logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy wydajność zasilacza przy mniejszym napięciu jest większa ?

mkogoog 14 Sie 2021 16:09 1425 13
REKLAMA
  • #1 19563707
    mkogoog
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    dzień dobry

mam proste pytanie, potrzebuję napięcia 12V którego prąd będę wykorzystywał maksymalnie i chcę kupić wydajny zasilacz 12V, mogę kupić 12V 12A 150W, ale mam też wybór na zasilacz 20V 9A 180W, który po przeliczeniu na 12V daje 15A ..
    i teraz mam pytanie, czy zasilając układy napięciem 12V z tego większego zasilacza wyciągnę te 15A czy jednak nie i wyciągnę tylko te 9A ?
    jak to jest z tymi zasilaczami ? oczywiście bez żadnych przeróbek, chcę tylko wiedzieć czy pobierając mniejsze niż 20V napięcie zwiększam jego wydajność prądową ponad tę fabryczną 9A liczone przy 20V ... dzięki

a dodatkowo mam pytanie co do przetwornic typy Step-Down, bo to za ich pomocą będę obniżał napięcie do 12V, i tu rodzi się pytanie, czy taka przetwornica pobiera z zasilacza tylko tyle prądu ile się na niej ustawi i będę mógł pozostały prąd wykorzystać do zasilenia innych układów, czy może przetwornica pobierze tyle prądu ile odpowiada dla 20V i tylko jedynie obniży mi napięcie do 12V zamieniając niewykorzystaną nadwyżkę w ciepło ?
    korzystniej mi wyjdzie ten zasilacz 20V9A czy nie ? dzięki
  • REKLAMA
  • #2 19563716
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19563720
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    mkogoog napisał:
    czy pobierając mniejsze niż 20V napięcie zwiększam jego wydajność prądową ponad tę fabryczną 9A liczone przy 20V

A jak chcesz uzyskać 12 V z zasilacza, który jak rozumiem jest zasilaczem napięciowym i ma ustawione napięcie 20 V ?
    Możesz użyć regulatora liniowego i uzyskasz 12 V i 9 A, będzie to idiotyzm energetyczny bo moc strat wyniesie 8 V * 9 A = 72 W.
    Możesz użyć przetwornicy impulsowej, która nie ma 100 % sprawności, niestety - więc na wyjściu uzyskasz 12 V i moc mniejszą niż 180 W, czyli prąd mniejszy od 15 A.
  • #4 19563722
    mkogoog
    Poziom 3  
    krzysiek_krm napisał:
    mkogoog napisał:
    czy pobierając mniejsze niż 20V napięcie zwiększam jego wydajność prądową ponad tę fabryczną 9A liczone przy 20V

A jak chcesz uzyskać 12 V z zasilacza, który jak rozumiem jest zasilaczem napięciowym i ma ustawione napięcie 20 V ?
    Możesz użyć regulatora liniowego i uzyskasz 12 V i 9 A, będzie to idiotyzm energetyczny bo moc strat wyniesie 8 V * 9 A = 72 W.
    Możesz użyć przetwornicy impulsowej, która nie ma 100 % sprawności, niestety - więc na wyjściu uzyskasz 12 V i moc mniejszą niż 180 W, czyli prąd mniejszy od 15 A.

o dzięki, zedytowałem swój pierwszy post, będę używał przetwornic Step-Down .. bo i tak bym ich używał nawet przy 12V zasilaczu, kwestia jest taka czy zakładając ich 100% sprawność one pozostawią niewykorzystany prąd w zasilaczu ? to zasilacz laptopowy
  • #5 19563757
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1065
    mkogoog napisał:
    czy zakładając ich 100% sprawność
    Nie zakładaj czegoś czego nie ma. Przetwornice nie mają sprawności 100% tylko niższą. Podłączając przetwornicę step-down pod zasilacz 12V nie uzyskasz 12V.
  • #6 19563771
    mkogoog
    Poziom 3  
    Wawrzyniec napisał:
    mkogoog napisał:
    czy zakładając ich 100% sprawność
    Nie zakładaj czegoś czego nie ma. Przetwornice nie mają sprawności 100% tylko niższą. Podłączając przetwornicę step-down pod zasilacz 12V nie uzyskasz 12V.

nie chodzi mi o to jaką sprawność ma przetwornica, bo ma około 90%, chodzi mi o to czy do zasilacza 20V 9A podłączę więcej urządzeń wysterowanych przetwornicami na np 10V niż do zasilacza 12V 12A ....

teoretycznie do zasilacza 12V 12A podłączę 12 jednoamperowych urządzeń na 12V, albo 24 jednoamperowych urządzeń jeśli wysteruję je przetwornicą na 6V .. jeżeli ta zasada działa to oznacza, że taka sama działa przy zasilaczu 20V 9A, podłączę do niego 9 urządzeń jednoamperowych na 20V , ale ustawiając przetwornicę step-down na 6V wyciągnę z tego zasilacza aż 27 urządzeń jednoamperowych ..

pomijam kwestię sprawności przetwornic bo i tak będę z nich korzystał czy to będzie zasilacz 12V czy ten 20V, bo potrzebuję 6V dla swoich urządzeń, moje pytanie dotyczy tego czy z zasilacza 180W 9A wyciągnę więcej mocy niż z zasilacza 150W 12A
  • #7 19563804
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3833
    A nie można po prostu kupić zasilacza o wystarczającej wydajności? Jakie napięcia potrzebujesz, może zwykły ATX za kilka złotych wystarczy?
  • REKLAMA
  • #8 19563818
    mkogoog
    Poziom 3  
    kortyleski napisał:
    A nie można po prostu kupić zasilacza o wystarczającej wydajności? Jakie napięcia potrzebujesz, może zwykły ATX za kilka złotych wystarczy?

czy ktoś mi odpowie na moje pytanie ? .. wydajność 9A jest dla mnie aż nadto, nie zamierzam przekraczać prądów 9A, więc ten zasilacz będzie dla mnie zasilaczem o "wystarczającej wydajności", liczy się dla mnie mały rozmiar zasilacza , chodzi mi jedynie o to czy matematyka sprawdzi się w praktyce w tej sytuacji, i czy z zasilacza 20V 9A napędzę nieco więcej sześciowoltowych odbiorników niż z zasilacza 12V 12A ... po prostu coś mnie tknęło czy te 9A nie oznacza jakiegoś ilościowego ograniczenia dla mnie i czy przypadkiem 12A pomimo mniejszego napięcia zasilacza 12V okaże się jednak sprawniejsze .... teoretycznie 20V 9A powinien być lepszy, poza tym ma 180W a ten 12V ma 150W .. wszystko przemawia za tym, żeby brać ten 20V ale boję się wkopać dlatego zadałem tu to jak mi się wydawało proste pytanie
  • #9 19563844
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    mkogoog napisał:
    bo potrzebuję 6V dla swoich urządzeń, moje pytanie dotyczy tego czy z zasilacza 180W 9A wyciągnę więcej mocy niż z zasilacza 150W 12A

Zakładając podobną sprawność Twoich przetwornic buck, z zasilacza 180 W "wyciągniesz" więcej niż z zasilacza 150 W, to jest dość oczywiste, albowiem Pwy = Pwe * η.
  • REKLAMA
  • #10 19563849
    mkogoog
    Poziom 3  
    krzysiek_krm napisał:
    mkogoog napisał:
    bo potrzebuję 6V dla swoich urządzeń, moje pytanie dotyczy tego czy z zasilacza 180W 9A wyciągnę więcej mocy niż z zasilacza 150W 12A

Zakładając podobną sprawność Twoich przetwornic buck, z zasilacza 180 W "wyciągniesz" więcej niż z zasilacza 150 W, to jest dość oczywiste, albowiem Pwy = Pwe * η.

dzięki :) czyli biorę ten 20V ..
    i tylko pytanie jak się zachowa zasilacz jeżeli ustawię na przetwornicy 6V ale urządzenie na tym napięciu jest w stanie pobrać 10A ... chodzi mi o to czy zasilacz ograniczy prąd do 9A , czy cały problem weźmie na siebie przetwornica i wykorzysta 20V 9A tak aby dać 6V 10A ... a nawet 15A wykorzystując po prostu Volty ... zasilaczowe 9A nie będzie tu ograniczeniem ?
  • #11 19563853
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    mkogoog napisał:
    czy z zasilacza 20V 9A napędzę nieco więcej sześciowoltowych odbiorników niż z zasilacza 12V 12A

Dobrze byłoby gdyby te przetwornice 6 V były synchronizowane z odpowiednimi przesunięciami fazy - żeby nie "kopać" zasilacza dużym prądem udarowym, bo czort wie czy nie ma on jakiegoś ograniczenia prądu, działającego bez zwłoki.

Dodano po 2 [minuty]:

mkogoog napisał:
    a nawet 15A wykorzystując po prostu Volty ... zasilaczowe 9A nie będzie tu ograniczeniem

Przetwornica buck pobiera w stanie załączenia klucza prąd nawet większy niż prąd obciążenia. Mógłbyś zrealizować jakieś przetwornice wielofazowe, szukaj pod hasłem "multiphase buck converter".
  • #12 19564123
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3833
    Może jednak warto by było udać się do szkoły i poznać prawo ohma? A po drodze zaczepić się o lekcje matematyki.

Podpowiem

U=I x R
    P= U x I
  • #13 19564568
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    kortyleski napisał:
    Może jednak warto by było udać się do szkoły i poznać prawo ohma? A po drodze zaczepić się o lekcje matematyki.

Podpowiem

U=I x R
    P= U x I

Sytuacja, gdy z jednej impulsowej przetwornicy zasila się inną impulsową przetwornicę nie jest w sumie aż tak prosta. Prąd jest pobierany impulsowo i jego uśrednianie niekoniecznie daje miarodajne wyniki.
  • #14 19564704
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1065
    krzysiek_krm napisał:
    Sytuacja, gdy z jednej impulsowej przetwornicy zasila się inną impulsową przetwornicę nie jest w sumie aż tak prosta. Prąd jest pobierany impulsowo i jego uśrednianie niekoniecznie daje miarodajne wyniki.
    Owszem, ale takiemu układowi na pewno sprawności nie przybędzie, a straty będą większe niż wynikałoby z prostego przeliczenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wydajności zasilaczy przy różnych napięciach, w szczególności porównania zasilacza 12V 12A (150W) z zasilaczem 20V 9A (180W). Użytkownik zastanawia się, czy zasilacz 20V będzie w stanie dostarczyć więcej prądu przy obniżonym napięciu do 12V, oraz jak przetwornice typu Step-Down wpływają na pobór prądu. Odpowiedzi wskazują, że zasilacz 20V 9A teoretycznie może dostarczyć więcej mocy, ale ograniczeniem będzie jego maksymalny prąd 9A. Użytkownicy podkreślają również, że przetwornice nie mają 100% sprawności, co wpływa na rzeczywistą moc wyjściową. Wskazano na konieczność uwzględnienia strat energii oraz potencjalnych ograniczeń prądowych przy podłączaniu urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA