logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upgrade Asus g1s ROG - Czy możliwa jest wymiana dysku na SSD 120GB i instalacja Windows 10?

FatBoyStream 28 Lip 2021 22:45 753 22
REKLAMA
  • #1 19540174
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie wszystkich użytkowników !
    Na wstępie przepraszam, jeżeli poruszam temat, który już gdzieś jest (ale ja niestety się nie dokopałem).
    Posiadam(a właściwie ojciec) laptopa asus g1s rog, do którego jest przywiązany i wolałby go nie zmieniać na inny komputer(jak to starsi ludzie).
    I z tym związane jest moje pytanie. Mianowicie czy jest możliwość wymiany w tym komputerze dysku na SSD (komputer muli strasznie ale od nowości lata na tym samym dysku i myślę, że jest to jego główny problem) Ojciec używa komputera tylko do maili i OLXa ale nawet z tym już średnio sobie radzi. Chciałbym wymienić tam dysk na ssd 120gb i dać mu wina 10. Czy to jest możliwe w tej konstrukcji i czy ma jakikolwiek sens? w takim znaczeniu czy jest szansa na poprawienie wydajności tego sprzętu przez zmianę dysku ? Czy po ew wymianie pociągnie spokojnie tego win10? A jeżeli tak to czego poza tym dyskiem bym potrzebował żeby tego dokonać i czy jako super laik dam sobie z tym radę samemu ? W laptopie lenovo g50-30 sam wymieniłem dysk na ssd i kość ramu ( choć to dałby radę zrobić średnio rozgarnięty 12latek ) :)
    To by było na tyle. Wielkie dzięki za przyszłe odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru ! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19540206
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Mozesz wymienic dysk na SSD, ale zmiana systemu na W10 raczej nie ma sensu, zostan przy W7 o ile taki masz teraz system.
    Ile masz ramu?
    Wymiana dysku to zdjecie klapki i zamontowanie nowego, dasz rade.
  • #3 19540208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19540214
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Kolobos napisał:
    Mozesz wymienic dysk na SSD, ale zmiana systemu na W10 raczej nie ma sensu, zostan przy W7 o ile taki masz teraz system.
    Ile masz ramu?

No dobra, ale jaki dokładnie dysk mógłbym kupić w sensie normalnie standardowy jak wrzucałem do tego lenovo (2,5" goodram SATA III?) chyba raczej nie :P chyba, że z jakąś przejściówko-ramką? Sorki za te, pewnie dla Was totalnie odjechane pytania, ale jestem tuuuurbo Laik :(
  • Pomocny post
    #5 19540227
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Masz tam Sata, wiec mozesz zamontowac jaki chcesz pod Sata.
  • REKLAMA
  • #6 19540228
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Dobra dzięki bardzo ! :) Mega pomogłeś Wodzu ! Nie zamykam jeszcze tematu do jutra jakbym napotkał na jakieś nieoczekiwane problemy. :D pozdrawiam !!
  • #7 19543313
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Kolobos napisał:
    Ile masz ramu?

Ramu 2gb. Teraz jest tam vista, ktora była dołączona do niego oryginalnie. Na 16 ma byc kurier z dyskiem i bede dzialal, pobralem juz iso visty ale mam pytanie 32 czy 64 mam instalowac?? a o wina 10 pytalem bo mam jeden wolny klucz i myslalem ze moze to uciagnie.
  • Pomocny post
    #8 19543333
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie wiem ile masz teraz kosci, ale mozesz wymienic ram na 4GB 2x2GB. Wtedy mozesz pomyslec o zmianie na Windows 7, Visty nie ma sensu instalowac, ewentualnie juz teraz meczyc sie z W7 przy 2GB ramu.
  • Pomocny post
    #9 19543360
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1065
    FatBoyStream napisał:
    Posiadam(a właściwie ojciec) laptopa asus g1s rog, do którego jest przywiązany i wolałby go nie zmieniać na inny komputer(jak to starsi ludzie).
    FatBoyStream napisał:
    Teraz jest tam vista,
    FatBoyStream napisał:
    a o wina 10 pytalem bo mam jeden wolny klucz i myslalem ze moze to uciagnie
    Twój ojciec dużo szybciej przyzwyczaiłby się do innego komputera niż do 10. Przecież to całkiem inny system. Jak już to zainstaluj 7, do niej się przyzwyczai.
  • #10 19543455
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Wawrzyniec napisał:
    FatBoyStream napisał:
    FatBoyStream napisał:
    Teraz jest tam vista,
    FatBoyStream napisał:
    a o wina 10 pytalem bo mam jeden wolny klucz i myslalem ze moze to uciagnie
    Twój ojciec dużo szybciej przyzwyczaiłby się do innego komputera niż do 10. Przecież to całkiem inny system. Jak już to zainstaluj 7, do niej się przyzwyczai.

Dobra, przekonaliscie mnie. Klucze do 7 nie są drogie na allegro ale też chyba nie ma co brać tych najtańszych tylko raczej ten górny przedział cenowy ? i dalej podtrzymuje pytanie czy 32 czy 64 ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 19543474
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1065
    Gdyby ten laptop był w stanie obsłużyć 8GB RAMu i miałbyś zamiar tyle mu dać to napisałbym że tylko 64 bitowy system bo 32 bitowy obsłuży tylko 4GB, Ale skoro tam wejdzie max 4GB to chyba 32 bitowy będzie szybciej pracował.
  • #12 19543491
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Malu update jednak jest 3gb ramu

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

No i jak podejrzewałem nie może być zbyt kolorowo. Wymiana przebiegła bez problemu. Ale jest ustawione hasło do setupa BIOS. Czy jedyne wyjście to wyjecie baterii na kilkanaście minut ? i jeżeli tak to do tego musze zdjąć procesor ( taki widzialem tutorial ) i miedzy nim a radiatorem jest pasta chłodząca. Czy te pastę trzeba po takim rozmontowaniu wymieniać czy można to rozłożyć i złożyć zostawiając stara pastę ?? Lub czy jakoś inaczej można uruchomić bot menu bo na setupie to mi nie zależy . HEEEEEELP !!!
    .
  • #13 19544713
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Wawrzyniec napisał:
    Gdyby ten laptop był w stanie obsłużyć 8GB RAMu i miałbyś zamiar tyle mu dać to napisałbym że tylko 64 bitowy system bo 32 bitowy obsłuży tylko 4GB, Ale skoro tam wejdzie max 4GB to chyba 32 bitowy będzie szybciej pracował.

No i się zaczęły konsekwencje moich specjalistycznych działań. Mianowicie napotkałem na te hasło BIOS i postanowiłem wyjąć baterię cmos. Znalazłem na YT tutorial, na którym jest krok po kroku pokazane jak to zrobić (https://www.youtube.com/watch?v=-FxyV_2Jzz4&t=332s) .
    Wyjąłem dysk, wyjąłem kości ram oraz odłączyłem moduł wifi + odkręciłem kilka śrubek obudowy (śrubki na krańcu obudowy od strony klawiatury a nie monitora) po czym zauważyłem pod tym samym filmem YT podane standardowe hasła bios w tym modelu. Postanowiłem złożyć skręcić to wszystko i spróbować ale po skręceniu w ogóle nie włącza się monitor .... POMOCY .
    Jest szansa, zrobić to samemu czy może już lepiej przestać kombinować i oddać to komuś kto się zna tzn. serwis ?
    Dzięki z góry za odp. Pozdrawiam
  • #14 19544779
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie ma czegos takiego jak "standardowe hasla". Rozkrec wszystko jeszcze raz i poskladaj jeszcze raz, zwracajac uwage na to co robisz. Rozkladanie zaczales od odlaczenia baterii?
  • #15 19544845
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    FatBoyStream napisał:
    Lub czy jakoś inaczej można uruchomić bot menu bo na setupie to mi nie zależy
    Instrukcja obsługi przejrzyj, masz np klawisz F2 od wejścia do BIOS, tak? Możesz mieć np F12 do jednorazowego boot menu.
  • #16 19544935
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    g107r napisał:
    FatBoyStream napisał:
    Lub czy jakoś inaczej można uruchomić bot menu bo na setupie to mi nie zależy
    Instrukcja obsługi przejrzyj, masz np klawisz F2 od wejścia do BIOS, tak? Możesz mieć np F12 do jednorazowego boot menu.

sprawdziłem to poprzez naciskanie wszystkich F przy uruchamianiu i tylko F2 do wejścia w bios :(

Dodano po 5 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Nie ma czegos takiego jak "standardowe hasla". Rozkrec wszystko jeszcze raz i poskladaj jeszcze raz, zwracajac uwage na to co robisz. Rozkladanie zaczales od odlaczenia baterii?

Nie musiałem bo ojciec używa go na stałe pod ładowarką przy wyjętej baterii.
    Teraz jak tak spytałeś to jeszcze dochodzi do tego sprawa tego typu, że jak nie udało wejść się w ten bios to nie mogłem w żaden sposób wyłączyć komputera (tylko alt ctrl del powodował restart) i odłączyłem po prostu ładowarkę i zgasł(cały czas bez baterii) więc może tutaj doszło do uszkodzenia monitora?!. Bo przecież niczego więcej oprócz dysku, ramu i tej karty wifi nie ruszałem :/
    I pytanie czy może ktoś z Was obejrzał ten filmik z linku wyżej i potrafi powiedzieć czy taka cała rozbiórka obejdzie się bez ruszania procesora? Nie wiem czy ten gość robił to przy okazji, żeby zmienić pastę (czego ja właśnie chciałbym uniknąć) czy jest to jednak niezbędne??
  • Pomocny post
    #17 19545938
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19547857
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji ! Temat idzie do zamknięcia ponieważ problem został rozwiązany ! Jak polecił kolega wyżej rozkręciłem i skręciłem wszystko i problem zniknął ! nie wiem jakim cudem przy pierwszym podejściu w ogóle coś się tam mogło wydarzyć ale mniejsza o to bo już wszystko jest SI ! Generalnie mimo tego co pisaliście dałem VISTE i lata przepięknie poza tym, że olx (co jest najważniejsze dla ojca bo handluje autami) blokuje na viscie wszystkie przeglądarki. Znalazłem i tak pośrednie rozwiązanie tzn zainstalowałem mu jakąś przeglądarkę, która olx otwiera jednak jest znacznie wolniejsza. Niestety nie miał czasu jeszcze sprawdzić czy będzie mu to odpowiadać bo jeżeli nie to trzeba będzie przeinstalować system na 10(i do tego znów będę Was potrzebował, lecz to jest na osobny temat, który w razie czego otworze), która w moim przekonaniu zostanie przez ten komputer spokojnie uciągnięta ! BARDZO BARDZO WSZYSTKIM DZIEKUJE ! JESTESCIE WIELCY !!!!
  • #19 19547893
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zainstaluj MyPal, to jedyna dzialajaca przegladrka, ktora warto zainstalowac + ewentualnie dodatek zmieniajacy useragenta na W10 i najnowsza wersje FF, zeby ukryc, ze masz stara Viste.

> jeżeli nie to trzeba będzie przeinstalować system na 10

Na 7, a nie na 10, przeciez juz Ci to pisalem! Ten komputer sie nie nadaje pod W10. Za malo ramu, wolny dysk, slaby procesor.
  • #20 19549224
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Kolobos napisał:
    Zainstaluj MyPal, to jedyna dzialajaca przegladrka, ktora warto zainstalowac + ewentualnie dodatek zmieniajacy useragenta na W10 i najnowsza wersje FF, zeby ukryc, ze masz stara Viste.

> jeżeli nie to trzeba będzie przeinstalować system na 10

Na 7, a nie na 10, przeciez juz Ci to pisalem! Ten komputer sie nie nadaje pod W10. Za malo ramu, wolny dysk, slaby procesor.

Dobra ok, żadna z tych przegladarek nie działa tak jak powinna, zawiesza się i muli każda jedna. Mam juz pendriva z 7 chce instalowac a on znowu pyta ohaslio do bios i te spod filmikow juz nie dziala ( a wczesniej dzialalo) i kolejnosci boot tez nie zmienilem a odpala bezposrednio windowsa ... hehe znowu mam to rozkrecac i wyjmowac baterie ? ostatnim razem byla wyjeta 20 i nic to nie wnioslo :/
  • #21 19549307
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Na dysku talerzowym to i XP bedzie mulic predzej czy pozniej. Mala ilosc dodatkowo tutaj nie pomaga.

Reset cmosu (wyjecie baterii) nie usunie hasla, wiec mozesz sobie darowac.

Wczesniej wpisywales haslo na podstawie daty? O to -> https://rog.asus.com/forum/showthread.php?708...et-your-BIOS-UEFI-password-on-a-laptop-easily lub https://visser.io/2018/10/bios-password-recovery-for-asus-laptops/ wpisujesz wlasciwe?

Skoro wczesniej dzialalo to dlaczego nie usunales hasla z biosu tylko zostawiles?!
  • #22 19549858
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6806
    Asus g1s rog to platforma z 2007 pod C2D (cpu core2duo) T7500 i chipsety z serii 965 ( PM lub GM) czyli czyli z wbudowana/ lub Nie grafiką Intel X3100
    * Intel Graphics Memory Accelerator X3100
    - model ma dodatk. grafika GeForce 8600M GT 256MB
    - DDR2-667, max.4GB (2G+2G)

- zestaw ukł. na płycie wspiera 1x PATA-100 i 3x SATA-300 ( SATA II)
    - w tym modelu jest chipset North PM965 i South ICH7/8-M (SATA AHCI Controller)

czyli zainstalowany SSD będzie " o krok" szybszy jak zainstalowany "talerzowiec"HDD 160GB 5400pbr/min.

Tam dobrze chodziły talerzowe 7200rpm 320-500GB od WD(western digital)
    * SSD od Intel /Samsung
    p.s
    Proces rozbiórki celem wymiany dysku pokazano Link

Sporo info.o AsusG1S =19]Link

* model ASUS G1P: inny chipset North Intel 945PM/ South ten sam
    Upgrade Asus g1s ROG - Czy możliwa jest wymiana dysku na SSD 120GB i instalacja Windows 10?
  • #23 19573395
    FatBoyStream
    Poziom 4  
    Kolobos napisał:
    Na dysku talerzowym to i XP bedzie mulic predzej czy pozniej. Mala ilosc dodatkowo tutaj nie pomaga.

Reset cmosu (wyjecie baterii) nie usunie hasla, wiec mozesz sobie darowac.

Wczesniej wpisywales haslo na podstawie daty? O to -> https://rog.asus.com/forum/showthread.php?708...et-your-BIOS-UEFI-password-on-a-laptop-easily lub https://visser.io/2018/10/bios-password-recovery-for-asus-laptops/ wpisujesz wlasciwe?

Skoro wczesniej dzialalo to dlaczego nie usunales hasla z biosu tylko zostawiles?!

A więc nareszcie znalazłem czas aby to wszystko zakończyć ! Faktycznie udało się z tym biosem zgodnie z tym poradnikiem z forum asusa ! :) Co najlepsze wcale nie było to potrzebne bo zainstalowałem najpierw 7 z poziomu windowsa a potem na te 7mke 10tke 32 bity i śmiga za******** ! :) Dysk juz dawno zmieniony na ssd na samym poczatku tego watku :) WSZSYSTKIM JESZCZE RAZ BARDZO DZIEKUJE JESTESCIE WIELCY ale wielki wódz tego wątka jest tylko jeden KOLOBOS !!! Żyj sto lat Byku :) !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał o możliwość wymiany dysku w laptopie Asus G1S ROG na SSD oraz instalacji systemu Windows 10. Odpowiedzi wskazały, że wymiana dysku na SSD jest możliwa i może poprawić wydajność, jednak niektórzy sugerowali pozostanie przy Windows 7 ze względu na ograniczenia sprzętowe. Użytkownik wymienił dysk na SSD, a po pewnych problemach z BIOS-em i hasłem, udało mu się zainstalować Windows 7, a następnie Windows 10, co przyniosło pozytywne rezultaty. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące pamięci RAM oraz kompatybilności z systemami operacyjnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA