić płytę główną na taką z kartą graficzną, czy używać eGPU czy mogę używać obu

przysięgam jak mi ktoś powie żebym zainwestowała w peceta to zatłukę-
  • REKLAMA
  • #2 19536324
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3336
    W laptopach niestety jest problem z dodawaniem np kart Wifi czy innych na PCI-E bo BIOS posiada tzw "Białą listę" czyli listę zgodnych modułów podłączonych do laptopa które BIOS uruchomi. Ratunkiem na to jest BIOS nie firmowy który ma wykasowaną tą opcję.
  • REKLAMA
  • #3 19536387
    DiamentowaSzklanka
    Poziom 3  
    sigwa18 napisał:
    W laptopach niestety jest problem z dodawaniem np kart Wifi czy innych na PCI-E bo BIOS posiada tzw "Białą listę" czyli listę zgodnych modułów podłączonych do laptopa które BIOS uruchomi. Ratunkiem na to jest BIOS nie firmowy który ma wykasowaną tą opcję.

ale jakbym znalazła kartę graficzną której nie ma na białej liście i dała jako zewnętrzną i używała z dedykowaną na płycie głównej to czy by działało, o to chodzi, bo to jaka karta graficzna byłaby potrzebna to jeszcze sama nie wiem jaką bym kupiła, chodzi mi tu konkretnie o te 3 karty graficzne
  • REKLAMA
  • #4 19536401
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3336
    BIOS nie puści jej raczej przy podłączaniu przez PCI-e . Przez EXPRESS CARD podobno w 90 % przechodzi. Dwa na pewno musisz mieć zewnętrzny zasilacz do karty bez tego żadna karta nie ruszy.
  • REKLAMA
  • #5 19536867
    DiamentowaSzklanka
    Poziom 3  
    sigwa18 napisał:
    BIOS nie puści jej raczej przy podłączaniu przez PCI-e . Przez EXPRESS CARD podobno w 90 % przechodzi. Dwa na pewno musisz mieć zewnętrzny zasilacz do karty bez tego żadna karta nie ruszy.

ale ja to wszystko wiem, chodzi mi o to czy windows obsłuży 3 karty graficzne? i czy taki normalny, najnormalniejszy w świecie bios obsłuży takie coś? dobieranie działającej karty graficznej na expresscard to zupełnie inny temat
  • #6 19553142
    DiamentowaSzklanka
    Poziom 3  
    Poprawka! Mam już wybraną konkretną kartę graficzną i jest to AMD Radeon R7 370 w wersji 4GB (widziałam jak ktoś na YT używał tej karty z modelem laptopa bardzo podobnym do mojego więc powinno działać) ale skoro to to AMD a ta dedykowana w płycie głównej to NVidia to wątpię że to będzie współpracować
REKLAMA