logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana zasilacza LED o tych samych parametrach ale niższym U wyjściowym

RobertKwatek 05 Sie 2021 20:48 891 8
REKLAMA
  • #1 19551013
    RobertKwatek
    Poziom 6  
    Czy mogę zamienić zasilacz 350mA o mocy 45W i U wyjściowym 135-144V na podobny tylko o niższym U wyjściowym 57-94V? Zasilacz jest do lampy LED wiszącej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19551076
    RobertKwatek
    Poziom 6  
    LED POWER SUPPLY max 45W
    pri200-265V/AC 50/60Hz
    SECconstant Current DC135-144V 350mA
    Ta45C Tc 75C max output DC144V
    taki jest opis

Dodano po 1 [minuty]:

Zdjęcia akurat nie mam, najwyżej jutro, bo zasilacz u rodziców.
  • #4 19551236
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1045
    RobertKwatek napisał:
    Czy mogę zamienić zasilacz 350mA o mocy 45W i U wyjściowym 135-144V na podobny tylko o niższym U wyjściowym 57-94V? Zasilacz jest do lampy LED wiszącej.

Prawdopodobnie nie zadziała - napięcie sugeruje łańcuch o dużej liczbie diód - mniejsze napięcie nie wywoła nominalnego prądu.
  • REKLAMA
  • #5 19551248
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    RobertKwatek napisał:
    asilacz jest do lampy LED wiszącej.

Jeżeli ten pierwszy zasilacz był dedykowany do tej lampy, to nie możesz go zastąpić tym drugim.
  • #6 19551590
    RobertKwatek
    Poziom 6  
    A jakim zasilaczamem moge zastąpic?
    Może być napięcie wyższe?
    Bo takiego o takich parametrach nie mogę znaleźć tym bardziej długość nie może być większa jak 140mm
  • #7 19551672
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    RobertKwatek napisał:
    A jakim zasilaczamem moge zastąpic?

Ciężko jest Tobie cokolwiek doradzić, gdy nie zna się jakich parametrów wymaga ta "wisząca lampa LED"
    To określenie (wisząca lampa LED), to trochę tak jakbyś na forum motoryzacyjnym zadał pytanie: "czy czerwony samochód mogę zatankować olejem napędowym).
    Lampy LED, zwłaszcza o większych mocach, są zwykle zasilane stały prądem. Zasilacze stałoprądowe są w stanie taki (stały) prąd utrzymać w ograniczonym zakresie napięć. Jeżeli napięcie pracy LED będzie poniżej zakresu napięć zasilacza, to albo zasilacz się wyłączy, albo popłynie większy prąd, który doprowadzi do przegrzania LED. Z kolei jeżeli to napięcie pracy LED będzie wyższe, to LEDY będą świecić słabiej (albo w ogóle nie będą świecić)
    Musisz więc szukać zasilacza, który będzie miał taki sam, albo szerszy zakres napięciowy.
    Możesz też szukać zasilacza, który chociaż częściowo będzie pokrywał zakres napięciowy tego uszkodzonego. Ale nie ma pewności, że wstrzelisz się tym zasilaczem w punkt pracy LEDów.
  • #8 19551718
    RobertKwatek
    Poziom 6  
    Ok postaram się znaleźć parametry lampy
  • REKLAMA
  • #9 19551747
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    RobertKwatek napisał:
    Czy mogę zamienić zasilacz
    O tym jak i jaki driver dobrać, opisali już koledzy.
    A ja zapytam - dlaczego chcesz go zmieniać? Awaria? Cała lampa nie świeci? Sprawdziłeś czy to wina drivera, czy może LEDów? Mierzyłeś jakie napięcie jest podawane z drivera na płytkę z LEDami? Nie? To multimetr i pomierzyć, tuż po włączeniu. Oczywiście z zachowaniem BHP.
    Bo zmienisz ten driver, kupisz nowy, wykosztujesz się, a może się okazać że całość dalej nie zaświeci.

Jeśli jest dostęp fizyczny do płytki z LED, to można pomierzyć pojedyncze LED, każdą z osobna, nawet bez wylutowywania, zasilaczem CC (ostatecznie rezystor w szereg ze zwykłym zasilaczem 5-12V, do testów też zda egzamin). Oczywiście wówczas oprawa nie podłączona ani do sieci, ani do drivera.
    Z zakresu napięcia drivera podzielonego przez Uf pojedynczej LED, szacuję że tam jest szeregowo 42-45 sztuk LED. Sądząc po I=350mA, to LEDy są 1W. Zgadzałoby się z mocą zasilacza.
    Jeśli jest jeden szereg, wystarczy że padła jedna LED na przerwę obwodu, i całość już nie świeci. Jeśli padło ich dużo więcej, możliwe że wszystkie, to lampa do śmiet.... ekhm... do utylizacji.

Jeśli poszła jedna czy dwie LED, można je wymienić, a można też w ostateczności zmostkować przepalone, ale tylko w tej ilości. Driver CC powinien się dostosować z napięciem w swoim zakresie pracy, stabilizując prąd.

Chyba wszystkie opcje na serwisowanie tego, jeśli nie świeci.

Dodano po 4 [minuty]:

RobertKwatek napisał:
    Bo takiego o takich parametrach nie mogę znaleźć
    Nie wiem gdzie i jak szukałeś. Na znanym portalu Allle... wpisz sobie frazę "Driver LED 45W 350mA", coś się znajdzie. Ale najpierw upewnij się że to istniejący driver jest winowajcą. Szkoda te 6 dych wydać na darmo.

Dodano po 4 [minuty]:

RobertKwatek napisał:
    Ok postaram się znaleźć parametry lampy
    Wszystko już podałeś chyba, a resztę można wydedukować i policzyć, co wyżej zrobiłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy może zamienić zasilacz LED o parametrach 350mA i mocy 45W z napięciem wyjściowym 135-144V na inny z niższym napięciem wyjściowym 57-94V. Odpowiedzi sugerują, że taka zamiana prawdopodobnie nie zadziała, ponieważ niższe napięcie nie zapewni nominalnego prądu dla diod LED. Wskazano, że zasilacze LED są zazwyczaj zasilane stałym prądem, a zmiana na zasilacz o innym zakresie napięcia może prowadzić do uszkodzenia diod lub ich niewłaściwego działania. Użytkownik powinien poszukać zasilacza o podobnych parametrach lub sprawdzić, czy problem leży w samych diodach LED, a nie w zasilaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA