logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS4 PRO - Głośny wentylator mimo wymiany, możliwość uszkodzonego radiatora

Cellstar 12 Sie 2021 23:01 13827 6
REKLAMA
  • #1 19561775
    Cellstar
    Poziom 5  
    Witam,

Od ponad roku konsola zaczęła mi bardzo głośno chodzić.
    W tym momencie potrafi się rozpędzić na wysokie obroty również na mało wymagających grach.

Do tej pory:

- wymieniłem wentylator na nidec
    - wymieniłem termopady i pastę na procesorze
    - dokładnie przeczyściłem (chociaż nie była bardzo zakurzona)

Niestety nic to nie dało. Gdzieś w serwisie dowiedziałem się, że może być walnięty radiator i nie puszcza ciepła.
    Czy jest to w ogóle możliwe skoro tam nie ma elektroniki?
    Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19561841
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    1. Sprawdź czy nie założyłeś zbyt grubych termopadów.
    2. Użyj pasty termalgresy, jest polecana dla ps4
    3. Nie spotkałem się z uszkodzeniem radiatora jeśli nie był fizycznie uderzony.
  • REKLAMA
  • #3 19562463
    Spox_2
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    Obejrzyj mój materiał i myśle ze pomoże 💪

• #4 19562532
    Cellstar
    Poziom 5  
    2konrafal1993 napisał:
    1. Sprawdź czy nie założyłeś zbyt grubych termopadów.
    2. Użyj pasty termalgresy, jest polecana dla ps4
    3. Nie spotkałem się z uszkodzeniem radiatora jeśli nie był fizycznie uderzony.

Dzięki za odpowiedź.

1. Założyłem termopady Gelid GC-Extreme 1mm i pastę z tej samej firmy. Ma to znaczenie?
    2. Okej spróbuję
    3. Okej :) dzięki za info

Spox_2 napisał:

Dzięki obejrzę materiał :) najdziwniejszy w tym wszystkim jest to, że wcześniej nawet przy good of war konsola chodziła cicho a tutaj nagle po 2 latach użytkowania chodzi jak odkurzacz :D mam nadzieje, że procesor już nie pada.
  • REKLAMA
  • #5 19592981
    Cellstar
    Poziom 5  
    Spox_2 napisał:

Nałożyłem ciekły metal i póki co chodzi cicho :) zobaczymy co będzie z czasem ale na razie jestem zadowolony.

Mam jeszcze pytanie tak z ciekawości, czy żeby zabezpieczyć kondensatory można użyć taśmy izolacyjnej ?
  • REKLAMA
  • #6 19593045
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Nie, taka taśma pod wpływem temperatury odklei się a ciekły metal się dostanie tam gdzie nie powinien. Kup lakier do paznokci, dostaniesz do w wielu sklepach i jest tani a daje pewność że w razie gdyby będzie izolować kondensatory. Wcale nie musisz używać soldermaski, spox tego używa bo przydaje się w innych zastosowaniach.
  • #7 19593084
    Cellstar
    Poziom 5  
    2konrafal1993 napisał:
    Nie, taka taśma pod wpływem temperatury odklei się a ciekły metal się dostanie tam gdzie nie powinien. Kup lakier do paznokci, dostaniesz do w wielu sklepach i jest tani a daje pewność że w razie gdyby będzie izolować kondensatory. Wcale nie musisz używać soldermaski, spox tego używa bo przydaje się w innych zastosowaniach.

Lakieru do paznokci użyłem ale dodatkowo właśnie nakleiłem wokół taśmę. Rozumie, że raczej nie zaszkodzi jeżeli nie pomoże?

Bo nie chce znowu rozkręcać konsoli :D a tak z ciekawości, jeżeli bym np. kiedyś chciał ją rozłożyć to muszę podobnie jak pastę za każdym razem ten ciekły metal wymieniać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z głośnym wentylatorem w konsoli PS4 Pro, mimo wymiany wentylatora na model Nidec oraz termopadów i pasty termicznej. Po dokładnym czyszczeniu konsola nadal pracuje głośno, nawet przy mało wymagających grach. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym sprawdzenie grubości termopadów, użycie pasty termalnej Gelid GC-Extreme oraz możliwość uszkodzenia radiatora. Użytkownik zastosował ciekły metal, co na razie przyniosło pozytywne rezultaty. Pojawiły się również pytania dotyczące zabezpieczenia kondensatorów oraz wymiany ciekłego metalu przy demontażu konsoli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA