logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux - najlepiej - Ubuntu na Acer Aspire 5 4500U z APU Radeon, dyskiem SSD NVMe

CC_PL 05 Sie 2021 14:24 900 4
REKLAMA
  • #1 19550329
    CC_PL
    Poziom 13  
    Ocena: 57
    Witam forum,
    Czy ktoś spotkał się z problemami z instalacją Ubuntu na laptopach ACER ASPIRE 5 z procesorami Ryzen 5 z serii 4000 (konkretnie posiadam 4500U z APU / Radeon). Przeglądam Internet i niektórym osobom instalacja Linuxa - w zależności od dystrybucji - sprawia pewne problemy, raz mniejsze, raz większe.

Przykładowo: https://askubuntu.com/questions/1285967/acer-aspire-5-linux-install

Jaka dystrybucja sprawi najmniej problemów w instalacji? Najchętniej chciałbym Ubuntu albo inne distro bazujące na Debianie. Ewentualnie Fedora czy Manjaro lub podobne. Chciałbym uniknąć Winzgrozy :) Windows to tylko w ostatecznej ostateczności :D

Które dystrybucje będą najlepsze? Rozumiem, ze lepiej instalować najnowszą wersję, a nie koniecznie LTS (która może nie mieć obsługi nowych podzespołów)?

Wyczytałem, ze przykładowo Ubuntu 21.04 wnosi "wsparcie dla APU AMD Vangogh i Green Sardine oraz kart graficznych AMD Dimgrey Cavefish". Chociaż nie wiem czy to się odnosi do Ryzen 4500U.

Dziękuję za porady!
  • REKLAMA
  • #2 19558988
    saddam100
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Wg. mnie najlepszą dystrybucją będzie taka, którą ogarniesz :)
    Ubuntu w wersji LTS ma jedną poważną zaletę: jest LTS.
    Dodatkowo, w zależności od Twojego obycia z "systemami Linux", najnowsze nie musi być najlepsze.
    Często lepiej wybrać starsze dobrze sprawdzone wersje bo w razie "w" będzie kogo i gdzie prosić o pomoc.
    Napisz może jak bardzo jesteś zaprzyjaźniony z Linuksami a wtedy może ktoś coś szybciej zaproponuje.
  • REKLAMA
  • #3 19563475
    noxir
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    CC_PL napisał:
    Witam forum,
    Czy ktoś spotkał się z problemami z instalacją Ubuntu na laptopach ACER ASPIRE 5 z procesorami Ryzen 5 z serii 4000 (konkretnie posiadam 4500U z APU / Radeon). Przeglądam Internet i niektórym osobom instalacja Linuxa - w zależności od dystrybucji - sprawia pewne problemy, raz mniejsze, raz większe.

Przykładowo: https://askubuntu.com/questions/1285967/acer-aspire-5-linux-install

Jaka dystrybucja sprawi najmniej problemów w instalacji? Najchętniej chciałbym Ubuntu albo inne distro bazujące na Debianie. Ewentualnie Fedora czy Manjaro lub podobne. Chciałbym uniknąć Winzgrozy :) Windows to tylko w ostatecznej ostateczności :D

Które dystrybucje będą najlepsze? Rozumiem, ze lepiej instalować najnowszą wersję, a nie koniecznie LTS (która może nie mieć obsługi nowych podzespołów)?

Wyczytałem, ze przykładowo Ubuntu 21.04 wnosi "wsparcie dla APU AMD Vangogh i Green Sardine oraz kart graficznych AMD Dimgrey Cavefish". Chociaż nie wiem czy to się odnosi do Ryzen 4500U.

Dziękuję za porady!

Ja ze swojego doświadczenia z trochę starszym Acer Aspire 3 A315-41-R5T5 (Ryzen3 i Vega3) napiszę, że początkowo były problemy w Linuxie (distra oparte na Debianie)
    https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,3270.0.html
    Linuxiarze.pl Forum » Dystrybucje Linux » Sparky » Sparky nie wyłącza się.
    W ówczesnym Sparky nie mógł się wyłączyć (to zostało później naprawione w kolejnej wersji tego Sparky), w Ubuntu zawieszał się po kilkudziesięciu minutach całkowicie, a np. w Fedorze, którą wtedy testowałem było wszystko OK. Teraz użytkując tego lapka na co dzień w Xubuntu 21.04 nie ma problemów z zamieraniem systemu i jak do tej pory jest OK.
  • REKLAMA
  • #4 19569505
    Adverts.pl
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Trenowałem wiele dystrybucji, i dla najgorszy okazał się niestety Ubuntu najbardziej niekompatybilne distro. na Debianie touchpad nie reagował, ostatecznie został Mint, który wywodzi się od Debiana ale mi działa wszystko prawidłowo do tej pory na Mincie dlatego polecam Minta.
  • #5 19630874
    szafarz
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Sardynka (green sardine) akurat jest w procesorach Ryzen serii 4000 więc nie zaszkodzi spróbować najnowszej wersji Ubuntu. Poza tym nie bałbym się zbytnio wersji nie-LTS. One nie gryzą i w razie czego można je ostrożniej aktualizować (kopia, aktualizacja, w razie czego powrót z kopii) :)
REKLAMA