Tak i nie. Wszystko zależy w jaki sposób i do czego używasz VPN. Chodzi o to że możesz ustawić połączenie VPN aby cały ruch przez niego domyślnie przechodził a możesz ustawić aby przechodził domyślny ruch z danej adresacji. To trochę skomplikowany temat i należy zrozumieć jak działa routing statyczny i dynamiczny.
Jeżeli masz VPN zrobionego tak że komputer dostaje np adres IP 192.168.1.20 to domyślnie zostanie do routingu dodana trasa dla całej sieci czyli 192.168.1.0/24. Oznacza to że każde zapytanie kierowane na tą sieć wyjdzie przez tego VPN'a.
Problem zaczyna się kiedy klient VPN dostaje adresację z innej podsieci niż ta do której chce się dostać, wtedy należy dodać odpowiednio trasę statyczną. Drugi problem który się pojawił po któreś aktualizacji W10 to taki że ta trasa musi być dodana po utworzeniu tunelu bo gdy będzie pernamentna przed połączeniem to nie będzie działać. Nie pytaj dlaczego bo nie wiem, wiem że jest to od któreś wersji W10.
Poczytaj więcej na temat routingu a polecenia które mogą ci się przydać z wiersza poleceń to "route add" i "route print".
Wyłączenie domyślnego trasowania przez VPN:
Wyszukiwarka Windows albo po prostu flaga Windows i piszesz "wyświetl połączenia sieciowe" następnie w nowo otwartym oknie zaznaczasz LPM VPN którego chcesz zmienić a następnie PPM i Właściwości.
Zakładka Sieć, Wybierasz protokół TCP/IPv4, Właściwości, następnie przycisk "Zaawansowane" i w kolejnym oknie odznaczasz "Użyj domyślnej bramy w sieci zdalnej"
Po ponownym połączeniu będzie jak opisałem wyżej.
Jednak to jest temat dość skomplikowany i nie potrafię ci napisać czy w twoim przypadku to zadziała.
Dodam jeszcze że to będzie działać na wszystkie aplikację w komputerze a nie na jedną wybraną.